Vintergröna häckväxter

Vintergröna häckväxter, eller helt enkelt vintergrönt, är växter som behåller alla eller näst intill alla sina blad under vintern. Deras lövverk är nästan helt resistent mot kyla och förlust av fukt, vilket förhindrar att bladen vissnar. Därför har vintergröna växter gröna blad under alla fyra årstiderna. Vissa vintergröna växter har barr snarare än blad, även om det inte finns någon signifikant biologisk skillnad mellan dem, annat än formen. Vintergröna växter kan ofta, men inte alltid, kännas igen på sitt trädgårdsodlingsnamn, vilket kan inkludera ordet “sempervirens” eller “atrovirens”, som bokstavligen översätts till “alltid (mörk)grönt”. Vintergrönt ger avskildhet under hela året, men det estetiska värdet av en häck som behåller sin friska gröna färg under vintermånaderna ska inte underskattas.

Nedan kan du se vårt nuvarande sortiment av vintergröna häckväxter.

Vintergröna häckväxter
Thuja Brabant

Thuja occidentalis 'Brabant'

fr. 69 kr
Vintergrön Liguster

Ligustrum vulgare 'Atrovirens'

fr. 62 kr
Thuja Smaragd

Thuja occidentalis 'Smaragd'

fr. 86 kr
Thuja King of Brabant

Thuja occidentalis 'King of Brabant'

fr. 86 kr
Jättetuja

Thuja plicata "Martin"

fr. 114 kr
Lagerhägg Otto Luyken

Prunus laurocerasus 'Otto Luyken'

fr. 121 kr
Hybrididegran Hicksii

Taxus media 'Hicksii'

fr. 130 kr
Lagerhägg Caucasica

Prunus laurocerasus 'Caucasica'

fr. 130 kr
Lagerhägg Novita

Prunus laurocerasus 'Novita'

fr. 130 kr
Hybrididegran Hillli

Taxus media 'Hillii'

fr. 146 kr
Lagerhägg Herbergii

Prunus laurocerasus 'Herbergii'

fr. 152 kr
Lagerhägg Genolia

Prunus laurocerasus 'Genolia'

fr. 134 kr
Portugisisk lagerhägg

Prunus lusitanica 'Angustifolia'

fr. 134 kr
Vanlig Idegran

Taxus baccata

fr. 173 kr
Lagerhägg Etna

Prunus laurocerasus 'Etna'

fr. 144 kr

Många vintergröna växter används ofta som häckväxter och det finns en bra anledning till detta. Vintergröna häckar ger skydd året runt och ger en vacker grön trädgård som inte är särskilt känslig för årstidsväxlingar. Detta betyder dock inte att vintergröna växter aldrig fäller sina löv. Alla plantor byter blad, men vintergröna växter kommer inte att fälla sina löv innan nya bladen har vuxit ut. Vissa vintergröna växter fäller sina löv på årsbasis, andra gör det bara en gång med några års mellanrum, även om löv med en livslängd som överstiger fem år är sällsynta bland dessa typer av växter. Dessutom finns det vissa växter som räknas som vintergröna eftersom de kommer att överleva de flesta skandinaviska vintrarna, men de kan fortfarande tappa sina blad under exceptionellt kalla vintrar.

Vintergröna häcksorter

Vissa typer av växter som är inhemska i Europa har blad som vanligtvis inte kommer att trilla av på vintern, men som ändå ändrar färg under hösten. Liguster (liguster) är ett utmärkt exempel på en halvvintergrön planta som har blivit en riktigt klassisk häckväxt. Boken (Fagus sylvatica eller i vissa fall carpinus betulus) tillhör också denna kategori. Naturligtvis anses dessa växter inte vara vintergröna, utan lövfällande. Vissa av dessa arter skulle fortfarande vara ett utmärkt val som insynsskydd året om, men passar speciellt för dem som föredrar att deras häckar har ett växlande utseende under året istället för att bara behålla sitt friska, gröna utseende när temperaturen sjunker. Häckar fungerar ofta som en gräns eller barriär mellan trädgårdar och ger avskildhet. Eftersom vintergröna, till skillnad från lövfällande häckväxter, ger skydd året om är det många som föredrar att plantera en vintergrön häck i sin trädgård. Som tur är finns det många olika arter och sorter med en myriad av kvaliteter att välja mellan. Medan de flesta blommande häckar är lövfällande, finns det undantag, som rhododendron och lagerhägg. Andra faktorer som kan tas i beaktande inkluderar tillväxthastighet, jordmånsbehov, form, maxhöjd och om du vill ha en formell eller informell friväxande häck. För mer information om dessa specifika egenskaper för varje sort, kika på produktsidan för varje häckväxt.

Vintergrön häck i din trädgård

En typisk nackdel för de flesta vintergröna växter jämfört med lövfällande är beskärningskraven. De som föredrar att lägga så lite tid som möjligt på beskärning kan bättre välja en lövfällande häck. Vintergröna växter tenderar nämligen att vara mer krävande när det kommer till beskärning. De behöver beskäras årligen, medan lövfällande häckar vanligtvis inte har något emot om du hoppar över ett år eller kanske till och med två. För dig som funderar på att plantera en häck rekommenderar vi alltid att du tar en titt på just den individuella sortens krav vad gäller skötsel innan du gör ditt slutliga val. En häck är tänkt att hålla länge och därför är det mycket viktigt att ta sig tid och jämföra alla tillgängliga alternativ noggrant.
Höst eller vår är i allmänhet de bästa årstiderna för att plantera en vintergrön häck, men det finns typer som kan planteras under hela året. Vissa arter kan behöva lite tid innan de bildar en tät häck som ger insynsskydd, men om du inte vill vänta på att din häck ska växa sig tillräckligt hög och tät, finns det alltid möjlighet att beställa en färdighäck eller plantor i vår bästa “limited” kvalitet som också ger direkt insynsskydd.

En inhemsk vintergrön häckväxt är vanligtvis alltid ett bra val, eftersom dess historia på skandinavisk mark har bevisat att den kommer att överleva vintern i denna del av Europa, men det betyder inte att mer exotiska typer av häckväxter, som den Portugisiska lagerhäggen, photinia eller osmanthus, inte kommer att vara ett välkommet tillskott i vissa trädgårdar i områden med mildare klimat. Och eftersom dessa arter är relativt sällsynta i offentliga parker, kommer de att ge din trädgård ett mycket unikt utseende. Du kan till och med överväga något mer okonventionellt som bambu eller murgröna.

 

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.