Bokhäck (Fagus sylvatica)

Bokhäck eller fagus sylvatica som den heter är en vanligt förekommande häckväxt i våra trädgårdar. Trots att den är lövfällande, så behåller den vanliga boken mycket av sina blad under vintern. De flesta av bladen sitter kvar till våren när de nya skotten slår ut och gör så att de gamla torra bladen faller av. Men att kalla den vintergrön skulle vara missvisande eftersom att bladen ändrar färg från grönt till rödorange på hösten. Dessa egenskaper gör att bokhäcken passar perfekt som insynsskydd och vindskydd året runt samt med den perfekta bonusen att den även har en vacker höst och vinterfärg.

Vanlig bok

Fagus sylvatica

fr. 63 kr
Blodbok

Fagus sylvatica 'Atropunicea'

fr. 74 kr

Bokhäck är en perfekt året-runt-häck som behåller bladen på vintern

Även om bok ofta förknippas förekommer som höga träd så är det inte ovanligt att se bokhäckar i offentliga parker och runt parkeringar. Detta har sannolikt att göra med att boken har relativt låga underhållskrav. Eftersom den vanliga boken är inhemsk I Europa, kommer den att växa och trivas bra i vår jordmån och kräver egentligen bara beskärning för att förhindra att den blir för hög. I en tät skog kan ett vanligt bokträd nå en höjd på upp till 45 meter, vilket naturligtvis inte rekommenderas för häckar. Med denna minimala underhållsrutin kommer din bokhäck att bli tät och motståndskraftig mot vind och allt du behöver göra är att luta dig tillbaka och njuta av de livfulla färgerna och lövens eleganta former.

Plantering och skötsel av bokhäck

Konkurrenter erbjuder relativt billiga barrotade bokplantor, speciellt i jämförelse med krukodlade plantor eller färdighäckar. Men dessa bör endast planteras efter november och det passar ej samman med den skandinaviska vintern så därför erbjuder vi inte barrotade plantor i vårt sortiment. Plantinavias säsong sträcker sig från slutet av mars till mitten av juni och sen igen från september till början av november. Dessutom är barrotade plantor mycket känsligare än krukodlade så att man får räkna med ett mycket större antal växter som ej klarar etableringen och måste bytas ut. Bok som odlas i kruka är mycket tålig och även om den föredrar full sol eller halvskugga, kommer den att trivas på ett brett spektrum av platser. Det skulle dock vara klokt att plantera din bokhäck på en plats där det inte blåser för mycket. Det betyder inte att bok eller blodbok inte klarar vind, de är verkligen tåliga växter, men hård vind kan göra så att mycket av de torra bladen faller av på vintern och detta gör att du får mindre insynsskydd och vindskydd innan de nya bladen växer ut igen på våren.

Bok är en relativt snabbväxande planta. Med en genomsnittlig årlig tillväxt på 30 till 60 centimeter växer den anmärkningsvärt snabbt för ett inhemskt lövträd. Det gör det nödvändigt att beskära din bokhäck, särskilt om du vill hålla den som en formad häck. Bok kan ibland blöda och bör därför endast beskäras under JAS-perioden (juli, augusti och september). Se till att inte beskära växten förens de första skotten har nått en längd på cirka 20 centimeter så kan du njuta av dess vackra lövverk under lång tid framöver.

Fördelar med en bokhäck

Bok tolererar en mängd olika markförhållanden. De flesta väldränerade jordar – sura eller alkaliska (kalkiga) – är lämpliga, med undantag för tung lera, exceptionellt torr eller våt jord eller vattensjuka platser. Den snarlika men tåligare avenboken (carpinus betulus) klarar dessa förhållanden bättre. Bokhäck är också ett dåligt val i extremt kalla eller utsatta områden, där avenboken återigen skulle vara ett bättre alternativ. Trots att avenboken är tåligare och klarar mer utsatta lägen så får man inte glömma att den tappar alla sina blad på vintern. Kort sagt, samtidigt som bok är lite känsligare än avenbok, har boken ett mer estetiskt värde och erbjuder mer avskildhet under de kalla månaderna. Önskar du istället en häck med sprakande färg och blad året runt är kanske blodbok något för dig. Som namnet antyder har fagus sylvatica 'Atropurpurea' vackert mörkrött till lila lövverk istället för grönt.

Unga bokplantor bär inte frukt, endast mogna träd kan producera nötter. Dessutom är de blommor som produceras av bokhäckar i april och maj ganska obetydliga, så det estetiska värdet av boken ligger mest i det vackra lövverket. De passar också bra bland andra typer av häckväxter och är därför en idealisk komponent i blandade häckar, samtidigt som de ger skydd åt vilda djur, vilket inte är särskilt vanligt för vintergröna häckar med barr. Bokhäckar är enastående, inhemska, djurvänliga, traditionella häckar som ger samma avskildhet som vintergröna häckar dessutom till ett bra pris. Bokhäcken är visuellt vacker året runt.

Även om det tog en stund för trädgårdsentusiaster att inse vilken fantastisk häckväxt boken är, har den sedan dess blivit en av de mest populära alternativen för häckplantering. Det är lätt att förstå varför eftersom den har ett antal egenskaper som gör det idealiskt för detta ändamål. Den växer snabbare än de flesta andra lövfällande häckväxter, den garanterar insynsskydd året runt trots att den inte är vintergrön och dessutom är den helt enkelt en attraktiv växt.

 

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.