Avenbokshäck
Bokhäck
Tujahäck
Idegranshäck
Lagerhägg häck
Ligusterhäck
Syrenhäck
Måbärshäck
Häggmispelhäck
Häckoxbär häck
Barrväxter
Barrväxter är ofta de första växterna man tänker på när man tänker på häckväxter. Det i sig är ett bevis på den status som barrträd har som utmärkta växter för just häckplantering. De flesta barrträden är inte inhemska i Skandinavien, men det gör dem inte mindre lämpade som häckalternativ, snarare raka motsatsen. Barrträd är bland de vanligaste häcksorterna i Europa.
Långsamtväxande häckväxter
Alla plantor växer inte snabbt. Och det är bra! När man vill forma en hög häck är det såklart perfekt om en planta växer snabbt. På så sätt kan du njuta av avskildhet och insynsskydd i trädgården snabbt. Önskar du istället en tät och låg häck? I så fall är långsamväxande häckväxter ett bättre alternativ.
Lättskötta häckväxter
Trädgårdsdesign som ger en lättskött trädgård blir allt mer populärt. Trädgårdsentusiaster älskar att arbeta i trädgården, men har inte alltid tid att hålla allt tipptopp. Andra gillar helt enkelt inte att arbeta i trädgården men vill ändå njuta av en vacker, grön trädgård.
Lövfällande häckar
Lövfällande häckväxter är växter som – åtminstone i vår del av världen – fäller sina löv under hösten eller vintern. Detta gör lövfällande växter till raka motsatsen till vintergröna växter, som behåller sitt blad under hela året. Att de tappar bladen betyder dock inte att lövträd och buskar inte kan passa bra som häckväxter.
Snabbväxande häckväxter
Vissa häckväxter växer snabbare än andra. Det betyder inte att den ena sorten är bättre än den andra, det beror helt på vad du ska använda dina växter till. Medan långsamväxande växter är utmärkta för låga kompakta häckar och figurklippning, är snabbväxande häckväxter utmärkta för alla som snabbt vill ha insynsskydd
Vintergröna häckar
Vintergröna, eller helt enkelt vintergrönt, är växter som behåller alla eller näst intill alla sina blad under vintern. Deras lövverk är nästan helt resistent mot kyla och förlust av fukt, vilket förhindrar att bladen vissnar. Därför har vintergröna växter gröna blad under alla fyra årstiderna. Vissa vintergröna växter har barr snarare än blad, även om det inte finns någon signifikant biologisk skillnad mellan dem, annat än formen.
Avenbok Guide
Hur avenbok ser ut på vintern är en av många frågor kunder har när de funderar på att köpa avenbok. Svaret ser du på denna sida. (+12 andra fakta du kanske inte känner till)
Bokhäck Guide
Bok (Fagus Sylvatica) är en välkänd sort och kallas även vanlig bok. Denna art används också i stor utsträckning till häck. De vackra bladen skiftar till hösten till en vacker gul eller orange färg, och sitter kvar hela vintern.
Idegranshäck Guide
Vilken Idegranshäck passar dig bäst? Med eller utan bär? Snabbväxande eller långsamt?
Lagerhägg Guide
Lagerhägg som häck blir alltmer populärt nu när vintrarna blir mildare. Den är vackert vintergrön och växer snabbt. Vilken passar bäst i din trädgård? Lär dig allt om hur du bäst kan njuta av en vacker, buskig och tät lagerhäck i din trädgård.
Ligusterhäck Guide
Liguster är sedan länge en väldigt populär häckplanta i Skandinavien. Det finns 2 sorter, den bredbladiga ligustrum ovalifolium och den ”vintergröna” småbladiga ligustrum vulgare. Vilken sort passar bäst i din trädgård?
Få saker är så starkt förknippade med svensk försommar som ljuvlig syrendoft och vackra klasar med syrenblommor. Det är svårt att motstå syrenernas färgstarka skönhet och gammaldags charm. Visst skulle det vara härligt att ha en egen syrenhäck i trädgården? Det är faktiskt lättare än du tror!
Tujahäck Guide
Ok så du har bestämt dig för en thujahäck? Smart val. Men hur väljer du mellan de olika thujasorterna? Läs artikeln nedan, inom 5 minuter vet du allt om sorternas fördelar, men även nackdelar (som leverantörer vanligtvis inte informerar dig om)
Snabbväxande vintergröna buskar
Att plantera häck blir mer och mer populärt. Det är det perfekta sättet att få avskildhet om man inte vill ha ett staket utan man föredrar en grön häck. Vilka sorters buskar kan du välja mellan?
Att beskära med häcksax
Tips för häcktrimning. Att klippa häcken med en elektrisk häcksax är ofta väldigt smidigt, så länge du vet när och hur du bäst tar dig an denna uppgift.
Plantera en häck i lerjord
Det finns häcktyper som passar utmärkt att plantera i lerjord. I den här artikeln kommer vi att berätta allt om det.
Skötsel av tuja (livsträd)
Tuja är ett populärt val för häckplantering och hålla din trädgård frisk och grön. Det här är en guide för hur man bäst planterar och underhåller "livsträdet" Tuja
Tips för bevattning av trädgården
Genom att vattna regelbundet förblir dina växter friska och växer bra!
Vanliga misstag vid plantering
Vi ser ofta att samma misstag görs och det är synd, för dessa misstag kan förebyggas. Med tipsen i den här bloggposten kan du lära dig av de misstag som andra har gjort. Använd dig av dem!
Vattna din ligusterhäck
Tips för bevattning av liguster
Avenbok Färdig häck
Blodbok Färdig Häck
Vanlig Bok Färdig Häck
Häckväxter Tips för bevattning av trädgården
När är den bästa tiden att vattna trädgården? Det finns olika faktorer som avgör svaret på denna fråga. Klimatet, jordarten och typen av växter i din trädgård är alla viktiga faktorer. Men i de flesta fall är det bäst att vattna din trädgård på morgonen eller på kvällen/natten.
På morgonen är luftfuktigheten vanligtvis högre än på eftermiddagen. Det betyder att det är mindre vatten som avdunstar innan det når rötterna på dina växter. Dessutom är solen inte lika stark på morgonen, så det är mindre risk att dina växter bränns om de är blöta. Var dock försiktig med detta, vattnar du för sent på morgonen är risken stor att vattnet dunstar eller bränner häcken. Särskilt på sommaren när solen ökar i intensitet väldigt snabbt mellan morgon och förmiddag.
På kvällen är det mindre vattenavdunstning, men det finns risk för frost på natten på hösten. Om du bor i ett område där denna risk finns är det bättre att vattna din trädgård på morgonen. På så sätt kan vattnet nå växternas rötter innan temperaturerna blir för låga. Tänk på att det förekommer lite avdunstning på natten. Om din trädgård är känslig för eller har problem med mögel/svamp, är det inte tillrådligt att vattna sent på kvällen.
De första 2 åren behöver alla häckar regelbunden bevattning. Efter detta kan häcksorter som lagerhägg, idegran och andra barrträd fortfarande stå upprätt under svåra förhållanden som torka. Genom att vattna klokt kan dessa häckar även överleva i mycket torra förhållanden utan frekvent vattning. Om du märker att häcken börjar kämpa, ge den extra vatten. Vi rekommenderar även att ge din häck extra vatten under långa perioder av torka även efter att häcken etablerat sig helt.
Vatten ger inte bara fukt till dina växter, det hjälper också till att transportera näringsämnen till deras rötter. Dessutom håller vatten jorden sval och hjälper till att förhindra ogräs. Genom att vattna regelbundet förblir dina växter friska och växer bra! Ett bekvämt sätt att vattna dina växter är med en droppslang. Det är mycket mer effektivt än att ständigt gå fram och tillbaka med en vattenkanna, speciellt om din trädgård är större. Dessutom kan en full vattenkanna vara ganska tung. Fördelen med en trädgårdsslang är att den är lätt att använda! Dessutom kan du ge så mycket vatten som du behöver för tillfället. Risken att inte ge tillräckligt med vatten är mycket mindre än om du skulle använda en vattenkanna. Plantinavia erbjuder trädgårdsslangar av hög kvalitet. En bra trädgårdsslang är viktig, det ger tillfredsställelse att bekvämt kunna vattna sina växter.
Om du har några frågor om bevattning av din trädgård baserat på den här bloggen, tveka inte att kontakta oss! Våra medarbetare ger dig gärna råd.
Prunus laurocerasus 'Otto Luyken'
Taxus media 'Hicksii'
Taxus media 'Hillii'
Prunus laurocerasus 'Herbergii'
Prunus laurocerasus 'Genolia'
Taxus baccata
0 varor
Inga produkter i varukorgen.
0 kr