Plantinavias häcksorter

Plantinavia är Skandinaviens högst rankade online leverantör av högkvalitativa häckväxter. På grund av det stora och varierande utbudet av häckplantor kan det ibland vara en svår uppgift för trädgårdsälskare att välja ny häck för trädgården. Vårt mål är att erbjuda en heltäckande och lättnavigerad översikt av häckväxter online, så att du kan ta ett genomtänkt beslut utan att bli överväldigad. Våra resurser gör det lättare att jämföra olika växters kvaliteter och hitta rätt sort för just din trädgård. Nedan kan du se en översikt av de häckar Plantinavia har att erbjuda:

Vanlig bok

Fagus sylvatica

fr. 59 kr
Avenbok

Carpinus Betulus

fr. 60 kr
Thuja Brabant

Thuja occidentalis 'Brabant'

fr. 69 kr
Vintergrön Liguster

Ligustrum vulgare 'Atrovirens'

fr. 62 kr
Blodbok

Fagus sylvatica 'Atropunicea'

fr. 81 kr
Thuja Smaragd

Thuja occidentalis 'Smaragd'

fr. 86 kr
Thuja King of Brabant

Thuja occidentalis 'King of Brabant'

fr. 86 kr
Lila Syren

Syringa

fr. 98 kr
Mörklila Syren

Syringa

fr. 98 kr
Blandad Syren

Syringa

fr. 98 kr
Jättetuja

Thuja plicata "Martin"

fr. 114 kr
Vit Syren

Syringa

fr. 119 kr
Lagerhägg Otto Luyken

Prunus laurocerasus 'Otto Luyken'

fr. 121 kr
Hybrididegran Hicksii

Taxus media 'Hicksii'

fr. 130 kr
Lagerhägg Caucasica

Prunus laurocerasus 'Caucasica'

fr. 130 kr
Lagerhägg Novita

Prunus laurocerasus 'Novita'

fr. 130 kr
Hybrididegran Hillli

Taxus media 'Hillii'

fr. 146 kr
Måbär

Ribes alpinum

fr. 152 kr
Lagerhägg Herbergii

Prunus laurocerasus 'Herbergii'

fr. 152 kr
Lagerhägg Genolia

Prunus laurocerasus 'Genolia'

fr. 134 kr
Portugisisk lagerhägg

Prunus lusitanica 'Angustifolia'

fr. 134 kr
Vanlig Idegran

Taxus baccata

fr. 173 kr
Lagerhägg Etna

Prunus laurocerasus 'Etna'

fr. 144 kr
Häckoxbär

Cotoneaster lucidus

fr. 173 kr
Prakthäggmispel

Amelanchier lamarckii

fr. 238 kr

Vintergröna häckväxter

Vintergröna växter, som barrträd, är populära häckväxter. Det beror till stor del på att de behåller sina barr på vintern. Detta ger inte bara ett garanterat insynsskydd, det håller också din trädgård grön även efter att andra växter har tappat sina blad. Vanligtvis är vintergröna växter även tåliga och lättskötta. Detta gör att dem även passar ypperligt i stadsträdgårdar, eftersom de också kan hantera avgaser bra. Olika typer av snabbväxande tujor blir också mer och mer populära, till exempel thuja plicata och tuja Brabant. För mindre och mer kompakta häckar är vintergrön liguster ett utmärkt alternativ. Och om du letar efter en traditionell häck kan du överväga att plantera idegran eller järnek i din trädgård. En annan populär vintergrön häckväxt är lagerhägg. Det är dock viktigt att först kontrollera vilken växtzon du har och valet av vilken sorts lagerhägg du bör välja innan du bestämmer dig. Lagerhägg är nämligen mindre vinterhärdig och i allmänhet en känsligare häcksort.

Lövfällande häckplantor

Lövfällande växter tappar sina blad varje höst/vinter och lämnar grenarna kalla under vintern. Detta kan tyckas vara en stor nackdel om du vill ha insynsskydd året runt, men lövfällande växter har andra fördelaktiga egenskaper. Innan de tappar sina blad varje år har de flesta sorter först en sprakande höstfärg. Dessutom, om du letar efter en häck som kommer att blomma varje vår eller sommar, är en lövfällande häck det bästa alternativet för dig. Blommorna och, i vissa fall, bären som följer är mycket uppskattade och lockar till sig djur. Syren tillexempel finns i många olika livfulla färger. Om du föredrar extremt vinterhärdiga häcksorter, kan Häckoxbär eller Måbär vara ett bra val för dig. Några andra populära lövfällande häcksorter här i Skandinavien är avenbok och vanlig bok. Sen har vi även olika ligustersorter som är en av de mest sedda häcksorterna runt om i Skandinavien, exempelvis liguster ’Atrovirens’. Denna typ behåller faktiskt de flesta av sina blad under vintern.

Mer ovanliga häcksorter

Medan den vanligaste uppdelningen av häckväxter delas i vintergröna eller lövfällande häckar, finns det även andra alternativ. Murgröna, till exempel, kan framgångsrikt användas som häck om den odlas på rätt sätt. Eftersom murgröna är en klätterväxt kommer din häck att kräva en stomme av antingen trä eller metall för växten att klättra på. När den hålls ordentligt trimmad kommer detta att skapa en tät mur. Denna typ av "häck" kan odlas ganska snabbt och kräver mycket lite utrymme eftersom den håller sig smal. Det finns också mer exotiska typer av häckväxter tillgängliga – till exempel bambu. Trots sitt ursprung från andra sidan av jorden kan bambu trivas och frodas i vissa skandinaviska områden. Bambu är en mycket snabbväxande växt och kommer att skapa en bred, tät häck på nolltid.

Att välja rätt sorts häck

Som du kan se finns det gott om olika alternativ för trädgårdsälskare som letar efter en ny häck. Kanske känns det till en början som en omöjlig uppgift att kunna bestämma passande häcksort, men just tack vare alla dessa olika alternativ finns det garanterat något för alla. Att bestämma rätt sort för dig och din trädgård beror på dina önskemål och krav. Jordtyp och växtzon är såklart viktiga faktorer men med så mycket olika alternativ kommer det fortfarande att lämna utrymme för personliga önskemål.
Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.