Hösten är den bästa årstiden att plantera! Beställ nu och ha dina plantor redan nästa vecka!

FöregåendeNästa

Thuja Occidentalis Smaragd

More Views

  • Thuja Occidentalis Smaragd
  • Thuja Occidentalis Smaragd
  • Thuja Occidentalis Smaragd
  • Thuja Occidentalis Smaragd

Video

Thuja Occidentalis Smaragd

stars

9.5/10 - 48 reviews

Price From:

Från: 100 kr

Prijs per meter: 300 kr

Minsta antal meter häck: 20
Välj först önskad höjd för prisförslag.

* Bovenstaande prijs is prijs per stuk voor de gekozen hoogte

Price From:

Från: 100 kr

Prijs per meter: 300 kr

Minsta antal meter häck: 20
Välj först önskad höjd för prisförslag.

Price From:

Från: 100 kr

Prijs per meter: 300 kr

Minsta antal meter häck: 20
Välj först önskad höjd för prisförslag.

 

Behöver du hjälp eller hellre vill beställa över telefon? Ring kostnadsfritt på 020 - 88 92 16

Detaljer

Tuja Smaragden är också känd som drottningen av tujor. Det är ett kompakt pyramid-format barrträd med ett lyxigt utseende.

 

Smaragden är ett långsamt växande träd med en ljus grön färg.

 

De flesta människor väljer mellan Tuja Smaragd och Tuja Brabant. Den största skillnaden är färg, form, tillväxt, mottaglighet för sjukdomar och pris.

                       

I och med att Tuja Smaragd växer i en väldigt kompakt form, till en spets, så där “axlarna” på plantan möts är plantan mer öppen och du får mer insyn. Med tiden växer detta självklart till sig. men det är något att ha i åtanke när man väljer vilken sorts häck man ska köpa.

 

Eftersom smaragden växer i en väldigt kompakt form, tränger mindre ljus in till stammen. Du kommer att fina en del bruna barr inuti plantan, detta är fullt normalt och hör i hop med denna typ av barrträd. Det har ingenting med hälsan på din tuja att göra. Med en lövblås kan du lätt blåsa bort barren men oftast ser du dem inte ens.

 

Tuja Smaragd är generellt något dyrare än tuja brabant. Detta beror på att smaragden växer långsammare och det tar mycket längre tid att odla den till en säljbar höjd.

 

Smaragden har inga speciella krav vad gäller jord. Se till att ,framförallt första säsongen ha en väldrenerad  jord, håll ett öga på jorden så att vattnet kan tränga undan eftersom smaragden precis som taxus inte gillar att få “blöta fötter” där rötterna står i vatten alldeles för länge.

 

Rekomenderas att beskära en gång per år innan den längsta dagen på året, i Juli, för att åstakomma en vacker tät häck.

 

Plantinavia levererar din tuja direkt från vår odling till ditt hem så att du kan vara säker på att få en färsk produkt, De har inte varit ur jord i flera veckor eller packade i ett växthus , som du ofta kan se hos ditt lokala trädgårdscenter. Vi står för kvalitet! Plantorna blir regelbundet omplanterade och kommer att utveckla massor av små “hår”rötter som kommer göra det lättare för plantan att anpassa sig till sin nya miljö. Plantorna blir regelbundet klippta här på våran odling och tillåter plantorna att växa sig vackra och täta och ge dem mycket längre livslängd.

 

Plantering:

Våra tujor levereras färska från odlingen i säckväv. Storleken på roten beror på storleken på trädet och varierar från 25 cm till 60 cm i diameter. Se alltid till att ha grävt ett planteringsdike i förväg som är ca 20 cm bredare och djupare än roten och blanda jorden väl. Vid dålig genomtränglighet se till att ha dränage så överflödigt vatten (regn) kan rinna bort. Plantera Tujan så snabbt som möjligt efter att den har blivit levererad. Lämna dem inte horisontellt för länge eftersom solen kan bränna dem. Låt dem helst stå upprätt bredvid varandra. Blanda jorden från din trädgård med en speciell planteringsjord som innehåller kompost och näring så din tuja får en näringsrik start. Fyll diket med vatten så att rötterna kan suga åt sig. Använd en droppslang/sprinkler med tidsklocka som sörjer för en balanserad bevattning 2 till 3 gånger i veckan.

 

Skötsel:

Tuja Smaragd kräver inte mycket skötsel, men sammansättningen av fukt och luft måste balanseras. Till exempel, Det finns inte tillräckligt med luft I blöt jord och det hindrar rötterna från att utvecklas. Resultatet skulle orsaka föruttnelse av rötterna som skulle leda till att din planta dör. Lerig jord, organisk sandig jord eller en lös yta med en pH balans av 5.5 / 6.5 är idealisk för Tujan. Rekomenderat att  gödsla plantan i mars och April och igen i Juni/Juli. I Mars/April kan du tillsätta Epsom-salter för att förhöja färgintensiteten om Tujan börjar se lite grå ut eller tappa barr. Det finns bra jordprodukter tillgängliga som är särskilt anpassade för  barrträd. De innehåller rätt näringsämnen i rätt propotioner. Du bör också överväga att gödsla din tuja. Detta glöms ofta bort eller avfärdas som oviktigt. Speciellt för dessa växter är det av avgörande betydelse att ge dem tillräckligt med näring eftersom det finns mycket konkurrens i din trädgård.

 

Generellt beskärs Tujan två gånger om året för att skapa en fin tät fyrkantig häck. Beskär den första gången i Juni före årets längsta dag och andra gången i September. Du måste också beskära dem när du planterar dem. Beskär inte ända ner till veden, då de resulterande kala fläckarna inte kommer att producera nya skott. När en häck nyligen är planterad kan du börja beskära sidorna av häcken till en något spetsig form. Botten på häcken bör vara aningens vidare än toppen.  På detta sätt kommer det alltid att komma tillräckligt med ljus i botten på häcken och den kommer inte växa bar eller tunn. Toppen på plantan kan beskäras när häcken har nått önskad höjd. Det är ett misstag att tro att när plantan blir brun från insidan att det beror på kvaliten på plantan. . När plantan inte får något eller tillräckligt med ljus tappar den sina löv eftrsom löven inte tjänar sitt syfte längre. Detta gäller även barrträd. Bara genom att beskära reglbundet kommer häcken skapa en sån tät exteriör att man inte längre kan se trädets inre del. Så se till att beskära häcken åtminstånde två gånger per år för att få en kompakt tät och fin häck. Använd alltid rätt redskap för underhåll och klippning. Se till att ditt verktyg är vasst och rent. Detta förhindrar fransiga sår och sjukdomar.

Mer information

Tillväxt per år 15-30 cm
Växtsätt Pelarformad
Blomfärg -
Hårdhet Väldigt hård
Vintergrön Ja
Övrigt Lyxigt utseende
Blomningstid -
Användningsmöjligheter Häck
Jordmån Väldränerad och sur jord
Läge Skugga, Halvskugga, Sol
Sjukdomsmottaglighet Normal sjukdomsmottaglighet
Zon Zon 1 , Zon 2, Zon 3
Max höjd 6 - 8 meter
Video

Recensioner