Avenbokshäck

Den utbredda och klassiska avenboken, med det imponerande latinska namnet Carpinus betulus, är en favorit bland häckväxter i Sverige. Avenbok är tekniskt sett lövfällande, men den har en anmärkningsvärd egenskap: den håller fast vid sina vissna löv hela vintern. Den gröna färgen på bladen ändras till en gyllene nyans, vilket återspeglar övergången från höst till vinter. En betydande del av löven sitter kvar på grenarna och fortsätter att ge insynsskydd och skydd mot vind tills de nya knopparna förvandlas till ljusgröna löv igen på våren.

Vårt sortiment omfattar allt från unga avenbokshäckar, fulla av tillväxtpotential och redo att slå ut i din trädgård, till färdigutvecklade häckar som direkt efter planering kan bidra med karaktär och skapa en naturlig miljö för din trädgård.

Avenbok

Carpinus Betulus

fr. 63 kr

Utbud av avenbokshäck: Välj den häck som passar dina behov

På Plantinavia har vi avenbokshäckar i specialklass. Odlade med engagemang och djup kunskap erbjuder vi avenbokshäckar till ett konkurrenskraftigt pris, som är noggrant utvalda och anpassade till det skandinaviska klimatet och den svenska jorden. Oavsett om du letar efter unga gröna växter som kan växa och anpassa sig till din trädgårds utveckling, eller en mogen och fullvuxen häck som omedelbart ger struktur och insynsskydd, hittar du ett tillräckligt urval av häckväxter hos oss.

Avenbok vs bok: Vilka är deras skillnader och likheter?

Avenbok har vunnit popularitet som ett praktiskt alternativ till den vanliga boken och har en anmärkningsvärd likhet med sin mer kända kusin, bok. Likheten beror inte bara på dess visuella paralleller till den klassiska boken, utan också på dess formidabla anpassningsförmåga. Avenboken är dock, till skillnad från sin kusin, en snabbväxande häckväxt.

När avenboken trivs under optimala förhållanden stiger den stolt till mellan 20 och 25 meter, vilket visar sin kraftfulla närvaro. Dess bark uppvisar en rå, silvergrå charm och bildar en kontrasterande bakgrund till de unga, livfulla gröna bladen på våren, som gradvis går över i en djupare, mättad grön ton under sommarperioden.

Avenbokens blad är små och fint tandade, som med många men distinkta nerver, erbjuder en struktur som är mer robust än bok. Även om avenbok vanligtvis fäller sina löv när vintern kommer, kan vissa häckväxter, särskilt de unga exemplaren, välja att hålla fast vid sina torra blad lite längre, även om detta är en mindre konsekvent egenskap jämfört med bokhäcken.

Med tanke på avenbokens robusta och låga krav på underhåll är den ett attraktivt alternativ till bokhäcken, särskilt för de trädgårdsmästare som värdesätter mindre arbete.

Även om avenbokshäcken inte kan skryta med samma vinterhärdiga bladdensitet som sin släkting, kommer den fortfarande att erbjuda en tät, grön ram under större delen av året. Dess kraftiga grenar och fina blad erbjuder den en härlig balans, även när vintern kommer.

 

Plantering av avenbok

Avenbokens mångsidighet och härdighet kommer till sin rätt när det gäller häckplantering. Den trivs i en mängd jordtyper, bland annat lera, kalkrik och till och med fuktig terräng, vilket gör den till en föredragen häckväxt i många trädgårdskulturer.

Avenbok, en av ett 40-tal arter i avenbokssläktet, är särskilt anpassad till fuktiga, väldränerade jordarter och växer bäst i full sol, men klarar sig också bra i skuggiga områden.

Häcken tål vind, vilket gör avenboken till ett idealiskt val för extra lä eller staket, men den gillar inte att vara för nära kusten och bör inte utsättas för höga koncentrationer av salt.

För att säkerställa den bästa starten på livet bör avenbokshäckar planteras mellan november och mars och det är under denna period vi i första hand säljer avenbok i kruka. Tänk dock på att barrotade avenbokar kan vara billigare, men de får en betydligt bättre start på livet i din trädgård om de kommer från en kruka. Det är därför vi inte erbjuder barrotade häckväxter på Plantinavia.

Beskärning av avenbok

Beskärning spelar en stor roll i underhållet av avenbok. Även om avenbok är tolerant mot beskärning och lätt kan formas, är det bästa att vänta med att beskära häcken tills den nått önskad höjd.

Avenboken är idealisk för både låga och höga häckar, men för att skapa en häck som kan ge insynsskydd rekommenderas det inte att beskära den, innan den når ögonhöjd. När häcken väl har nått denna höjd är den otroligt lättskött och behöver bara beskäras en gång om året för att behålla sin form.

De övre och övre grenarna av häcken ska skäras tillbaka mer aggressivt än de nedre. Detta hjälper till att ge häcken en jämnare tillväxt och ger de återstående bladen mer ljus.

När du behöver beskära din avenbok, det är viktigt att vara medveten om att det “blöder” efter beskärning. Därför rekommenderas det att utföra beskärningen under JAS-perioden (juli, augusti, september), eftersom det minskar savförlusten och stressar häcken mindre.

Köp din avenbokshäck hos Plantinavia

Plantinavia är känt för sin expertis inom häckar och erbjuder ett varierat utbud för att möta alla behov och budgetar. Våra avenbokshäckar är omsorgsfullt odlade för det skandinaviska klimatet på våra avancerade plantskolor i Nederländerna. Vi har ett brett utbud, så att du kan hitta exakt den höjd och densitet som passar ditt projekt och trädgård.

För den som letar efter en specifik lösning eller vill börja smått erbjuder vi även individuella avenbok i kruka.

På Plantinavia garanterar vi hög kvalitet på varje enskild produkt och direkt leverans till din adress utan mellanhänder. Vi är redo att leverera den perfekta boken för din trädgård.

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.