Skötselråd för dina (nya) häckplantor

Plantering och häckskötsel

Vem som helst kan plantera en vacker häck, men häckplantering och skötsel måste skötas på rätt sätt. Det handlar om mer än att bara gräva ett dike, placera växterna däri och sen ge dem mycket vatten. Som informationskälla för häckväxter vill vi informera dig om hur du planterar din häck på rätt sätt. Att följa dessa råd kommer att resultera i en häck som håller sig så frisk och vacker som möjligt under längsta möjliga tid. När allt kommer omkring har du lagt ner en hel del tid och kraft på att hitta den häckväxt som bäst passar utseendet och omständigheterna i din trädgård, så den förtjänar inget mindre än att planteras och underhållas på absolut bästa sätt.

Plantera din häck

Det bästa sättet att plantera din häck på är genom att förbereda din trädgård ordentligt. När du har bestämt dig för var du ska plantera din häck, ta bort allt ogräs från det området, så att det inte absorberar bort de näringsämnen som din nya häck behöver för att växa. Gräv sedan ett dike där häcken ska stå. Att markera mitten av diket med ett rep eller garntråd hjälper dig att gräva ett rakt dike. Diket bör vara cirka 20cm centimeter djupare och bredare än växternas rötter. Efter grävning, perforera jorden för att ge ordentlig dränering och kasta tillbaka ett lager jord i diket. Denna lösa jord kommer att ge dina växters rötter utrymme att utvecklas. Placera sedan plantorna i mitten av detta dike och se till att överdelen av jordklumpen hamnar i marknivå och fyll på med resten av jorden och vattna väl.

Beskär din häck

Även om skötselråden som beskrivs ovan är mer eller mindre desamma för alla lövfällande eller vintergröna häckväxter, varierar beskärningskraven däremot mycket. Vissa lövfällande häckväxter behöver inte mer beskärning än att man tar bort döda och sjuka grenar en gång om året, medan vissa snabbväxande barrträd, som thuja plicata-häckar, behöver minst två seriösa beskärningstillfällen per år. Beskärning görs bäst under mulna dagar mellan maj och september. Blommande häckar klipps i allmänhet direkt efter blommning.

Underhåll din häck

När din häck har planterats måste du se till att hålla området kring häcken ogräsfritt, åtminstone tills häcken har etablerat sig. Att vattna din häck är också en viktig del av häckskötseln, eftersom den behöver mycket vatten minst två gånger i veckan för att hålla sig stark och frisk. Regn är givetvis en viktig vattenkälla för en häck, men se till att du även vattnar häcken ofta så att den inte torkar ut. Kvällen är den bästa tiden för bevattningen av dina växter. Om du vattnar dina växter under dagen finns det en risk att vattnet avdunstar innan det faktiskt når rötterna. Speciellt på sommaren. Därför rekommenderar vi att du använder en droppslang och använder den minst 2 fulla nätter i veckan.

Beskare Häck
  1. Glöm inte bort att vattna dina plantor, när temperaturen stiger över 12 grader är det viktigt att de får ordentligt med vatten. 1 – 3 ggr i veckan beroende på väder, värme och läge. Jorden bör hela tiden vara fuktig men inte blöt. Tänk på att vattna ordentligt vid varje tillfälle så att vattnet tränger ända ner till rötterna. Det är bättre att vattna färre gånger och använda mer vatten än att vattna lite ofta. Känn alltid efter innan du vattnar så att de inte får för mycket vatten.
  2. Ett tips är att köpa en fuktmätare hos din lokala trädgårdsbutik. De kostar inte mycket och då vet du med säkerhet att dina plantor får perfekt med vatten.
  3. Det är helt normalt att plantorna tappar färg, blir lite bruna, slokar efter plantering. De lägger nu all sin energi på att rota sig och blir återigen gröna och fina så fort de har etablerat sig ordentligt.
  4. Du behöver inte gödsla din häck vid plantering, vänta med detta till nästkommande vår.
  5. Din nyplanterade häck behövs inte beskäras det första året. Från år 2 är det rekommenderat att klippa/putsa häcken 1 – 2 ggr per år för att den ska hålla sig tät och fin.
  6. Vintertäcka dina plantor eller inte? Ett omdiskuterat ämne…Vi rekommenderar att du täcker dina plantor om du vet med dig att det blåser mycket eller om du har en nyplanterad löv häck. Thujor och Idegran kan få brännskador om det blir soligt och marken fortfarande är frusen. Det skadar aldrig att täcka dem mot den starka vårsolen.
  7. Förbered genom att gräva ett dike innan dina plantor kommer. Diket ska vara minst 20cm djupare och bredare än rotklumpen.
  8. Storlek på rotklump ser du på hemsidan om du går in och tittar på din valda storlek och sedan kikar på de små ikonerna under bilden En av dessa ikoner visar storlek på rotklump/kruka.
  9. Till krukodale plantor gräver du ett dike som är 35cm djupt och brett. Vid dåligt dränerad jord gräver du djupare och lägger dränering i botten så att rötterna inte står i vatten som ej kan rinna undan.
Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.