Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)

 

 

Hur planterar man en häck – och sköter om den?

 

 

Hur planterar man en häck – och sköter om den?

Vill du ha insynsskydd, en fin trädgård och sätta karaktär till landskapet runt ditt hus? Att plantera en frodig häck är bland de mest givande projekten för din trädgård. Med noggrann planering och ordentlig skötsel har häckar förmågan att förvandla din trädgård till en vacker oas. De är inte bara trevliga att titta på, utan de hjälper till att dämpa buller, skydda mot vind, locka till sig fåglar och lägga till en naturlig charm till din trädgård.

Den här omfattande nybörjarguiden lär dig allt du behöver veta för att säkerställa att din nya häck växer och frodas i din trädgård. Genom att följa våra tips skapar du en bra grund och kan njuta av en vacker lättskött trädgård i många år framöver. Vi lär dig hur du:

 • Förbereder planteringsplatsen så att din häck etablerar sig på bästa sätt.
 • Plantera häcken korrekt för att säkerställa god tillväxt.
 • Tar hand om den nyplanterade häcken genom att ge dem rätt skötsel.
 • Klipp och underhåll häcken för att säkerställa en sund tillväxt och utseende.

Genom att följa stegen i den här guiden bygger du upp den kunskap och det självförtroende som behövs för att plantera, och ta hand om, en blomstrande, frodig häck. Detta kommer att förvandla din trädgård till en avslappnad oas, skyddad från omvärlden.

Bestäm vart du vill plantera din häck

För att få din häck att växa sig frisk och stark från start är god planering och ordentlig förberedelse av området viktigt. Välj helst en plats som får solljus på morgonen och under dagen till halvskugga på eftermiddagen. De flesta häckar klarar sig bäst när de får minst 4-6 timmars direkt solljus varje dag, speciellt på morgonen.

Kontrollera om jorden dränerar bra genom att gräva ett litet hål och fylla det med vatten. Det ska rinna av helt inom 12 timmar. Om inte kan du förbättra dräneringen genom att lägga till kompost eller andra lösningar innan du planterar.

Ta bort allt ogräs, växter och döda löv/kvistar från området där du ska plantera häcken. Ogräs stjäl vatten och näring som de nya häckarna behöver för att växa.

Gräv diket för din häck

För att göra planteringen enklare och effektivare kan du gräva diket till din häck i förväg. Gräv diket 1,5 – 2 gånger bredare och djupare än häckens rötter. Detta ger tillräckligt med uppluckrad jord runt rötterna. Om möjligt, fyll diket från båda sidor för att underlätta plantering. Om det behövs, tillsätt dräneringsmaterial innan du fyller med jord. Fördela den nya jorden jämnt i diket och blanda med den befintliga jorden för att höja näringen och för att behålla fukten.

För häckar som kommer med rotklump, gräv ett dike cirka 1,5 till 2 gånger bredare och djupare än rotklumpen. För krukodlade plantor gräver du ca 40cm djupt och brett dike.

Gör de anpassningar i jorden som vi nämnt här ovan.

Testa och anpassa jorden

De flesta häckar gillar jord som är lätt sur och har massor av näringsämnen. Du kan använda en ph-mätare för att kontrollera hur sur din jord är och hur mycket näringsämnen den har. Vid behov kan du justera jorden genom att tillsätta kompost eller gödsel för att få den perfekta balansen. Du kan tillexempel blanda näringsrik planteringsjord och din befintliga jord i lika delar, 50/50.

Låt oss plantera din häck

När din häck kommer från vår plantskola och allt är förberett i din trädgård är det dags att börja plantera. Följ dessa tips för att säkerställa att din häck får en bra start:

 1. Var försiktig i hanteringen

  Var noga med att hantera de nya häckarna försiktigt när du flyttar dem till din valda plats. Var försiktig så att du inte skadar rötterna. Låt inte plantorna ligga ner i direkt solljus.

 2. Sätt häcken i marken

  Se till att du placerar överdelen av rotklumpen strax under ytan, max 2 – 5 cm under marknivå. Placera plantorna där du vill ha dem, för maximalt insynsskydd låter du rotklumparna som mest vidröra varandra lätt, tryck dem aldrig hårt samman. Låt juten sitta kvar runt rotklu pen. Ta bort krukorna på krukodlade plantor men låt eventuellt omslag sitta kvar. Se till att häckarnas finaste sidor är vända utåt.

 3. Kontrollera jord och fukt

  Om jorden behöver näring, blanda ny planteringsjord med den befintliga jorden. Fyll upp diket och sätt plantorna på plats, så att det blir lättare att hantera dem. Justera vid behov placeringen för att få det jämn. Kontrollera att de inte planteras för djupt eller sjunker efter plantering. När du är klar, fyll på sista jorden och tryck försiktigt jorden på plats runt plantorna.

  Vattna ordentligt. Använd gärna en droppslang och låt jorden stabilisera sig. Ett lager av barkkompost ovanpå jorden förhindrar ogräs och håller kvar fukten. När du följer dessa steg noggrant medan du planterar, kommer din häck att få en sund start. Du kanske också börl överväga att installera en timer till din droppslang för att göra bevattningen mer effektiv.

Hur sköter du om din häck?

För att säkerställa att häcken blir fyllig och frisk det första året efter plantering är det några viktiga saker att komma ihåg. Följande råd är avgörande under den period då rötterna etableras.

Vattna häcken försiktigt

Försök att hålla jorden fuktig, men inte blöt, under de första två månaderna efter plantering. Kontrollera jordfuktigheten runt rötterna på flera ställen innan du vattnar. Du kan överväga att använda en trädgårdsslang med dropp och timer för att säkerställa jämn bevattning varannan natt.

Ta bort ogräs

Ta bort allt ogräs innan du planterar din häck. Ta bort nytt ogräs så fort du kan det stjäl vatten och näring från häcken. Lägg till ny kompost regelbundet för att ytterligare förhindra ogrästillväxt.

När ska man gödsla häcken?

I allmänhet innehåller planteringsjord tillräckligt med näringsämnen för häcken det första året. Men vid långsam tillväxt eller onormal bladfärg kan ett balanserat, organiskt gödningsmedel ge fördelaktig styrka men övergödsla aldrig.

En lätt beskärning efter ett år

Ge de nyplanterade plantorna tid att skapa starka rötter det första året genom att begränsa hur mycket du klipper dem. Du behöver bara ta bort några vissnade eller sjuka grenar som växer inåt för att forma häckarna.

Rensa upp nedfallet

Använd en kratta för att regelbundet ta bort löv och grenar som fallit av antingen efter klippning eller naturligt runt häcken. Detta håller det snyggt och förhindrar skadedjur.

Kontrollera om det finns skadedjur och sjukdomar

Se till att regelbundet kontrollera häcken för tecken på typiska problem som lövfjärilar, kvalster, sjukdomar eller järnbrist. Om du upptäcker något är det viktigt att agera snabbt för att hålla din häck frisk och motståndskraftig mot sjukdomar.

När ska man klippa häcken?

När häcken väl har etablerat sig efter 1-2 års tillväxt kräver den regelbunden klippning och underhåll för att förbli frodig, fyllig och inom önskad storlek:

Årlig beskärning på våren

I början av våren (vårvintern), innan ny tillväxt startar, klipper du av grenar eller skott precis ovanför den nya tillväxten. Tunna ut sidorna nerifrån och upp.

Håll extra koll på häcken under sommaren

Sommartid ser du till att leta efter grenar som sticker i väg och växer utanför området där buskarna eller plantorna normalt växer. Använd trädgårdssax för att klippa bort dessa grenar och trimma sidorna snyggt.

Hur ska jag vattna mina plantor?

När temperaturen stiger över 10 grader är det viktigt att de får ordentligt med vatten. Vattna med droppslang 1–3 ggr i veckan beroende på väder, årstid och läge. Vattna gärna över natten. Jorden bör vara fuktig, inte blöt eller torr. Tänk på att vattna ordentligt vid varje tillfälle så att vattnet tränger ända ner till rötterna. Det är bättre att vattna mycket per tillfälle än att vattna lite och ofta. Känn alltid efter innan du vattnar så att de inte får för mycket vatten.

Ett tips är att köpa en fuktmätare hos din lokala trädgårdsbutik. Då vet du med säkerhet att dina plantor får rätt mängd vatten.

Mina nyplantera plantor tappar färg/ser hängiga ut, kommer de att dö?

Det är helt normalt att plantorna tappar färg, blir lite bruna, slokar efter plantering. De lägger nu all sin energi på att rota sig och blir återigen gröna och fina så fort de har etablerat sig ordentligt.

Behöver jag vintertäcka mina plantor?

Ett omdiskuterat ämne. Vi rekommenderar att du täcker dina plantor om du vet med dig att det blåser mycket eller om du har en nyplanterad lövhäck. Thujor och Idegran kan få brännskador om det blir soligt och marken fortfarande är frusen. Det skadar aldrig att täcka dem mot den starka vårsolen.

När kan man plantera en häck?

Krukodlade plantor kan planteras från tidig vår till mitten av hösten när jorden är tillräckligt varm för att rötterna ska växa bra. Om du har barrotade plantor, alltså plantor utan jord runt rötterna är det bäst att plantera dem på senvintern eller tidig vår när de är vilande. Det kan dock vara utmanande att plantera sådana växter i Skandinavien, risken för problem är tyvärr stor på barrotade växter. Men häckar med jord runt rötterna (rotklump) kan planteras både vår och höst.

Plantera en häck mot en granne

När du planterar en häck mot grannen är det viktigt att välja lämplig häcka och placering för att säkerställa insynsskydd samtidigt som du vill bevara en god relation med grannen. Välj en häck som växer jämnt och skapar en tät barriär utan att invadera din grannes tomt. Håll ett lämpligt avstånd från tomtgränsen för att undvika framtida konflikter, vanligtvis rekommenderas ett avstånd på runt halva häckens fulla bredd. Kommunikation med grannen om val av häckar och placering kan också vara viktig för att undvika missförstånd eller osämja.

Vilken häck ska jag välja?

När du står inför valet av vilken häck du ska plantera, öppnar vårt utbud av häckväxter upp ett antal fantastiska alternativ. Oavsett om du föredrar den eleganta och täta naturen på avenbok, den snabbväxande karaktären på thuja, eller den frodiga och gröna atmosfären som bokhäcken skapar, har vi det utbud du söker.

Syrenhäcken doftande blommor, idegranshäckens robusthet, lagerhäggens glansiga blad och ligusterhäckens mångsidighet är också populära häckar vi har i vårt sortiment. Varje häckl har sina egna unika fördelar och skötselbehov, så välj noga och låt din personliga stil, klimatet och behoven i din trädgård avgöra valet av den perfekta häcken.

Plantera en häck i en sluttning

När du planterar en häck i en sluttning är det viktigt att förbereda terrängen och välja häckar som passar sluttningen. Börja med att rensa området från ogräs och lossa försiktigt jorden för att säkerställa god dränering. Välj häckar som trivs i sluttningar och som även kan bidra till att minska erosion. Placera dem på rätt avstånd för att säkerställa god tillväxt och etablering.

Efter plantering, håll jorden fuktig och lägg gärna på ett lager kompost för att bevara fukten och skydda rötterna. Regelbundet underhåll kommer att säkerställa en hälsosam och vacker häck som gradvis kommer att fylla sluttningen med grön skönhet.

Viktiga slutsatser och tips

För att skapa en frodig och vacker häck är det viktigt att följa några enkla steg.

 • Förbered platsen där du ska plantera genom att ta bort ogräs och förbättra jorden.
 • Plantera på rätt djup och håll rätt avstånd mellan varje häck baserat på vilken typ du väljer.
 • Ge de nya häckarna mycket vatten tills de är ordentligt rotade.
 • Klipp växterna årligen när de har etablerat sig och efter behov.

Genom att följa dessa steg kommer du att kunna skapa en vacker, välskött häck som kommer att förbättra utseendet på din trädgård. Planering, korrekt plantering och skötsel är nycklarna till att skapa en elegant, väldefinierad häck som kommer att glädja dig i många år framöver.

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.