Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)

Forsythia (forsythia intermedia)

Forsythia är en vacker gul, lövfällande buske, som passar perfekt som häck. Den är också känd som guld bush och är grön med ljusgula blommor. De klockformade blommorna blommar i överflöd. På våren förvandlar de din trädgård till en färgglad oas. Förutom att den är tilltalande för ögat skärmar häcken av och ger insynsskydd.

Våra kunder älskar våra växter

Våra favoritrecensioner

Produktbeskrivning
I korthetForsythia förebådar vårens ankomst med sina guldgula klockor, som dyker upp redan i mars.
VinterhårdhetHärdig
TillväxtBrett, upprätt
Höjd (10 år)250 - 300 cm
LövI mars börjar bambun sin blomning, med många gula blommor som dyker upp redan innan löven bildas. Bladen som kommer efter blomningen är medium till ljusgröna i färg och ovala till formen.
Tillväxthastighet20-40 cm per år.
VinterskrudLövfällande
GiftigJa
LjusbehovSol, halvskugga
Max höjd 3 meter
TillämpningSollitär eller häck
FruktNej
TaggarNej
PlaceringstipsVacker i kombination med andra kantväxter och marktäckare.
JordmånAlla jordtyper
Växtzon1-3

Prisöversikt

Filtrera dina val

Forsythia 80cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
10
Antal per meter
1.5

20

528 kr

30

502 kr

35

492 kr

40

476 kr

Forsythia 100cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
10
Antal per meter
1.5

10

804 kr

20

764 kr

25

748 kr

30

724 kr

Forsythia 120cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
10
Antal per meter
1.5

10

900 kr

20

855 kr

25

837 kr

30

810 kr

Forsythia 40cm Kruka

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
50
Antal per meter
3.5

70

132 kr

100

126 kr

125

123 kr

150

119 kr

Forsythia 60cm Kruka

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
50
Antal per meter
3.5

70

390 kr

100

371 kr

125

363 kr

150

351 kr

Forsythia 80cm Kruka

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
50
Antal per meter
3.5

60

540 kr

100

513 kr

125

503 kr

150

486 kr

Forsythia 100cm Kruka

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
60
Antal per meter
3.5

60

186 kr

100

177 kr

125

173 kr

150

168 kr

Frågor och svar

Hur mäter ni plantan?

Höjden avser själva plantan, rotklumpen/krukan är ej inräknad.

Hur stor är rotklumpen/krukan på mina plantor? Och hur stort dike behövs?

Detta ser du under bilden på din valda planta på hemsidan. Klicka på den höjd du har valt så ser du denna
icon (picture on the icon) under bilden på plantan. Den visar storleken på rotklumpen(krukan. Diket bör vara 1,5-2ggr större än rotklumpen

Måste jag beskära plantorna vid plantering?

Nej, vänta med att beskära tills det börjat etablera sig, lite putsning går bra men inga stora beskärningar innan
de har slagit rot.

Ska jag gödsla vid plantering?

Nej vänta med att gödsla dina plantor till nästkommande vår.

Hur mycket vatten behöver mina plantor?

Nyplanterade plantor måste ha mycket vatten. Se till att jorden är fuktig (inte blöt) ända ner till rötterna hela tiden.
Detta gäller hela första och andra året. Vattna fram tills det blir frost i marken, sen tar du ett uppehåll över vintern och
börjar vattna igen när frosten i marken släpper.

Vad är skillnaden mellan våra kvaliteter?

På Plantinavia strävar vi efter att kunna erbjuda en häck för allas budget. Därför erbjuder vi olika kvaliteter.

Ju högre kvalitet, desto mer insynsskydd från start.

1. Outlet
Det är oklippta tunnare plantor som därför inte ger insynsskydd från start. Med tiden kommer även denna häck att växa sig tät och ge insynskydd om du beskär den 2 gånger per år. Denna kvalitet kan jämföras med andra webbutiker plantor som de säljer i lösvikt (storpack). På grund av transportkostnaden är det endast möjligt att köpa outletplantor i stora kvantiteter. Outletplantor måste dessutom betalas i förskott och inga rabattkoder gäller på dessa plantor.

2. Xklusive / grenad
Detta är vår ordinarie kvalitet. Dessa växter har klippts och omplanterats. Omplantering är viktigt för att skapa en tät rotstruktur så att din häck har tillräckligt med kraft för att fortsätta växa i din trädgård. Denna kvalitet ger ett bra insynsskydd från start men toppen är tunnare och mer öppen jämfört med vår bästa limitedkvalitet. Plantor upp till 225cm höga från start evereras på pall.

3. Limited / välgrenad
Det är den här kvaliteten vi är välkända för. Alla växter har odlats ekologiskt och med stora mellanrum. De klippts oftare och är tätare, tyngre och mycket bredare så att du behöver färre plantor per meter. Limited /välgrenade plantor ger bäst insynsskydd direkt efter plantering. På grund av hur växterna har odlats är rotsystemet så kraftfullt att växterna snabbare växer vidare efter att de planterats i din trädgård. Att plantera en limitedhäck går inte obemärkt förbi i ditt grannskap. Dessa växter kan också planteras som solitära växter.

4. Färdighäck
Färdighäck kan jämföras med våra limitedplantor men de är oftast klippta och formade till en fyrkantig häck redan från start. De flesta av våra färdighäckar kommer i 1 meters lådor som kan planteras direkt inklusive den nedbrytbara lådan.

Är du fortfarande osäker på vad du ska välja? Kontakta bara vår kundtjänst för råd.

Visa alla frågor

Zonkarta

Forsythia Växtzon: 1-3

Zonkarta Sverige

Lysa upp din trädgård med en Forsythiahäck

Sorten forsythia intermedia, eller helt enkelt forsythia ‘spectabilis’, är en lövfällande buske och en av de mest populära sorterna av forsythiasläktet i allmänhet. Det är också den sort som oftast används för häckplantering. Forsythia ‘spectabilis’ ger mångsidiga, glänsande häckar som blommar rikligt. I själva verket är det en av de mest blommande sorterna av alla forsythiaarter och andra lövfällande häckväxter. Det är framför allt överflödet av fantastiska gula blommor i mars och april som skiljer denna sort åt. Detta är en av egenskaperna som gör att forsythia ‘spectabilis’ passar utmärkt både som häck men även är en idealisk komponent i blandhäckar. På grund av sin relativt öppna struktur ger denna sort inte ett bra insynsskydd, men dess estetiska värde väger mer än väl upp för det.

Forsythia ger en informell vacker häck och kommer också att se bra ut i blandade häckar som blandats med vintergröna växter eller andra olika inhemska lövfällande arter. Denna stora, pråliga, tidigblommande buske kommer garanterat att liva upp alla trädgårdar. Och medan dess ljusa, gula blommor, som dyker upp redan på våren, är en viktig del av dess prydnadsvärde, är höstfärgen även den spektakulär. Det är under denna säsong som de flesta av de ovala bladen blir gula, medan en del andra får en vinröd färg. Om du vill förvandla din trädgård till den bästa möjliga visuella representationen av de skiftande årstiderna, är forsythia ‘spectabilis’ verkligen en häckväxt att överväga.

Forsythians historia

Även om forsythia-släktet har fått sitt namn från den berömda kungliga trädgårdsmästaren William Forsyth, kommer den faktiskt från Östasien. Faktum är att forsythia “spectabilis” är en hybrid av forsythia suspensa och forsythia veridissima, som båda ursprungligen kommer från östra Kina. Kineserna har använt flera arter av forsythia-släktet som trädgårdsväxter i många århundraden. Forsythian introducerats i europeiska trädgårdar först på sjuttonhundratalet, när den välkände svenske botanikern Carl Peter Thunberg tog med sig dessa färgglada, exotiska växter på sin resa tillbaka från Fjärran Östern. Naturligtvis tog det inte lång tid innan folk började uppskatta de livliga, livfulla färgerna hos forsythian och som ett resultat blev dess prydnadsvärde också erkänt i Europa.
Ända sedan Thunberg tog med forsythian till denna del av världen har plantskolor över hela Europa odlat dem så att de kommer att trivas i vårt klimat. Forsythia ‘spectabilis’ är en av de mest framgångsrika sorterna sedan den skapades 1906. Detta är knappast förvånande, eftersom färgvisningen som forsythia ‘spectabilis’ har att erbjuda är inget annat än hisnande. Dess gula vackra blommor blommar tidigt på våren. Och dess lysande höstfärg får vilken trädgård som helst att se lite livligare ut när de flesta andra lövfällande växter redan har tappat sina blad.

Att sköta en forsythiahäck

Forsythia ‘spectabilis’ häckar klarar vilken jordtyp och läge som helst. De föredrar dock fuktig, väldränerad jord, men de tål även fattig jord. Denna sort av forsythia är ganska frosthärdig och klarar sig bra i full sol till halvskugga, där den kan bli upp till 4 meter hög med en kraftig tillväxt på 40 centimeter per år. Denna sort har en tendens att växa sig ganska stor, så i de flesta trädgårdar kommer det att vara nödvändigt att hålla den i schack med lite beskärning. Den klarar beskärning bra, så tveka inte att skära ner den till en acceptabel höjd eller bredd. Som tur är så är det relativt enkelt att trimma den här typen av häck.

En annan anledning till att en forsythia ‘spectabilis’-häck absolut bör klippas årligen är det faktum att den kommer att sluta producera sina färgglada blommor om du inte gör det. Eftersom dessa blommor sannolikt är den viktigaste anledningen till att människor väljer att plantera den här typen av häck i sina trädgårdar, rekommenderar vi starkt att du klipper din forsythia ‘spectabilis’ häck varje år. Efter blomningen blir blommorna bruna och vissnar. När detta händer har rätt tidpunkt för att trimma din häck kommit. Om du klipper tillbaka de grenar som blommat till ett par centimeter över marken kommer du snart att se nya skott som kommer att utvecklas till starka grenar med pulserande gula blommor året efter.

Varför välja en forsythiahäck?

Lysande, färgstark och levande – det är forsythia ‘spectabilis’ i ett nötskal. Det är en av de mest lämpade häckväxterna som komponent till blandad häck, men den är även en vacker informell häck. Det faktum att denna sort blommar tidigt kommer att få dig att se fram emot soliga vårdagar, medan de flesta andra häckväxter fortfarande har ett relativt monotont utseende. Men även under hösten kommer färgerna på din forsythiahäck att få din trädgård att se fantastisk ut. Om du vill att din trädgård ska sticka ut under höstmånaderna, kommer den spektakulära färgen på forsythia ‘spectabilis’ verkligen att hjälpa den att göra just detta.

Dessutom är det relativt enkelt att underhålla en forsythiahäck. Den kommer att belöna dig genom att ge nya, vackra blommor om du ger den det underhåll den kräver. Dess underhåll kräver lite precision, men det är verkligen värt ansträngningen. Din häck kommer att ha ett annat utseende för varje säsong och därför är det den perfekta häckväxten för att visa årstidernas växlingar för alla som passerar din trädgård.

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.