Lövfällande buskar och häckar

Lövfällande häckväxter är växter som – åtminstone i vår del av världen – fäller sina löv under hösten eller vintern. Detta gör lövfällande växter till raka motsatsen till vintergröna växter, som behåller sitt blad under hela året. Att de tappar bladen betyder dock inte att lövträd och buskar inte kan passa bra som häckväxter. Faktum är att vanlig bok (Fagus sylvatica), liguster ‘Atrovirens’ och avenbok (carpinus betulus) är mycket eftertraktade häckväxter. Även om tanken på att de förlorar bladen kan verkas ha en viss negativ betydelse, är lövfällande häckplantor faktiskt oumbärliga i moderna trädgårdar.

För närvarande har vi följande lövfällande häckväxter i vårt sortiment:

Avenbok

Carpinus Betulus

fr. 60 kr
Lila Syren

Syringa

fr. 98 kr
Mörklila Syren

Syringa

fr. 98 kr
Blandad Syren

Syringa

fr. 98 kr
Vit Syren

Syringa

fr. 119 kr
Måbär

Ribes alpinum

fr. 152 kr
Häckoxbär

Cotoneaster lucidus

fr. 173 kr
Prakthäggmispel

Amelanchier lamarckii

fr. 238 kr

Även om de kanske inte ger det insynsskydd och vindskydd året runt som vintergröna häckar erbjuder, finns det några estetiska egenskaper som bevisar att det finns andra viktiga aspekter att ta hänsyn till än bara insynsskydd när man planterar häck. Trots att lövfällande häckar inte är vanliga att plantera för insynsskydd finns det flera fördelar med att välja en lövfällande häck istället för en vanligare vintergrön häck. Först och främst ger lövfällande häckar ett mer naturligt och informellt sätt att skapa en gräns mellan två trädgårdar eller platser. Det är därför de som letar efter en mer dekorativ, informell eller allmänt attraktiv häck för en naturlig eller lantlig trädgård skulle göra klokt i att välja lövfällande häckväxter istället för vintergröna plantor. För kostnadsmedvetna trädgårdsfans kan priset på lövfällande häckväxter vara ytterligare en anledning att överväga att skaffa en lövfällande istället för en vintergrön häck, eftersom de vanligtvis är ganska billiga.

Varför välja en lövfällande häck?

Det finns flera anledningar till att lövfällande häckar generellt anses vara mer naturliga och attraktiva. Olika lövfällande häckväxter tenderar att ha vackra bladverk, bär eller blommor, vilket inte alltid är fallet för de generellt sett mer “blygsamma” vintergröna växterna. Dessutom kräver de flesta lövfällande växter lite eller inget underhåll, medan de flesta vintergröna växter behöver beskäras minst en gång om året. Friväxande, lövfällande häckar kommer att utvecklas på ett mer naturligt sätt, vilket resulterar i ett mer naturligt utseende, mindre tät häck som ger blommor och kan ge skydd och mat åt djur, inklusive fåglar, bin och fjärilar. På grund av sin relativt öppna struktur kommer många av dessa typer av växter att ge bättre luftcirkulation och är mindre känsliga för vind, vilket gör dem till bra vindskydd, eftersom de inte orsakar några vindbyar. Dessutom, hur hälsosamt och vackert det ett år långa gröna utseendet på en vintergrön häck är, föredrar vissa människor helt enkelt det faktum att en lövfällande växt ändrar färg på hösten och gillar till och med det faktum att deras häck har ett helt annat utseende när dess blad har fallit av på vintern. Det är verkligen ett faktum att en lövfällande häck illustrerar årstidens skiftningar perfekt. En trädgård med en lövfällande häck har ett nytt utseende för varje årstid. Det behöver inte vara något negativt att alla blad på din häck har fallit av, det kan också innebära att du kan längta och se fram emot våren, då de nya gröna löven kommer att göra din trädgård livligare igen.

Olika sorters lövfällande buskar och häckar

Eftersom att det finns många olika sorters lövfällande häckväxter så finns det flera faktorer man bör tänka på inför sitt val. Först och främst är jordmånen en viktig faktor. Specifika jordtyper kan passa bättre för vissa häckplantor. Växtzon spelar förstås också en stor roll om en häckväxt kommer att trivas i din trädgård eller inte, eftersom många lövfällande växter inte är särskilt toleranta mot extremt blött eller torrt väder. Att bo nära kusten tillexempel begränsar valet häckväxter du kan välja mellan. På landet kanske vissa häckar passar in bättre och i stadsträdgårdar en annan sort. Den blommande svarttornen (Prunus spinosa) är till exempel en perfekt avskiljare på platser där inkräktare måste hållas ute tack vare sina taggar och tjocka grenar.

Det faktum att lövfällande häckar vanligtvis inte planteras för att ge insynsskydd betyder inte nödvändigtvis att de inte kan erbjuda avskildhet året om. Om du är ute efter att skapa en trädgård med ett naturligt utseende, men ändå vill skydda din trädgård från förbipasserandes nyfikna ögon, kan bokhäck (Fagus sylvatika) eller ligusterhäck vara precis det du letar efter. Vissa ligustersorter behåller sina blad under normala vintrar, medan bokhäcken har gröna löv under våren som sedan blir rödbruna på hösten och sedan torkar in men sitter kvar under vintern. Blodbok (Fagus atropunicea / röd bok) har en vacker rödaktig färg även på våren. Det är inte för inget som både bokhäckar och ligusterhäckar är bland våra mest populära lövfällande häcksorter.

En lövfällande häck för din trädgård

Även om lövfällande häckar inte erbjuder en grön häck året runt som vintergröna häckar gör så finns det många sätt att få din trädgård att se bättre ut även med en lövfällande häck. Det finns många olika typer av lövfällande växter, alla med sina egna karaktäristiska blommor, till exempel olika syrentyper (seringa). Faktum är att om du inte kan välja mellan olika sorters lövfällande häckplantor kan du alltid kombinera flera olika typer för att skapa en blandad häck. Det är till och med möjligt att kombinera vintergröna och lövfällande växter till en färgstark häck som ger din trädgård optimal färg under hela året.

Lövfällande häckväxter kräver i allmänhet inte mycket underhåll och är därför ett utmärkt val om du inte vill lägga mycket tid på beskärning. Men det finns även många andra estetiska fördelar med att ha en lövfällande häck i trädgården och med så många olika häcksorter att välja mellan, kan du vara säker på att det finns ett alternativ som både du och din trädgård kommer att älska.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.