Meny
Plantinavia - Cart
0
Plantinavia - Search
  • Vanlig idegran (taxus baccata) – Drottningen av Idegranar

Vanlig idegran (taxus baccata) – Drottningen av Idegranar

Skriven av Richard van der Wal 11 februari 2016

Updated on 2 februari 2019

 idegran-häck

Något alldeles extra!

Den är mörkgrön året runt och väldigt sofistikerad och klassisk i utseendet. Den förekommer ofta i trädgårdar med engelsk stil där den verkligen kommer till sin fulla rätt. Idegranen växer långsamt, runt 15-20 cm / år vilket gör att den håller formen.Den växer till och med extra långsamt i Sverige där det är kallare, men den klara fördelen är att den knappast kräver någon vidare underhållning.

Gillar skyddade platser

Idegranen gillar inte när det är för kallt och ska inte planteras i andra växtzoner än zon 1-2. Kanske kan den trivas i zon 3 om den inte står på en öppen plats, för då får den problem. Värst är det när den utsätts för hårda vindar på öppna platser, en låg temperatur med hårda vindar i kombination kan betyda slutet för en Idegran. Precis som thuja brabant får idegranen bruna pigment till vintern för att skydda sig mot kylan, det försvinner på våren.

idegran-bår

Giftig skönhet

Idegranen är giftig, både grenar och bär. Bären kommer bara på honträden och de är röda med en svart insida, som paprikan inuti en oliv. Djur brukar inte äta av Idegranen, eftersom de instinktivt vet att den är oätlig. Det som blir farligt är om man beskär trädet och grenarna får ligga kvar på marken. Eller om de ligger någonstans tillsammans med annan kapad sly, då verkar inte djuren känna igen den och kan äta av den. Så det är viktigt att städa bort grenar som man klipper av. Idegran är även farlig för barn.

Torra “fötter”

Idegranen är lite kinkigare med hur den planteras. Den gillar inte leriga jordar eller om det är mycket vatten i jorden. När man gräver upp planteringsdiket är jorden uppluckrad och den andra jorden runt omkring är tät. Om det regnar kraftigt så åker allt vatten till planteringsdiket och Idegranen står med rötterna i vatten. När man planterar Idegran måste man ha koll på att vattnet kan rinna undan, annars kommer häckplantorna snabbt att få en orange färg och kanske inte klara sig. Det betyder inte att man inte ska vattna när man planterar Idegran, så länge vattnet har en chans att rinna undan.

2398

Andra blogginlägg

Planterad och klart!?

Skriven av Therese Hermansson 26 april 2018

Många leverantörer erbjuder planterat och klart, men betyder det verkligen att det är helt färdigt och finns det en anledning till att vi inte erbjuder denna tjänst? Det låter hur enkelt som helst, köp en ny häck och få ett pris inklusive plantering. Kan ju inte bli lättare!

Fortsätt läsa
6769

Ge dina trädgårdsrum en vintergrön stomme

Skriven av Rebecca Malmsköld 21 februari 2018

Vintergröna växter har en förmåga att framkalla rysningar hos många trädgårdsägare. Kanske ser man framför sig 70-talets stora massplanteringar av tujor, idegran och olika andra barrväxter, planterade alldeles för tätt och alldeles för nära huset.   Tänker man efter lite gäller obehaget förmodligen alla massplanteringar, långa, låga häckar av berberis utmed skolgårdar, militäriska rader av

Fortsätt läsa
3840
Fler inlägg