Långsamtväxande häckväxter: vad finns det för alternativ?

Alla plantor växer inte snabbt. Och det är bra! När man vill forma en hög häck är det såklart perfekt om en planta växer snabbt. På så sätt kan du njuta av avskildhet och insynsskydd i trädgården snabbt. Önskar du istället en tät och låg häck? I så fall är långsamväxande häckväxter ett bättre alternativ. I den här bloggen kommer vi att diskutera fördelarna med långsamväxande häckväxter och du kommer att få olika alternativ.

Thuja Smaragd

Thuja occidentalis 'Smaragd'

fr. 90 kr
Thuja King of Brabant

Thuja occidentalis 'King of Brabant'

fr. 90 kr
Lagerhägg Otto Luyken

Prunus laurocerasus 'Otto Luyken'

fr. 126 kr
Hybrididegran Hicksii

Taxus media 'Hicksii'

fr. 135 kr
Hybrididegran Hillli

Taxus media 'Hillii'

fr. 153 kr

Fördelar med långsamtväxande häckväxter

En viktig fördel med långsamväxande häckväxter är att du inte behöver beskära dem lika ofta. Kan tyckas självklart, men det är inte mindre relevant för det. För de flesta långsamväxande häckväxterna räcker det att beskära dem en gång om året. Döda eller skadade grenar kan klippa av när som helst. Dessutom finns det även långsamtväxande sorter som föredrar att inte bli beskärda alls. Den kinesiska Cornelen är ett exempel på detta. När du beskär denna häck kommer den att tappa formen. En annan fördel med långsamväxande häckväxter är att du har mindre löv att samla ihop på hösten. Det gör att du sparar tid och inte behöver kratta lika ofta.

Olika alternativ

När du letar efter en långsamväxande häckväxt finns olika alternativ. Nedan har vi listat några åt dig:

Idegran

Letar du efter en långsamväxande buske för att bilda en tät, låg häck? Då är Hybrididegran ett bra val. Denna Idegrans-sort kan beskäras i nästan vilken form som helst. Det är därför inte konstigt att du ofta ser denna häck i slottsträdgårdar.

Lagerhägg Otto Luyken

Växter från Lagerhäggs-släktet växer i allmänhet snabbt. Lagerhägg Otto Luyken är dock ett undantag. Denna sort växer inte snabbt, bara cirka 10 till 20 centimeter per år. Därför är det bara nödvändigt att beskära häcken en gång om året. Häcken blir vanligtvis inte högre än 1,25 meter. Tips: så länge du inte beskär busken för hårt så blommar häcken på våren!

Thuja smaragd

Kanske inte det första du tänker på, men thuja smaragd är också en långsamväxande häckväxt. Den växer bara ca 15-20 cm per år, beroende på temperatur. Om du vill ha en långsamväxande tuja, är tuja smaragd valet för dig.

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.