Barrväxter

Barrväxter är ofta de första växterna man tänker på när man tänker på häckväxter. Det i sig är ett bevis på den status som barrträd har som utmärkta växter för just häckplantering. De flesta barrträden är inte inhemska i Skandinavien, men det gör dem inte mindre lämpade som häckalternativ, snarare raka motsatsen. Barrträd är bland de vanligaste häcksorterna i Europa. Många sorter, som granar och tallar, har vassa, nålformade barr, men dessa används inte ofta som häckväxter. Den största gruppen av barrväxter som cypress, cederträ och redwood (sekvojasläktet) har mjuka, platta barr och sticker inte alls. Detta bidrar till barrhäckens vänliga utstrålning.

Barrväxter
Thuja Brabant

Thuja occidentalis 'Brabant'

fr. 72 kr
Thuja Smaragd

Thuja occidentalis 'Smaragd'

fr. 90 kr
Thuja King of Brabant

Thuja occidentalis 'King of Brabant'

fr. 90 kr
Jättetuja

Thuja plicata "Martin"

fr. 118 kr
Hybrididegran Hicksii

Taxus media 'Hicksii'

fr. 135 kr
Hybrididegran Hillli

Taxus media 'Hillii'

fr. 153 kr
Vanlig Idegran

Taxus baccata

fr. 180 kr

Barrträd har verkligen blivit ett fenomen i nutida trädgårdar. I motsats till vad vissa tror så är barrträd inte endast en sort utan det finns över 600 olika arters barrträd, varav några är mycket lämpliga som häckväxter. Typiska häckväxter inkluderar den vanliga idegranen (taxus baccata) och thujasorterna (thuja plicata och thuja occidentalis), samt den folkära 'Brabant' som är en av de mest populära thujasorterna. Även oerfarna trädgårdsentusiaster är garanterat bekanta med dessa vanligt förekommande häckalternativ. Alla dessa arter är vintergröna och kommer att hålla din trädgård grön och full av färg under hela året.

Skyddshäckar av barrväxter

Namnet barrträd kommer från latin och betyder ordagrant “kottbärare”. Detta syftar på de kottar som de flesta barrträd kan kännas igen på. Barrträd är bland de tåligaste häckplantorna som finns. Medan de flesta sorters barrträd är inhemska i Nordamerika eller Östasien, där du ofta kan se stora barrskogar, kommer de sorter vi beskriver här med säkert att klara sig utomordentligt på europeisk mark om de bara underhålls på rätt sätt. Barrträd är inte bara populära som häckväxter, deras kåda och trä är också mycket eftertraktade. Faktum är att barrved som härrör från barrträd är av stor ekonomisk betydelse, eftersom det står för nästan hälften av världens årliga virkesproduktion och dess kemiskt behandlade trämassa ofta används för att tillverka papper och plast.

Barrträdens långa livslängd kan också vara en viktig orsak till att barrträdet är så eftertraktat som häckväxt. Faktum är att de tjockaste och äldsta levande träden på jorden alla är just barrträd. I Vita bergen i Kalifornien har en tall hittats som uppskattas vara minst 4 500 år gammal. Vissa uppskattningar säger att den till och med är över 5 000 år gammal. Och även om dessa livslängder är exceptionella, bevisar de att under de rätta omständigheterna kan en barrhäck vara lojal mot dig hela livet. Om du ger ett barrträd den lilla mängd skötsel som det kräver, kommer du att belönas med en vacker skyddshäck som garanterar insynsskydd under en lång tid framöver.

Beskärning av barrhäckar

Om frekvent underhåll inte är din kopp te, är barrhäcken förmodligen inte det bästa valet för dig. Årlig beskärning av häcken är absolut nödvändigt om du önskar en snygg, tät och välformad häck. Den bästa tiden för klippning är i början av augusti, så nära den andra tillväxtperioden som möjligt. Vissa sorter tjänar på att beskäras två gånger om året. Om du har en av dessa sorter i din trädgård föreslår vi att du beskär dem strax efter den första tillväxtperioden i juni och sedan igen runt början av augusti. Lyckligtvis är det inte särskilt svårt att beskära ett barrträd. Det tar bara lite tid. Barrväxter kräver normalt inte gödning. En allmän regel är att barrträd sällan behöver gödning till skillnad från lövfällande häckplantor.

Att välja rätt barrträd är inte en särskilt svår uppgift. Varje typ av planta har sina speciella egenskaper som gör det mer eller mindre fördelaktig för dina ändamål. Leylandcypressen är till exempel populär på grund av sin exceptionellt snabba tillväxt, men vi erbjuder ej denna i vårt sortiment eftersom den inte kan överleva de kallare skandinaviska vintrarna. Cedar eller thuja är billiga, ganska lätta att underhålla och skapar en tät häck. Idegranen är också ett slags barrträd, till skillnad från många andra arter. Den är också mycket tolerant mot beskärning, lätt att underhålla och extremt tålig.

Sorters barrhäckar

Alla våra olika sorters barrträd är vintergröna och kommer därför att ge din trädgård all den skönhet och avskildhet den behöver under hela året. Från klassikern taxus baccata till nykomlingen thuja occidentalis 'Brabant', Variationen av barrträd är stor.

Även om det breda utbudet av barrträd på marknaden skulle kunna ge dig massor av valmöjligheter, så är vi i Skandinavien begränsade till de typer som verkligen tål våra kalla vintrar. Alla våra barrträd växer sig med tiden till en färdighäck, men om du inte har tid att vänta finns det även färdighäckar som redan från start ger direkt insynsskydd till din trädgård.

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.