Barrväxter är ofta de första växterna man tänker på när man tänker på häckväxter. Det i sig är ett bevis på den status som barrträd har som utmärkta växter för just häckplantering. De flesta barrträden är inte inhemska i Skandinavien, men det gör dem inte mindre lämpade som häckalternativ, snarare raka motsatsen. Barrträd är bland de vanligaste häcksorterna i Europa.
Alla plantor växer inte snabbt. Och det är bra! När man vill forma en hög häck är det såklart perfekt om en planta växer snabbt. På så sätt kan du njuta av avskildhet och insynsskydd i trädgården snabbt. Önskar du istället en tät och låg häck? I så fall är långsamväxande häckväxter ett bättre alternativ.
Trädgårdsdesign som ger en lättskött trädgård blir allt mer populärt. Trädgårdsentusiaster älskar att arbeta i trädgården, men har inte alltid tid att hålla allt tipptopp. Andra gillar helt enkelt inte att arbeta i trädgården men vill ändå njuta av en vacker, grön trädgård.
Lövfällande häckväxter är växter som – åtminstone i vår del av världen – fäller sina löv under hösten eller vintern. Detta gör lövfällande växter till raka motsatsen till vintergröna växter, som behåller sitt blad under hela året. Att de tappar bladen betyder dock inte att lövträd och buskar inte kan passa bra som häckväxter.
Vissa häckväxter växer snabbare än andra. Det betyder inte att den ena sorten är bättre än den andra, det beror helt på vad du ska använda dina växter till. Medan långsamväxande växter är utmärkta för låga kompakta häckar och figurklippning, är snabbväxande häckväxter utmärkta för alla som snabbt vill ha insynsskydd
Vintergröna, eller helt enkelt vintergrönt, är växter som behåller alla eller näst intill alla sina blad under vintern. Deras lövverk är nästan helt resistent mot kyla och förlust av fukt, vilket förhindrar att bladen vissnar. Därför har vintergröna växter gröna blad under alla fyra årstiderna. Vissa vintergröna växter har barr snarare än blad, även om det inte finns någon signifikant biologisk skillnad mellan dem, annat än formen.
Hur avenbok ser ut på vintern är en av många frågor kunder har när de funderar på att köpa avenbok. Svaret ser du på denna sida. (+12 andra fakta du kanske inte känner till)
Bok (Fagus Sylvatica) är en välkänd sort och kallas även vanlig bok. Denna art används också i stor utsträckning till häck. De vackra bladen skiftar till hösten till en vacker gul eller orange färg, och sitter kvar hela vintern.
Vilken Idegranshäck passar dig bäst? Med eller utan bär? Snabbväxande eller långsamt?
Lagerhägg som häck blir alltmer populärt nu när vintrarna blir mildare. Den är vackert vintergrön och växer snabbt. Vilken passar bäst i din trädgård? Lär dig allt om hur du bäst kan njuta av en vacker, buskig och tät lagerhäck i din trädgård.
Liguster är sedan länge en väldigt populär häckplanta i Skandinavien. Det finns 2 sorter, den bredbladiga ligustrum ovalifolium och den ”vintergröna” småbladiga ligustrum vulgare. Vilken sort passar bäst i din trädgård?
Få saker är så starkt förknippade med svensk försommar som ljuvlig syrendoft och vackra klasar med syrenblommor. Det är svårt att motstå syrenernas färgstarka skönhet och gammaldags charm. Visst skulle det vara härligt att ha en egen syrenhäck i trädgården? Det är faktiskt lättare än du tror!
Ok så du har bestämt dig för en thujahäck? Smart val. Men hur väljer du mellan de olika thujasorterna? Läs artikeln nedan, inom 5 minuter vet du allt om sorternas fördelar, men även nackdelar (som leverantörer vanligtvis inte informerar dig om)
Att plantera häck blir mer och mer populärt. Det är det perfekta sättet att få avskildhet om man inte vill ha ett staket utan man föredrar en grön häck. Vilka sorters buskar kan du välja mellan?
Tips för häcktrimning. Att klippa häcken med en elektrisk häcksax är ofta väldigt smidigt, så länge du vet när och hur du bäst tar dig an denna uppgift.
Det finns häcktyper som passar utmärkt att plantera i lerjord. I den här artikeln kommer vi att berätta allt om det.
Tuja är ett populärt val för häckplantering och hålla din trädgård frisk och grön. Det här är en guide för hur man bäst planterar och underhåller "livsträdet" Tuja
Genom att vattna regelbundet förblir dina växter friska och växer bra!
Vi ser ofta att samma misstag görs och det är synd, för dessa misstag kan förebyggas. Med tipsen i den här bloggposten kan du lära dig av de misstag som andra har gjort. Använd dig av dem!
Tips för bevattning av liguster
Häckväxter Lagerhägg häck
Lagerhägg som häck bliralltmer populärt nu närvintrarna blir mildare. Den ärvackert vintergrön och växersnabbt. Vilken passar bäst i dinträdgård? Lär dig allt om hur du bäst kan njuta av en vacker,buskig och tät lagerhäck i din trädgård.
Lagerhägg är en vacker, tät, vintergrön buske. Lagerhäggen är känd för sin snabba tillväxt, vilket gör att beskärning är ett måste. Om du inte gör det så kommer din häck att växa utan kontroll. Fördelarna med Lagerhäggs häck i korthet:
• Alltid en grön häck i trädgården. Lagerhäggen är vintergrön• Eftersom den har bär lockar den till sig många fåglar.• Den har vackra vita blommor• Lagerhäggen finns i olika sorter (vi kan ge dig råd om det bästa valet för din trädgård)
Den bästa tiden för att plantera en häckväxt med rotklump är i september och oktober eller mars till juni. Krukodlade häckväxter kan du plantera hela året utom vid frost eller under mycket torra perioder.
Själv plantera lagerhäggs häck i din trädgård? Inga problem! Tänk på att:
• Den ska planteras inom några dagar efter leverans.• Diket spolas igenom ordentligt med vatten innan plantering.• Du håller rätt avstånd mellan plantorna för att få en tät häck
Tvivlar du på om du kan göra det själv? Inga problem, använd dig utav någon av våra professionella trädgårdsmästare som vi har i vårt nätverk.
• Vi erbjuder lagerhägg till ett bra pris.• Den levereras hem till dig..• Din lagerhäggs häck är professionellt planterad av en av våra trädgårdsmästare.• Din lagerhäggs häck alltid får tillräckligt med vatten eftersom det medföljer en droppslang.• Eventuellt restavfall avlägsnas av trädgårdsmästaren.
Lagerhäggen älskar humusrik jord, bäst trivs den i torr till fuktig, något sur jord i full sol eller halvskugga. Först när man använder jordförbättring kommer Lagerhäggen till sina fulla rätt.
Så:
1. Gräv ett profildike för att kontrollera markstrukturen upp till 1 meters djup. Det handlar om en timmes arbete men om det görs på rätt sätt, erbjuder det dig mycket information om de olika lagren av jord (profil) i ditt planteringsområde.
2. Använd horisontell dränering i botten av diket för att säkerställa att alltför mycket vatten kan spolas iväg.
3. Använd vertikal dränering för att få överflödigt vatten att spola djupare in i djupare lager av jorden. Denna metod används vanligtvis när träden redan planterats och visar symtom på övervattning
4. Överväg att använda en fuktmätare för att kontrollera fuktnivån före bevattning.
Om du vill att din häck behåller sin form så måste den beskäras ordentligt varje vår. Den är inte helt vinterhård så delar kan frysa i sträng kyla.
Därför rekommenderar vi att använda klimatduk för att skydda mot frost, kall vind och den starka vårsolen. Om du ska beskära din lagerhägg bör detta göras efter vintern, runt mars, april till exempel. Du kan då genast klippa bort de grenar som tagit skada av frosten. Den andra beskärning kan ske under hösten. Under denna period beskär du för att forma din häck.
När du trimmar din Lagerhägg till rätt form, klipp ner grenarna till precis ovanför ett blad. Nya grenar kommer att växa från knopparna i bladvecken.
Viktigt: Om du klipper grenar för högt, skapar det en död stubbe ovanför bladen. Du måste se till att du inte klipper för mycket, om du klipper ett hål i häcken kommer den inte längre växa sig tät på vintern.
Om en lagerhägg i din trädgård växer för nära väggen eller andra föremål är det dags att beskära den, lyckligtvis kan dessa buskar klara en drastisk beskärning, så att de kan underhållas ordentligt.
Häckplantor står alltid nära varandra och därför behöver dem extra näring. Du måste därför gödsla lagerhäggen. Gödsling görs bäst i mars-april och juni-juli. Genom att gödsla häcken två gånger per år särskilda gödselmedel håller den sig frisk och Grön.
Exempel på sjukdomar som kan påverka lagerhäggen är:
• Svamp: Dessa är runda bruna fläckar som bildas på undersidan av bladen.• Löss: bladen blir svarta och klibbiga. Bladlössen kan avlägsnas kemiskt eller naturligt.• Loppor: kanterna på bladen rullar upp sig och gulnar. Bladen bör då tas bort
Bra underhåll förhindrar sjukdomar och skadedjur i din häck.
Har din lagerhägg fått bruna eller brunorange blad så kan det vara frostskador. I början av april eller maj växer de nya knopparna ut.
I samma ögonblick som du ser dessa kan de skadade grenarna med bruna blad klippas bort.
Klipp tillbaka grenen till strax ovanför en ny stark knopp. Det kan även beskära ända ned till den gamla veden, vilket är att föredra efter frostskadorb
• Är du rädd för att skada häcken?• Du vet inte exakt hur mycket du kan beskära plantorna?• Tvivlar du på att du kan klara det själv?
Vi erbjuder i samarbete med våra lokala trädgårdsmästare möjligheten att få hjälp med detta.Till exempel:
• Beskära din lagerhägg häck• Gödsla din lagerhägg häck• Förebyggande av sjukdomar och skadedjur
De kommer regelbundet till dig för att kontrollera ovanstående aktiviteter. På så vis har du alltid en vacker häck som du kan vara stolt över i din trädgård.
• Genom bra gödsel ser dem till att häcken alltid får vad den behöver• De har kunskapen om hur man beskär en lagerhägg.• De bekämpar sjukdomar och skadedjur direkt så att din häck inte påverkas.•Har du frågor om lagerhägg, vänligen kontakta oss info@plantinavia.se eller ring kostnadsfritt på 020-117771
Hej! Therese här 👋 Hur kan jag hjälpa dig?
0 varor
Inga produkter i varukorgen.
0 kr