Vilken sorts häck ska jag välja?

Genom att plantera en häck kan du omringa din trädgård med dekorativa och funktionella buskar som skyddar mot nyfikna ögon och skapar färgstarka och aromatiska inslag. En häck är med andra ord ett utmärkt tillskott i vilken trädgård som helst, men det är ändå viktigt att välja rätt häckväxter för att få det bästa resultatet. Vissa häcktyper lämpar sig bättre för vissa trädgårdar än andra, samt att man måste överväga hur mycket energi och pengar man vill lägga på häcken. Hitta alla svar du behöver i den här guiden.

[caption id="attachment_35138" align="alignnone" width="1024"]Grön häck med solsken och hus i bakgrunden. Det kan vara svårt att välja rätt häcksort för din trädgård.[/caption]

En häck är en naturlig avgränsare mellan trädgård och väg, dig och din granne, och olika zoner i trädgården. Du får olika utrymmen på samma sätt som i ett hus, där du kan inreda trädgården för olika ändamål. Till exempel kan man fint omge en matplats av klätterväxter. Att plantera storbladig murgröna som en häck runt en matplats kan vara en toppenidé! Den klättrar vertikalt och ståtar med vintergröna löv som ger en fin dekoration för alla matplatser. Samtidigt skiljer den matsalen från gräsmattan där du kan spela boccia eller ställa ut solstolar.

Vi kan alla vara överens om att en häck ger många fördelar. Men det finns fortfarande några val att göra innan du kan njuta av alla dessa egenskaper. Därför guidar vi dig igenom några viktiga frågor som du måste fundera på. I slutändan får du förhoppningsvis en bättre känsla för vilken typ av häck som är bäst för dig.

Lövfällande eller vintergrön häck?

En vintergrön häck som håller sig frodig och grön året runt. En fördel med vintergröna häckar är att de förblir täta på vintern. De skärmar med andra ord mot nyfikna ögon och ger bra avskildhet året runt. Som namnet antyder tappar en lövfällande häck sina löv på vintern. Den skyddar alltså inte mot insyn på vintern på samma sätt som den gör på sommaren. Men lövfällande häckar ger mer ljus till din trädgård och ditt hus, vilket kan vara trevligt, särskilt under de mörkaste vintermånaderna.

Lövfällande häckar som blommar

Blommorna på lövfällande häckar är ofta en faktor till varför människor väljer lövträd framför vintergröna häckar. Amelanchier blommar med vita blommor på våren och får mörkblå bär på hösten. Samtidigt växer den vertikalt och håller sig relativt smal även utan mycket beskärning och underhåll. Forsythia är ett annat utmärkt val, prydd med slående gula blommor under hela våren och sommaren.

Grön häck med rosa, stora blommor.
En blommande häck ger färg till vilken trädgård som helst.

Häckar som växer i bredd eller höjd

Vissa häcktyper kräver mycket utrymme i bredd och består av buskar med mjuka, överhängande grenar. De har ofta även blommor eller bär. Sådana häckar kan vara bättre mot en väg eller i ett trädgårdsutrymme där du vill skapa en mysig och personlig atmosfär. Man bör undvika att plantera häckar som kräver mycket plats och kan ta över mot grannens fastighet. Det är skönt att undvika eventuella granntvister om man kan.

Oavsett hur den växer måste du göra ordentligt markarbete innan du planterar dem. Gräv ett djupt dike så rötterna har bra förutsättningar att etablera sig. Ta bort stora stenar från jorden och använd kompost om du märker att jorden är sandig eftersom att detta indikerar på att den saknar nödvändiga näringsämnen. Nyplanterade häckväxter ska vattnas rikligt flera gånger i veckan efter att du har planterat dem.

Läs också: Undvik dessa vanliga misstag vid plantering

Man klipper häck med häcksax.
Vill du lägga mycket eller lite tid på skötsel?

Skötsel

Vissa häcktyper kräver mer underhåll än andra. Det bör du ha i åtanke när du väljer häck, eftersom vissa häckar måste klippas regelbundet medan andra bara behöver beskäras lätt eller inte alls. En thujahäck ser bra ut både klippt och oklippt, medan en fjärilsbuske kräver hård och omfattande beskärning på våren.

Vissa häckar växer fortare än andra

Det finns flera typer av häckar att välja mellan, och för många är det avgörande att veta hur snabbt häckplantan växer. Ofta är människor ivriga att njuta av avskildheten en hög häck ger. Tålamod kan dock sätta stopp för häckväxter, och därför är det viktigt att veta hur snabbt de växer. Se översikten nedan över ett urval av häckväxter:

Snabbväxande häckar

  • Liguster: Växer ca 20 cm första året efter plantering och sedan 40 till 50 cm årligen.
  • Bok: Växer mellan 30 och 50 cm om året.
  • Naverlönn: Växer 30 till 50 cm årligen.

Långsamtväxande häckar

  • Idegran: Växer mellan 15 och 20 cm varje år.
  • Buxbom: Växer 10 till 20 cm årligen.
  • Tuja: Växer 15 till 20 cm om året.
Rad av flera häckplantor är planterade i bark och redo för tillväxt.
Det finns flera val att göra innan du kan plantera en häck.

Välj mellan olika häcksorter

Utöver att ta hänsyn till häckens egenskaper och utseende, måste du också överväga hur häckväxten odlas. Häckväxter kan köpas med bara rötter, i krukor eller med en rotklump.

  1. Häckväxter med klumpar, även kallade rotklumpar, odlas flera år innan de sälj. De har med andra ord redan blivit lagom höga. Detta är den dyraste lösningen.
  2. Krukväxter är en mellanlösning. Dessa planteras året runt, så länge jorden är frostfri.
  3. Växter med bara rötter är den billigaste lösningen. Dessa kan planteras från slutet av oktober till början av maj.

Hos Plantinavia erbjuder vi flera alternativ när du köper en häck. Vi erbjuder både rotklump och krukväxter som du kan plantera själv i din trädgård och se fram emot att de växer till imponerande häckar.

Utforska alla våra häckväxter

Plantera en redan fullvuxen häck

Istället för att köpa små växter och vänta på att de ska växa till stora häckar, kan du välja häckväxter som redan blivit imponerade höga. Att plantera en fullvuxen häck som redan är några meter hög ger en omedelbar effekt. Vill du ha omedelbar avskildhet kan du välja färdiga häckar från Plantinavia som ger en frodig tät häck direkt!

Sammanfattning

När det kommer till kritan bör du välja den typ av häck som du gillar bäst. Det är trots allt du som kommer att leva med den i många år. Det är fortfarande viktigt att överväga var den ska planteras, hur mycket tid du har för att underhålla den och vilken budget du har för att ordna din drömträdgård. Bestäm om du föredrar en vintergrön eller lövfällande häck och vilken häcksort du föredrar beroende på tillväxt, täthet och pris.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.