Meny
0

Häggmispel

Blommorna blommar i april / maj. Dessa blir på våren en viktig näringskälla för bin. Under hösten är de blå-svarta bären en sann njutning för fåglarna. För människor kan bären användas till saft, sylt eller torkas. Den är mycket härdig, motståndskraftig mot hårt väder och klarar även torka väldigt bra.

PLANTERA HÄGGMISPEL

Häggmispel (amelancier lamarckii) växer bäst i fuktig och sur jord, men klarar även näringsfattig eller kalkrik jord bra eftersom den anpassar sig lätt till markförhållandena. Sol eller halvskugga spelar ingen roll. Den tål även frost. Endast alltför blöt mark kan göra så att den får problem.
Häggmispel kan även planteras på en balkong i stora krukor.

 

NÄR SKA MAN KLIPPA HÄGGMISPEL

Om trädet börjar bli kalt nertill kan du beskära den efter blomningen. Avlägsna de gamla grenarna så att plantan återigen får mer ljus. Om du vill ha en formklippt häck bör du beskära dina plantor redan från början. Låt topparna vara tills du är nöjd med höjden på din häck.

VAD KAN JAG GÖRA MED HÄGGMISPELNS BÄR?

Av bären kan du göra sylt. På grund av deras höga innehåll av pektin behöver du lägga till ett gelningsmedel. De kan också blandas med andra frukter. De kan även torkas och senare används i kakor eller kompotter eller till vin och saft. Smaken påminner lite om blåbär. Frukterna är rika på vitamin A.

Produktbeskrivning

Växtzon
1-7

Zonkarta

Häggmispel Växtzon: 1-7

PrisöversiktFiltrera dina val:

Blogg

Lär dig att köpa bra kvaliteitsplantor

Skriven av Richard van der Wal

De allra flesta som skall plantera en häck vet inte vad som är viktigt att veta inför köpet av själva plantorna. Hur lär man sig att skilja på häckväxter av bra kvalitet? Det är fem steg du bör känna till för att ge din häck bästa möjliga start. Fråga hur länge plantorna fått växa Ju

Fortsätt läsa
13074

Den perfekta jordkvalitén för häckväxter

Skriven av Richard van der Wal

Våra häckplantor odlas i humusrik sandjord På vår holländska odling gör vi stora investeringar för ett friskt och aktivt liv i jorden. När allt kommer omkring, desto bättre skick i marken, desto bättre mår våra häckplantor. Vi använder även specialutbildade jordexperter som varje år granskar jorden på våra odlingsfält så att plantorna inte ska få

Fortsätt läsa
3318