Avenbokshäck (Carpinus betulus)

Avenbok eller carpinus betulus är ett lövträd som är populärt för häckplantering. Den har vunnit sin popularitet som ett användbart alternativ till vanlig bok som den har en slående likhet med. De huvudsakliga estetiska skillnaderna är att bladen på en avenbok häck är mindre, har djupare bladnerver och tandade kanter. Bok behåller de mesta av bladen under vintern medan avenbok fäller sina blad. Därför anses bok utseendemässigt något elegantare än avenbok men avenboken är istället tåligare och klarar kallare och mer utsatta områden.

Avenbok

Carpinus Betulus

fr. 58 kr

Avenbok är en populär växt för häckplantering

Avenbokshäckar är frosthärdiga, halvvintergröna häckar med tilltalande grönt bladverk, som blir orange eller gult på hösten. Avenbokshäckar sticker ut från andra typer av häckar på grund av sina håriga grenar och fint tandade bladverk. Som en bonus producerar denna vanligt förekommande häckväxt humleliknande frukter som kallas “catkins” under sommarmånaderna. Dessa kommer gradvis att förvandlas till bevingade frukter, som kallas “samaras”. Frukten fungerar som en viktig födokälla för flera fågelarter, som fyller sina magar med dessa under hösten. På grund av sin relativt täta tillväxt kan avenbok också vara en utmärkt häckningsplats under våren.

Avenbok som häckväxt

Avenbokens ursprung kan spåras tillbaka till södra Europa och västra Asien. Nuförtiden kan avenbok ses över hela Europa och delar av Mellanöstern. Innan dess prydnadsvärde upptäcktes var avenboken redan ett mycket populärt träd, eftersom dess hårda, täta och tunga trä är extremt användbart. Det används till mycket, men dess användning vid tillverkning av laminat och till pianohammare är några av de mer anmärkningsvärda produkter som tillverkas av avenboksträ. Dessutom brinner den här typen av ved varmt och långsamt, vilket gör den mycket lämplig som ved – ännu en sak som avenboken har gemensamt med sin mer krävande lookalike – vanlig bok.

Det var bara en tidsfråga innan folk skulle upptäcka hur passande avenboken är för häckändamål. Den är relativt tolerant mot beskärning, varför avenboken nu förtiden ofta planteras i offentliga parker. Dessutom används den ofta för trädgårdsdesign och är till och med lämplig för topiary (formklippning). Denna art kan bli så hög som 30 meter, men som häck får avenbokens grunda och vidsträckta rotsystem inte lika mycket utrymme att växa, vilket tvingar häcken att hålla sig i schack. En annan anmärkningsvärd egenskap hos avenboken är dess bark, som kommer att förbli slät och gröngrå även när den når hög ålder. Detta är en trevlig bonus eftersom bladverket inte är särskilt tätt.

Det finns runt 40 olika avenbokarter över hela norra halvklotet, men för att odla en häck i en skandinavisk trädgård är carpinus betulus den i särklass mest lämpade växten för detta ändamål av släktet carpinus. Det engelska namnet på arten syftar på dess exceptionellt hårda och sega trä, som anses vara lika hårt som ett djurs horn och därför ibland kallas “järnved”.

Plantering och beskärning av avenbok häck

Avenbok häckar är mångsidiga och härdiga. De kan växa i de flesta jordar, inklusive lera, kalkrika och även våt jord. Det är här den stora skillnaden ligger i jämförelse med den mer känsliga vanliga boken. Men Avenbok föredrar bördig, väldränerad jord och växer bäst i solen, men den trivs även i skugga. Avenbokshäcken är vindtålig, vilket gör den till en lämplig barriär som skydd mot vind, men den tål inte alltför stora mängder salt. Den bästa tiden att plantera en barrotad avenbok är någon gång mellan november och mars. Detta är anledningen till att vi endast säljer krukodlad avenbok då vår säsong börjar i mars och slutar i början av november. Tänk på detta om andra leverantörer erbjuder barrotade plantor till ett lägre pris jämfört med krukodlade plantor. En avenbok häck växer med en genomsnittlig hastighet på 20 till 40 cm per år så en årlig beskärning är att föredra. Avenbok häckar är mångsidiga och tuffa. De kan växa i de flesta vanliga jordar, inklusive lera, kritiga jordar och även våta jordar. Det är här avenbok verkligen bevisar värdet av sin existens jämfört med bok. Avenboken föredrar bördiga, väldränerade jordtyper och växer bäst i solen. Men den kommer också att fungera bra i skuggan. Avenbok häckar kan klara av exponering för vind, vilket gör den till en lämplig barriärhäck eller vindskydd, men den tål inte alltför stora mängder salt. Den bästa tiden att plantera en barrotsavenbok är någon gång mellan november och mars. Detta är anledningen till att vi endast säljer krukodlad avenbok då vår säsong börjar i mars och slutar i början av november. Tänk på att andra leverantörer kan erbjuda barrotad avenbok till lägre priser jämfört med kruka. En avenbok häck växer med en genomsnittlig hastighet på 20 till 40 cm per år, vilket kan kontrolleras med hjälp av årlig beskärning.

Efter att du planterat din avenbokshäck rekommenderar vi att du avvaktar med beskärningen tills den når önskad höjd. Avenboken lämpar sig utmärkt för låga häckar, men om du vill att din häck ska avvärja förbipasserandes nyfikna ögon bör den inte beskäras förrän efter att den vuxit över ögonhöjd för att skapa en insynsskyddande häck. Att beskära en gång om året räcker om du vill behålla formen. Toppen och de övre delarna av en avenbokshäck bör beskäras mer än de nedre delarna eftersom deras exponering för ljus gör att de växer kraftigare. Klipp den lite pyramidformad så att solen även når de nedre delarna av häcken. Avenboken får endast beskäras under JAS-perioden (juli, augusti och september).

Fördelar med avenbokshäck

Många kan inte se skillnad på en bok och en avenbok, vilket kan vara bra om man föredrar den klassiska bokhäckens utseende, men den inte riktigt passar i den zon man bor eller området där den ska planteras är lite tuffare. Avenboken ger dig möjligheten att uppnå detta utseende i din trädgård, samtidigt som du slipper några av de bekymmer som kan uppstå om man planterar den mer känsliga vanliga boken. Avenbok växlar utseende varje årstid. Även om bok har något ljusare höstfärger och behåller bladen under vintermånaderna, kommer avenbok att ge dig ett liknande resultat förutom på vintern när dess blad faller av.

En av de största fördelarna med en avenbokshäck är dock att den är så tålig och lätt att underhålla. Detta gör arten till ett utmärkt val för oerfarna trädgårdsintresserade, eftersom det inte finns många saker som kan gå fel med denna lättsamma växt. Speciellt jämfört med boken som ser likadan ut men som är lite av en diva när det kommer till markbehov och skötsel. Avenbok kanske inte har fördelen att behålla sina blad genom vintern, men den kommer säkerligen att bespara dig en hel del bekymmer och ansträngning om du ska plantera din häck på ett mer utsatt ställe. Avenbok kommer inte ha något emot om du väljer att plantera din häck i en blöt, lerig jord eller där det blåser mycket.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.