Meny
0

Vanlig Idegran

Idegranar: Plantinavias snabbast växande taxussort

Idegran (taxus baccata) blir allt mer populär i Skandinavien pga de allt mildare vintrarna. Det stämmer att idegranarter som hybrididegran Hilli och Hicksii är lite vintertåligare än den vanliga idegranen, men de växer också mycket långsammare. Om du inte gillar thuja utan hellre vill ha en klassisk tight mörkgrön häck, som är grön hela året, är idegran valet för dig. Särskilt om du vill plantera en något högre häck från början för ett snabbare insynsskydd.

Skapa din egen idegranshäck i vår priskonfigurator

Vi erbjuder idegran i olika höjder och kvaliteter. Du kan också välja om du vill plantera idegran med rotklump eller krukodlade idegransplantor. Eftersom idegran växer mycket långsammare än till exempel thuja eller avenbok, är priserna i allmänhet högre. Detta beror på att de har blivit odlade under en längre tid. Väljer du vår Limited kvalitet så har du direkt en tät och lyxig organisk odlad idegranhäck. Har du tid att ge din häck lite mer tid att verkligen växa sig tät kan du välja vårt billigare alternativ Xklusiv kvalitet.

Dra nytta av din taxus baccata häck

Som du kanske har sett arbetar vi med prisskalan i konfiguratorn: ju fler idegransplantor du köper, desto lägre pris per idegranslanta. Möjligheten att få lite extra rabatt kan ibland vara möjligt. Kanske fyller du med din beställning den sista platsen i lastbilen eller kanske har vi har ett fält med idegransplantor som är nästan tomt och måste förberedas för nya planteringar. Glöm inte att klicka på rabattknappen i konfiguratorn. Vi skickar ditt bästa erbjudande inom några timmar.

Våra kunder säljer våra idegranshäckar åt oss

Självklart tittar du även runt hos andra olika leverantörer och du ser deras vackra bilder och beskrivningar… Men har du någonsin läst en etikett på en flaska vin där det står att du kan du få huvudvärk nästa dag? Förmodligen inte 😉
Därför gör vi allt vi kan för att vara så transparanta som möjligt och låter våra kunder dela sina erfarenheter om oss på Trustpilot och dela bilder av deras nyplanterade idegranshäckar på Instagram. Visste du att 1 inköp från en kund vanligtvis ger oss 3 – 5 nya kunder, som grannar, vänner eller familj? Det är det bästa betyget man kan få enligt oss.

Mer information om den ideala baccatahäcken

Naturligtvis finns det mer att berätta och visa om vår vanliga idegran. Klicka på något av alternativen nedan för mer information:

Kontrollera alltid zonkartan om taxus baccata kan växa i din region
Se lista på specifika kännetecken av idegran här
Visa idegrans-videor
En praktisk översikt över alla priser och storlekar på våra idegransplantor.
Glöm inte att läsa de över 20 vanligaste frågorna och svaren om idegran här

Trygg och bra process med god kvalitet på det som levererats

Att handla med Plantinavia har känts tryggt, det har fungerat väldigt bra och smidigt i alla delar: information, kommunikation, beställning, leverans och fakturering. Plantinavia erbjöd bra support under hela denna process och även efteråt när det gällde skötsel av plantorna. Idegransplantorna som Plantinavia levererade var i mycket gott skick när de kom fram. Plantorna höll angivet mått och hade jämn och god kvalitet. Sammantaget är jag en mycket nöjd kund som kommer att handla mer hos Plantinavia när jag behöver.

Barbro Krevers

TITTA IN PÅ INSTAGRAM FÖR ATT SE TIDIGARE KUNDERS PLANTERADE IDEGRANSHÄCKAR Follow on Instagram

Follow on Instagram

Produktbeskrivning

I korthet
Elegant och figurformad häck, bra alternativ för buxbom
Vinterhårdhet
Tålig, ner till -26 grader
Tillväxt
Relativt långsam tillväxt, ungefär 15-25 cm i höjd. (Växer snabbare än det mediala idegranen. Tillväxten blir långsammare i skugga.
Höjd (10 år)
200-300cm
Löv
Glänsande, mjuka, mörk till svartgröna barr. Linjära, något halvmåneformad, 1,5 – 3,5 cm långa.
Tillväxthastighet
15 – 30 cm per år.
Vinterskrud
Mörkgröna året om.
Giftig
Giftiga delar.
Ljusbehov
Full sol till skugga. En av de mest skuggtoleranta träden i Europa.
Max höjd
10 – 15 meter hög, 4 – 6 meter bred. Extremt slitstark och kan växa upp till 90 års ålder.
Tillämpning
En lite mer snabbväxande häcksort som ger dig ett mer elegant utseende än den vanliga thujan.
Frukt
Brunsvarta frön, täckta med 4/5 av rött skal.
Taggar
Nej
Placeringstips
I skuggan saktar tillväxten ordentligt.
Jordmån
Hög anpassningsförmåga, näringsrik jord fuktig, sur och alkalisk jord.
Växtzon
1-3

Zonkarta

Växtzon: 1-3

Video

FAQ

Är idegran vintergrön?

Ja den behåller sin vackra gröna färg året om.

Får idegran bär?

Ja den får röda bär.

Är min idegranshäck giftig?

Kärnan i bären på idegran är giftiga men man måste äta minst 5 stycken och även tugga sönder den stenhårda kärnan för att det ska vara nån fara. Med tanke på den hemska smaken så är det inte troligt att något barn får i sig så pass många bär. Det finns inget dokumenterat fall av svår förgiftning.

Är idegran känsligare än hybrididegran?

Ja den är känsligare så det är viktigt att du tittar efter vilken zon du bor i innan du bestämmer dig för sort.

Vad gäller vid beskärning av min idegranshäck?

Häcken klarar hård beskärning men om man håller efter den varje år så räcker det med en lätt putsning 1 – 2 gånger om året.

Hur hög kan häcken bli?

Runt 8 – 12 meter hög.

Vad är skillnaden på vanlig idegran och hybrididegran?

Den vanliga idegranen växer snabbare än hybrididegran och kan bli mycket högre.

Kan jag klippa toppen på plantan?

Beskär endast sidorna på häcken, först när häcken nått önskad höjd så klipper du toppen

Jag har nyligen planterat en häck och nu börjar den bli blek, brun och se hängig ut? Kommer den att dö?

Nej inte alls! Det är vanligt att din nyplanterade häck reagerar på detta sätt eftersom den nu lägger all sin energi på att rota sig. När den väl gjort det så blir den grön och fin igen.

PrisöversiktFiltrera dina val:

Blogg

Planterad och klart!?

Skriven av Therese Hermansson

Många leverantörer erbjuder planterat och klart, men betyder det verkligen att det är helt färdigt och finns det en anledning till att vi inte erbjuder denna tjänst? Det låter hur enkelt som helst, köp en ny häck och få ett pris inklusive plantering. Kan ju inte bli lättare!

Fortsätt läsa
6322

Vad är superior färdig häck?

Skriven av Richard van der Wal

Superior färdig häck är en produkt som är skapad för den som vill ha en färdigklippt fyrkantig, tät, grön häck inom 24 timmar! Den är odlad på efterfrågan och har blivit ett populärt alternativ för dem som vill ha ett lyxigare utseende där häcken är lika tät upptill som nertill, eller för den som vill

Fortsätt läsa
1958

Taxus Baccata – Drottningen av Idegranar

Skriven av Richard van der Wal

  Något alldeles extra! Den är mörkgrön året runt och väldigt sofistikerad och klassisk i utseendet. Den förekommer ofta i trädgårdar med engelsk stil där den verkligen kommer till sin fulla rätt. Idegranen växer långsamt, runt 15-20 cm / år vilket gör att den håller formen.Den växer till och med extra långsamt i Sverige där

Fortsätt läsa
2247