Maj månad är en perfekt månad att plantera! Sista leveransveckan innan sommaruppehållet: 24

Växter som trivs i skuggan: 15 perfekta skuggväxter

Skugga behöver inte vara en nackdel för din trädgård. Det finns gott om vackra växter som trivs i skuggan eller till och med föredrar en skuggig plats framför en solig. När du väl vet vilka växter som trivs i skuggan kan du leka med olika arter. Plantera en blommande häck eller satsa på en grön perenn som kommer tillbaka år efter år. Hitta mer inspiration till vilka nyansväxter du kan välja mellan här.

[caption id="attachment_35100" align="alignleft" width="1024"]Skuggtåliga växter i en trädgård Växter som tål skugga ger dig kreativ frihet att skapa bra trädgårdsutrymmen.[/caption]

Är det mycket skugga I din trädgård?

De flesta trädgårdar har områden med mycket eller lite skugga. Kanske är din tomt generellt skuggig eller så kanske grannar har stora träd eller höga häckar som skuggar andra växter. Det är också skillnad på skugga och skugga. Har du vandrande skugga från stora träd eller mer permanent skugga orsakad av höga byggnader? Finns solen där några timmar under dagen och filtrerar ljuset genom bladverket eller är det enbart skugga? Detta påverkar vilka växter du ska välja.

Utnyttja potentialen I din trädgård

Ofta kan dessa skuggade områden försummas och inte utnyttjas till sin fulla potential. Det är det slut med nu. Det finns ett överflöd av växter som förvandlar de skuggiga områdena från röriga och tråkiga till frodiga och intressanta – och inte minst praktiska. En inbjudande sittplats med vackra växter är guld värd de varmaste sommardagarna.

Läs också: Hur du planerar din drömträdgård

Hemgjorda möbler och skuggtåliga växter i en trädgårdssittplats.
Skapa en inbjudande sittplats med hemgjorda möbler och skuggtoleranta växter.

Häck, buske eller blommor? Välj växter som trivs i skuggan

Beroende på din trädgård har du flera alternativ när du vill utnyttja dina skuggiga trädgårdsytor. Du kan plantera en häck, satsa på några tåliga perenner eller plantera olika blommor och buskar i olika rabatter. Det är viktigt att se till att jorden inte torkar ut oavsett vilken växt du väljer. Full skugga och torka är en kombination som de flesta växter inte tål. Regelbunden vattning, gödsling och näringsrik jord är nyckeln till framgång med skuggväxter.

Läs vidare för att hitta våra rekommendationer för häcktyper, perenner och skuggväxter som klarar sig bra i skuggan.

Vad är en skuggplanta?

En skuggväxt är en växt som inte bara trivs i skuggan utan föredrar skugga framför solsken. De är naturligt vana vid svagt ljus och fuktig näringsrik jord eftersom de historiskt har varit vegetation under stora träd. Skuggväxter växer vanligtvis i vandrande skugga från andra växter och är motsatsen till solväxter som växer på platser med mycket ljus. Det betyder inte att skuggväxter inte kan trivas i solsken, men de överlever i skuggiga områden eftersom de växer i och anpassas till svagt ljus. De överlever och trivs så länge de får tillräckligt med vatten.

Skimmia i blom under våren.
Skimmia blommar fint på våren.

5 skuggväxter som trivs I skugga

 1. Bergenia: Marktäckare som kan växa på sluttningar och utsatta områden. Bergenia är både hållbar och dekorativ, blommar med rödrosa blommor i maj-juni.
 2. Rosenplister: marktäckare som är vintergrön och blommar med rosa, lila eller vita blommor.
 3. Hasselört: Vintergrön marktäckande växt med glansiga blad och bruna blommor, perfekt att plantera mellan perenner.
 4. Myskmadra: Lågväxande buske med små vita blommor som trivs på fuktiga platser.
 5. Skimmia: Vintergrön buske med ljust färgade rosa knoppar som du till och med kan skymta under snön. Den blommar i april-maj.

 

Olika former och storlekar av häckar i en trädgård.
Lek med former och olika storlekar när du väljer häck.

Ska du plantera häck? Dessa häckväxter tål skugga

Att plantera en häck är ett utmärkt val för de flesta trädgårdar. Det ger inte bara bra avskärmning och dämpar ljud, utan det låter dig också dela upp trädgården i olika zoner. Som sagt, måste man ofta plantera häcken i ett skuggigt område, antingen i skuggan av stora träd, andra byggnader eller ditt eget hus. Därför är det klokt att välja häckväxter som passar din skuggiga tomt.

Välj en tålig häcksort

Alla häckväxter som tillhör murgrönafamiljen tål skuggan bra. Välj till exempel en storbladig murgröna och plantera en vacker häck där solen inte når fram. Drömmer du om en blommande häck som tål skuggan ska du satsa på en rhododendron. De stora klockformade blommorna ger glädje till vilken trädgård som helst och är inte beroende av solsken 24/7 för att trivas.

Lista på häckväxter som trivs I skugga:

 • Idegran: Vintergrön, tät och frodig häck som ger bra avskärmning.
 • Klematis: Klätterväxt perfekt för att rama in en mat- eller uteplats.
 • Bok: Häckväxt som växer tätt och skärmar mot nyfikna ögon.
 • Liguster: Elegant lövfällande häckväxt vars blad ändras från livligt gröna till mörkgröna under året.
 • Rhododendron: Vintergrön häck som blommar i maj.
 • Thuja: Klassisk, grön häck som blir tät och kompakt.

Läs också: Det finns många olika typer av häckar, hur väljer jag rätt till min trädgård?

Perenner är utmärkta skuggväxter

Perenner är växter som kommer tillbaka år efter år. De är därför väl värda investeringen. Som om det inte är nog är de tåliga och oftast väldigt dekorativa. Det finns också en mängd olika perenner som trivs i skuggan.

Gillenia

Varför inte välja en gillenia, som har röda stjälkar och vita, små blommor. Den är buskig till utseendet och löven gulnar på hösten.

Förgätmigej syster

En förgätmigej-syster har förgätmigej-liknande blommor, som är små och himmelsblå. Använd denna perenn som marktäckare eller kantväxt. De dekorativa, hjärtformade bladen kommer att vara ett bra komplement till vilken trädgård som helst.

Doftfunkia

Till sist har vi funkia som också har hjärtformade blad. Dessa är ätbara och gröna. Funkia kallas även hosta, och busken blommar med klockformade blommor på sommaren.

Zoner i en trädgård med möbler, växter och bäddar.
Skapa olika zoner i din trädgård med möbler, växter och bäddar

Skapa spännande uterum med skuggaväxter

Skuggväxter är naturligt vana vid svagt ljus och fuktig, näringsrik jord. De överlever och trivs så länge de vattnas och underhålls. De öppnar upp för många möjligheter när du planerar din trädgård, eftersom de låter dig utnyttja din trädgårds fulla potential. Tidigare försummade, skuggiga områden kan nu väckas till liv med vintergröna häckar, dekorativa perenner eller frodiga buskar med vackra blommor. Det är bokstavligen bara fantasin som sätter gränserna!

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.