Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)

Att beskära med häcksax

Kan jag klippa min häck med en elektrisk häcksax?

Allt fler väljer en grön häck som avskiljare i trädgården. Vackert, men klippning i rätt tid är nödvändig för att hålla din häck kompakt och välformad. Om du inte gör detta kommer häcken att växa in i trädgården och ge andra växter allt mindre utrymme. Dessutom tar en för hög häck bort mycket solljus från trädgården. Att klippa häcken med en elektrisk häcksax är ofta väldigt smidigt, så länge du vet när och hur du bäst tar dig an denna uppgift.

Alla häckar kan inte klippas med elektrisk häcksax

Innan vi fortsätter med att ge råd om att klippa en häck med häcksax är det viktigt att påpeka att alla häckar inte går att klippa med detta verktyg. Häckar som buxbom och idegran kan klippas med elektrisk häcksax medan en lagerhägg kan skadas och få fula bruna kanter på bladen. För denna häck är det lämpligare att använda en sekatörför för att bara klippa av grenen.

Hur ofta ska häckväxter klippas?

De flesta häckväxter behöver klippas en eller två gånger om året. Detta beror förstås på typ av häckväxt. Häckväxter som bara behöver klippas en gång om året inkluderar buxbom, idegran, bok, lager, barrträd och järnek. I så fall är det bäst att vänta till årets längsta dag. Då har plantan haft sin starkaste tillväxt och på så sätt räcker ett trimningspass. Dessa häckväxter kommer alltid att slå nya skott, även om de klipps tillbaka ända ner till stammen. Men tänk på att bok och avenbok båda är blödare och endast får klippas under JAS-perioden.
Andra häckar behöver oftast klippas två gånger om året. I så fall är det bäst att trimma dem på våren och hösten. Efter den 15 september är det inte längre så bra att klippa häcken. Innan vintern drar igång ska häckarna ha fin form igen och klipps de för sent ser de kala och tråkiga ut hela vintern. Har du en ligusterhäck så måste häcksaxen tas ut oftare. Detta är verkligen en mycket vildvuxen häckväxt. Den kan trimmas var 6:e vecka under växtsäsongen.

Det bästa sättet att trimma en häck med en elektrisk häcksax

Det bästa sättet att trimma en häck med ett elektriskt verktyg är att först använda ett rep som du spänner längs häcken. Man trimmar sen häcken längs repet, så att man får en snygg rak och tät häck. Ha en stabil och stadig arbetsställning och använd ett vasst för att förhindra skador på både dig och häcken. Klipp lite pyramidformat för att ge undersidan av häcken tillräckligt med solljus. På så sätt skapar du en vacker välvårdad häck.

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.