Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)

Häcksorter lämpliga för torr jord

Vilka häcksorter är lämpliga för torr jord? Även om det finns många häcksorter som trivs i det svenska klimatet, kan det vara svårt att hitta en lämplig häck för just torr jord. Alla häcksorter klarar inte av att frodas i dessa markförhållanden. I den här artikeln ger vi dig en inblick i vilka häcksorter som är lämpliga för torr jord och hur du håller jorden i gott skick.

Dessa häckväxter kan utveckla rötter i en torr jord

Det finns häckar som inte kräver så mycket när av jorden de befinner sig i, men det är inte fallet för alla häckväxter. De flesta buskar och träd trivs i jämnfuktig jord. Det finns häckväxter som kräver en mycket bördig jord, medan andra arter är lämpliga att plantera i en torr (och ofta näringsfattig) jord. Några exempel på häckväxter som kan utvecklas bra i lite torrare jord är bokhäck, liguster, berberis, fjärilsbuske, hagtorn, japansk körsbär och lagerhägg.

Det bästa sättet att ta hand om en torr jord

Rätt Jord?

Även om en häckväxt har ett relativt lågt underhållsbehov är det viktigt att ta hand om jorden väl. Som nämnts är en torr jord mindre bördig än en fuktig jord. Det är viktigt att förstå att en häckväxt trivs bättre i en bördigare jord. Det är därför viktigt att berika jorden innan häckväxterna ska planteras, för att ge häckväxterna de bästa förutsättningarna att etablera sig i den nya miljön. Kompost och humus (observera att det inte är samma jordförbättringsmedel som ofta antas) är utmärkta jordförbättringsmedel. Dessa berikar jorden med näringsämnen, ger bättre fuktkontroll och gör jorden mer porös och genomsläpplig, vilket alla är viktiga egenskaper, särskilt för en sandig och torr jord.

Förberedelse och underhåll av en mager jord där det planterats häckväxter

Även om de tidigare nämnda häckväxterna är utmärkta på att klara torra förhållanden, kräver den torra jorden fortfarande en viss uppmärksamhet. Under långa torrperioder är det bra att förse häcken med regelbunden bevattning. Dessutom är det bra att berika jorden med ett lager kompost, gödsel på våren. Att täcka marken (spridning av material som träflis, halm, bark, gräs eller löv över marken där häckväxterna finns) är också ett utmärkt val för att förbättra jorden. Täckningen av naturmaterial kommer att behålla näringen och fukten bättre och jorden kommer att hålla sig luftigare. Häckväxterna kommer att uppskatta denna omsorg väldigt mycket! Dock rekommenderar vi inte att täcka jorden det första året innan häcken hunnit att etablera sig ordentligt.

 

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.