3 olika sorters idegran för en vintergrön idegranshäck året runt

Idegranshäck är kanske en av de mest klassiska och traditionella häcktyperna som finns. Det är den enda städsegröna barrväxt som är inhemsk i Europa. Idegranen har djupt gröna, barr och ett kompakt, tätt växtsätt, vilket gör den idealisk som häck. Dessutom kräver fullt etablerade idegranar väldigt lite skötsel och klarar hård beskärning. Vissa experter hävdar till och med att idegranen är den mest motståndskraftiga av alla vintergröna växter. Därför är det knappast förvånande att idegranen har blivit en av de mest populära häckväxterna i världen. Människor över hela planeten har upptäckt att idegranen har många goda egenskaper som gör dem mycket lämpliga för både häckplantering och topiary (formklippning).

Hybrididegran Hicksii

Taxus media 'Hicksii'

fr. 130 kr
Hybrididegran Hillli

Taxus media 'Hillii'

fr. 146 kr
Vanlig Idegran

Taxus baccata

fr. 173 kr

Taxus baccata eller vanlig idegran som den kallas är sannolikt den mest populära arten av idegran i Europa, möjligen till och med den mest populära arten av alla sorters barrträd, och har varit det under lång tid. Hundratals kyrkogårdar har idegranshäckar som är äldre än själva kyrkobyggnaderna. Detta är sannolikt orsaken till idegranens rykte av att vara en symbol för odödlighet, vilket i sig sannolikt är en referens till dessa växters långa livslängd. I Europa har man upptäckt exemplar som tros vara över tusen år gamla. Även om det är exceptionella livslängder, når en vanlig idegran en ålder på 400 till 600 år om den underhålls på rätt sätt.

Idegran som häck

Förekomsten av idegran i Europa och Skandinavien kan spåras tillbaka så långt som till den senaste istiden. Detta gör idegranen unik bland vintergröna häckväxter, eftersom de flesta vintergröna inte dök upp på europeisk mark förrän det var ett varmare klimat i dessa regioner. Därför var idegranen i århundraden en av mycket få växter i denna del av världen som förblev grön under hela året. Det är troligen då växten fick sitt rykte som en symbol för evigt liv, eftersom den i allmänhet överlever människor med ganska stor marginal. Dessutom har idegranar förmågan att dela sig under tyngden av sin tillväxt utan att vara mottagliga för sjukdomar, som en majoritet av andra plantor gör.

Det elastiska, rödbruna träet hos en idegran används traditionellt för att producera pilbågar. Dess vetenskapliga namn “taxus” hänvisar till detta, eftersom det kommer från det antika grekiska ordet för “båge”. I den nordiska mytologin kallas bågskytteguden till och med Ullr, vilket bokstavligen översätts till “idegrandalar”. Ismumien Ötzi, som upptäcktes i de italienska alperna i början av nittiotalet, bar på en ofullbordad idegranbåge. Arvet från idegranen är dock inte begränsat till användningen av dess trä och symboliken om dess livslängd. Växten används också som råvara för att framställa läkemedel för behandling av vissa former av äggstocks- och bröstcancer.

Idegran för vintergröna häckar

Till skillnad från många andra häcksorter kommer idegranen att i de flesta väldränerade jordar, inklusive alkaliska. Likt de flesta andra barrträd trivs den inte att stå med ”blöta fötter”. Arten är mycket tålig och klarar både helskugga och full sol. Idegranshäckar klarar hård beskärning och skjuter lätt nya skott även från kala grenar. På grund av detta passar idegranen utmärkta som formella, kompakta, lägre häckar och är ett idealiskt att använda till topiary (formklippning). Dessutom kommer en idegranshäck garanterat ge insynsskydd eftersom dess täta tillväxt lätt kan stänga nyfikna ögon ute.

Idegranen anses ofta vara relativt långsamväxande planta. Detta är inte helt sant, eftersom unga plantor kan växa upp till 30 till 35 centimeter per år och därför kan behöva klippas två gånger om året under de första tre åren. När de väl är etablerade kommer deras tillväxt dock att sakta ner, vilket gör att du bara behöver klippa dem en gång om året under resten av livet, helst på sommaren eller tidigt på hösten. Precis som alla andra barrträd bör idegransplantor få tillräckligt med vatten de första åren efter att de planterats. Vuxna etablerade häckar kräver ytterst lite skötsel och klarar sig bra om man bara ger extra vatten under extremt torra perioder. På det hela taget är en vuxen etablerad idegran verkligen en lättskött planta som behöver minimalt med underhåll.

Idegranssorter

Idegranshäckar är extremt populära i hela Europa och det är lätt att förstå varför. Om det lilla underhåll som de kräver görs ordentligt, kommer dessa häckväxter att ge dig och din trädgård insynsskydd och elegans hela livet ut. Taxus baccata är grundsorten, men vi har även några intressanta hybrider tillgängliga, som taxus x media 'Hicksii' och taxus x media 'Hillii', en respektive hon- och han sort av en hybrid som växer mer kompakt än den klassiska baccatan.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.