Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)

5 ätbara växter att odla i trädgården

Du har en unik möjlighet att experimentera med olika växter och grödor i en trädgård. Ätbara växter är en jättebra lösning, där du kombinerar vackra växter med grödor som du även kan använda till middagar och desserter. Ätbara trädgårds-växter finns i många storlekar och former men de behöver även odlas, planteras och underhållas på ett speciellt sätt. Läs våra tips om hur du lyckas med ätbara grödor, och upptäck våra 5 ätbara favoritväxter.

[caption id="attachment_35089" align="alignnone" width="1024"]Kvinna plockar sallad från trädgården. Det finns alla möjliga ätbara växter att ha i trädgården.[/caption]

Ätbara växter: Dekorativa och välsmakande

Ätbara växter har den dubbla fördelen att de är funktionella och dekorativa. Du kan både njuta av den goda smaken av dessa växter och den exotiska känslan av att hämta örter och grönsaker i din egen trädgård men de är även vackra för ögat. Många ätbara växter blommar fint eller växer i spännande former och storlekar. Därför är ätbara växter ett sätt att göra din trädgård ännu lite mer personlig.

Bra tips för plantering och skötsel av ätbara växter

Innan du börjar är det klokt att göra research på de växter du vill ha. För att lyckas med ätbara växter måste du läsa produktbeskrivningen. Detta ger dig förutsättningar att placera dem rätt och använda rätt jord som växterna kommer att trivas i.

Välj fleråriga grönsaker!

Fleråriga grönsaker är fleråriga ätbara grödor, som likt vanliga perenner kännetecknas av att de ger nya grödor säsong efter säsong. Därför är det lätt att lyckas med dessa, så kommer de tillbaka gång på gång. Så länge du undviker att ta bort rötterna.

Förbered växterna först inomhus

Du kan odla växterna inomhus på våren och försommaren och sedan placera dem utomhus. Det är också möjligt att använda redan odlade plantor istället för att så och odla växter från frön.

Gör dem redo för utomhusklimatet

För att säkerställa optimal tillväxt bör du förbereda plantorna för att överleva utomhus. Ta ut dem och vattna dem i utomhusklimatet i en vecka. Låt dem vara ute lite längre varje dag. När veckan är över kan du placera dem utomhus helt, men använd fleeceskydd i början för optimalt skydd. Fleece skyddar också plantor från skadedjur under hela växtsäsongen.

Kvinna sätter plantfrön i en låda.
Börja med att plantera frön i en kartong innan du planterar utomhus.

Är du nyfiken på var det är bäst att placera plantorna? Läs vår guide om hur du planerar en trädgård.

Hur man skördar ätbara växter som redan är förodlade

Om du vill göra det enkelt för dig själv, satsa på förodlade växter. Köp de du föredrar och börja odla dem inomhus och gå igenom processen att acklimatisera dem till utomhusklimatet under en vecka. Sedan kan du plantera dem i större krukor eller i bäddar runt om i trädgården. Efter några veckor kan du börja skörda och njuta av dina egna grönsaker.

5 ätbara växter till trädgården

Det finns ett överflöd av ätbara växter att välja mellan, allt från grönkål och fänkål till olika örter. Nedan har vi samlat våra 5 favoriter, som är mångsidiga i användning och vars tillväxt är imponerande!

Nyplanterad rabarber i jorden.
Rabarber har dekorativa röda stjälkar och stora, gröna blad.

Rabarber

Rabarber är inte bara en läcker ingrediens för pajer, kakor och andra söta bakverk, det är också en dekorativ växt i trädgården. Rabarberplantan har stora mörkgröna blad och tjocka mörkröda stjälkar. De är väldigt vackra – men var medveten om att de växer aggressivt och kan bli väldigt stora. Därför är det viktigt att hålla ett öga på dem, men annars kräver det minimal skötsel.

Gräslök

Vi känner alla till glädjen i att ha färsk gräslök tillgänglig för att smaksätta ägg, pålägg eller andra blandningar. Den är också tålig och växer bra över hela Sverige. Det betyder att du kan njuta av det i många månader med början från tidig vår. Samtidigt fungerar den som en perenn, vilket gör att den kommer tillbaka starkare år efter år.

Nyplockade potatisar ligger på marken.
Potatis är typiskt svensk gröda som du kan odla hemma.

Potatis

Potatisplantor har en överraskande tillväxt, som du kan njuta av innan det är dags att skörda potatisen. Kom dock ihåg att tillväxten försvinner naturligt när du plockar potatisen, så det kan vara fördelaktigt att plantera potatisplantor bland andra perenner eller buskar. Föreställ dig en låg, vintergrön häck med små potatisplantor utspridda däremellan. Ett vackert uttryck, och en rolig aktivitet för barn och barnbarn att vara med på när potatisen är redo att skördas.

Ramslök

Ramslök kallas Nordens vitlök eftersom den smakar mycket som vitlök, men inte är lika stark. Den ger en smakrik upplevelse till många måltider och kan bland annat användas till pesto eller dipp. Det finns nästan inga gränser för hur du kan smaksätta eller använda denna växt.

Dillväxt med gula, små blommor växer i en trädgård.
Dillplantan är så vacker att det blir svårt att plocka den.

Dill

Dill är en fantastisk ört som kan växa till ett fantastiskt tillskott till din trädgård. Om den trivs bra kan den växa sig stor och stark. Dillens ömtåliga blad är invecklade och växer upp som små paraplyer. Samtidigt blommar dillplantan med små, gula blommor. Tillsammans med halm eller låga kattmyntaväxter glänser trädgården verkligen – och du får ett smakrikt tillskott till vilken middag som helst.

Andra ätbara växter som du kan hitta naturligt i din trädgård

Förutom att plantera ätbara växter kan du redan ha ätbara grödor som finns i din trädgård. Utöver bär finns det blad, stjälkar och rötter som är ätbara och kan användas i många rätter. Var försiktig när du letar föda, så du inte plockar och äter växter som är giftiga. Få en översikt över naturliga, ätbara växter nedan, inklusive hur du kan vara säker på att de är säkra att äta.

Lista över ätbara växter i naturen:

  • Kopersilja: Kopersilja är väldoftande växter som ofta växer i diken och har en kryddig smak som passar utmärkt i sallader. Var medveten om att det är lätt att missta det för giftig hemlock. Plocka ett blad och titta på bladstammen – om den har en liten ihålig och hjärtform är det kopersilja.
  • Nypon: Nypon finns på många nyponbuskar. När du tar bort fröna kan du äta fruktskalet rått eller koka det. Gör ett mos eller använd den till en soppa.
  • Ängsgröt: Ängsgröt smakar som en blandning av honung, citrus, mandel och vanilj och är därför perfekt att använda i efterrätter.
  • Nässlor: Rik på mineraler och vitaminer, och växer i näringsrik jord. Skörda den på våren och koka skott och löv till soppor eller grytor – men kom ihåg att bära handskar!
  • Havskål: Havskål har vassa, stora blad som smakar wasabi. Använd den istället för att köpa pepparrot i affären.

Upplev glädjen med att odla ätbara växter i din trädgård

Ätbara växter är roliga att prova sig fram med. Ofta har de ett lekfullt uttryck som ger en unik touch till vilken trädgård som helst. Samtidigt är det kul att skryta med egenodlade grönsaker eller örter. När du bjuder hem folk på sommarmåltid kan gästerna själva hämta dill eller koriander och du kan göra hemlagade och självförsörjande aptitretare, huvudrätter och desserter. Gör ett grundligt förarbete och välj växter som kan överleva hos dig – och njut av fördelarna med att odla ätbara växter i din trädgård.

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.