Vanlig idegran (taxus baccata) – Drottningen av Idegranar

Drottningen av Idegranar

 idegran-häck

Något alldeles extra!

Den är mörkgrön året runt och väldigt sofistikerad och klassisk i utseendet. Den förekommer ofta i trädgårdar med engelsk stil där den verkligen kommer till sin fulla rätt. Idegranen växer långsamt, runt 15-20 cm / år vilket gör att den håller formen.Den växer till och med extra långsamt i Sverige där det är kallare, men den klara fördelen är att den knappast kräver någon vidare underhållning.

Gillar skyddade platser

Idegranen gillar inte när det är för kallt och ska inte planteras i andra växtzoner än zon 1-2. Kanske kan den trivas i zon 3 om den inte står på en öppen plats, för då får den problem. Värst är det när den utsätts för hårda vindar på öppna platser, en låg temperatur med hårda vindar i kombination kan betyda slutet för en Idegran. Precis som thuja brabant får idegranen bruna pigment till vintern för att skydda sig mot kylan, det försvinner på våren.

idegran-bår

Giftig skönhet

Idegranen är giftig, både grenar och bär. Bären kommer bara på honträden och de är röda med en svart insida, som paprikan inuti en oliv. Djur brukar inte äta av Idegranen, eftersom de instinktivt vet att den är oätlig. Det som blir farligt är om man beskär trädet och grenarna får ligga kvar på marken. Eller om de ligger någonstans tillsammans med annan kapad sly, då verkar inte djuren känna igen den och kan äta av den. Så det är viktigt att städa bort grenar som man klipper av. Idegran är även farlig för barn.

Torra “fötter”

Idegranen är lite kinkigare med hur den planteras. Den gillar inte leriga jordar eller om det är mycket vatten i jorden. När man gräver upp planteringsdiket är jorden uppluckrad och den andra jorden runt omkring är tät. Om det regnar kraftigt så åker allt vatten till planteringsdiket och Idegranen står med rötterna i vatten. När man planterar Idegran måste man ha koll på att vattnet kan rinna undan, annars kommer häckplantorna snabbt att få en orange färg och kanske inte klara sig. Det betyder inte att man inte ska vattna när man planterar Idegran, så länge vattnet har en chans att rinna undan.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.