Skötsel av tuja (livsträd)

 

 

Att sköta om en tujahäck: så här gör du

Livsträdet (även känd som tuja) är en typ av barrträd som nu hittat in i våra trädgårdar. Och det är inte förvånande! Tuja är en mycket lättskött växt och klarar sig bra i kalla klimat. Den kräver lite skötsel och planteringen är enkel. Livsträdet är, precis som andra barrträdsarter, utmärkt att plantera som häck eller avskiljare. Tujan finns i olika sorter, inklusive Smaragd och Jättetuja Martin. I den här bloggen kommer vi att förklara vad du bör tänka på när du vill köpa någon av våra olika tujasorter.

Plantering

Tuja är lättplanterad. Den är inte särskilt känslig men trivs bäst i väldränerad jord. Börja med att gräva ett dike. Beroende på höjd och kvalitet planterar man 1 till 4 plantor per meter (I vår konfigurator kan du lätt se antal plantor du behöver för din valda höjd och kvalitet). Vanligtvis kommer tujan med en rotklump som har en jutesäck runt klumpen. Jutesäcken kan sitta kvar vid plantering. När plantorna väl är i marken bör du vattna dem ordentligt två till tre gånger i veckan, särskilt viktigt under varma perioder. På så sätt kommer växten att få tillräckligt med vatten och mineraler så att rötterna får plats att etablera sig i den nya jorden.
Tips: Du kanske redan har sett det, men när du planterar en tujahäck eller andra häcksorter är det bäst att sträcka en lina i mitten av diket. På så sätt vet du att växterna kommer att planteras snyggt och rakt i diket.

Skötsel

Skötsel av tujahäcken innebär främst beskärning. Om du har en tujahäck och vill att den ska ha ett snyggt formellt utseende bör du beskära den två till tre gånger om året (förutom första året). Grenarna ska aldrig beskäras för långt (för nära stammen i det här fallet). Detta kan resultera i fula, kala fläckar i din häck. Tujan kan snabbt bli flera meter hög i häckform och är känd som snabbväxande. Ytterligare underhåll i form av gödsel är ofta inte nödvändigt.

Mer information och tips

Livsträdet Tuja kännetecknas av sina fina barr som bildar en tät mur. Dessa barr täcker stammen väl och skapar en tät häck där ingen kan se igenom. Detta gör tujahäcken lämpligt som häck runt huset som insynsskydd. Tujahäcken är ett bra alternativ istället för staket eller mur. Detta gör att du kan skapa en snygg avskiljare med ett helt naturligt grönt utseende. Är du osäker på platsen eller härdigheten i din trädgård? Om du köper växterna från oss på Plantinavia kan vi alltid ge dig lämpliga råd!

Thuja Brabant

Thuja occidentalis 'Brabant'

fr. 72 kr
Thuja Smaragd

Thuja occidentalis 'Smaragd'

fr. 90 kr
Jättetuja

Thuja plicata "Martin"

fr. 118 kr

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.