Maj månad är en perfekt månad att plantera! Sista leveransveckan innan sommaruppehållet: 24

Skapa en lummig trädgård och välj en blommande hack

Välj en blommande häck om du vill värna om ditt privatliv och samtidigt skapa en trädgård med ett vackert och varmt uttryck. En häck med blommor ger en frisk fläkt till alla trädgårdar, och glädjen som blommor ger alla i trädgården går inte att förbise. Den himmelska doften gör mer än du tror – den skapar en varm och inbjudande miljö som du kommer att vilja spendera tid i. Kanske får du till och med gröna fingrar och motiveras att ta extra hand om din trädgård?

Kombinera estetik och funktion i en blommande hack

En blommande häck har många av samma fördelar som en grön häck. Det ger bra avskärmning mot nyfikna ögon och begränsar buller från trafik och grannar. Om du vill skapa små rum i trädgården går det även utmärkt att använda för att skilja de olika zonerna från varandra. Där den blommande häcken skiljer sig från en vanlig häck är i dess visuella uttryck. Det är en fröjd för ögat och låter dig vara kreativ i hur du placerar den och kombinera häcken med andra växter i din trädgård.

En häck med blommor ger glädje till dig och andra

En blommande häck ger bokstavligen liv i trädgården eftersom blommorna lockar humlor, bin och fjärilar. Det är avgörande att dessa pollinatörer äter och sprider nektar och pollen till andra platser i trädgården. En fjärilsbuske är ett självklart val som både är trevlig att se på, doftar gott och lockar till sig pollinerande insekter. Ekosystemet upprätthålls, växterna får tillräckligt med näring och du får en frisk trädgård.

Vackert insynsskydd

En häck är i sig en mer inbjudande form av insynsskydd jämfört med en mur eller staket – men att välja en häck med blommor gör intrycket ännu varmare! Gäster som kommer på besök kommer omedelbart att mötas av underbara blommor. Du, som tillbringar tid i trädgården på en daglig basis, kan njuta av synen av blommor varje dag. Samtidigt kan de som passerar utifrån njuta av doften av blommor – och trots allt finns det inget bättre än doften av färska blommor!

Läs även: Saker att tänka på när du väljer en häck för insynsskydd

Syrenhäck som fungerar som rumsavdelare i en trädgård.
En frodig häck av syrener doftar otroligt gott – och passar utmärkt som rumsavdelare.

Blommande häckar I olika höjder

Du bör välja låga häckar med blommor inne i trädgården, till exempel japansk spiraea. Dessa är perfekta för plantering där du vill separera olika rum eller zoner i trädgården då de ger skydd utan att skugga andra växter. Om du vill använda häcken för insynsskydd ska du naturligtvis välja blommande häckar som blir högre. Låt dig inspireras av våra förslag på några av de höga och låga häckväxterna du kan välja mellan:

Höga blommande häckar

Lågblommande häckar

Blommande rhododendronhäck vid en entré.
Caption: Se hur vacker en blommande häck av rhododendron ser ut vid en entré

Idealiska ställen att placera en blommande hack

Blommande häckar passar bra på platser där du ofta går förbi eller vistas.

Uteplats

Vi har redan nämnt att blommande häckar är bra för zonindelning av olika trädgårdsutrymmen. Du kanske har en gräsmatta med möjlighet att leka eller hänga och ytterligare ett område där du har en uteplats. För att göra altanen ännu charmigare kan du rama in den med en blommande häck. Det skapar ett bekvämare utrymme som du vill spendera tid i. Måltider smakar nästan ännu bättre i en doftande och vacker atmosfär, håller du inte med?

Entré

Tänk på vilket första intryck du vill ge gäster som kommer på besök, och vad passar väl bättre än en stor blommande häck. Rhododendron passar till exempel utmärkt för entrén. De vackra trumpetformade blommorna är imponerande, och doften är himmelsk!

Tomtgräns

Om du har en stor trädgård kan du låta den blommande häcken växa fritt – men om du placerar den på tomtgränsen måste du se till att den inte blir för bred. Vid placering av en häck på gränsen mellan din tomt och grannens kan den sträcka sig max 0,5 meter ut på grannens tomt. När du planterar en blommande häck, till exempel en typ av spiraea, måste du därför räkna med en del beskärning och skötsel under hela säsongen.

Läs också: Lagar och regler för placering av hög hack

Kombinera flera häckväxter med olika blomningsperioder

Blommande häckar är inte vintergröna och håller sig därför inte gröna och frodiga hela året. Därför är det ett bra tips att kombinera flera sorter med olika blomningsperioder. Om du planterar dessa tillsammans kan du förlänga blomningsperioden maximalt. Kombinera till exempel en syren med en forsythia. Syrenen blommar redan i maj och håller sig fräsch hela sommaren.
I juni/juli börjar forsythias underbara gula blommor att dyka upp. Dessa i kombination med de doftande vita, rosa eller blå syrenerna ger en vacker uttryck – och du ser till att häcken skärmar mot nyfikna ögon så länge som möjligt.

Utforska alla våra häckväxter

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.