Maj månad är en perfekt månad att plantera! Sista leveransveckan innan sommaruppehållet: 24

Gula och bruna löv på häcken – Vad gör man?

En vacker och frisk häck kan vara kronan på verket i vilken trädgård som helst, men när löven börjar bli bruna och gulaktiga – och kanske till och med vissnar – kan det vara ett tecken på problem som kräver uppmärksamhet.

Har din häck fått gula eller bruna löv? Misströsta inte! Vi ger dig bra tips för enkla lösningar på problemet.

Läs vidare här och bli mer kunnig om varför löven på din thujahäck eller andra typer av häckväxter blir bruna och gula, och vad du kan göra för att lösa det.

Har din häck fått bruna och gula löv? Tips för att lösa problemet

Gula och bruna löv på trädgårdshäcken är ett problem som de flesta trädgårdsägare känner till. Det har inte bara en negativ inverkan på häckens utseende, utan de gula och bruna löven säger faktiskt också något om hur din häck mår.

Vet du vad du ska göra om din häck har fått gula eller bruna löv? Om inte så har vi sammanställt en rad tips på hur du enkelt kan lösa problemet så att du återigen har en vacker och frodig häck.

Läs vidare här, där vi fördjupar oss i de många orsakerna som kan få löven på din häck att ändra färg och hur du tacklar problemet.

Varför blir löven på min häck bruna och gula?

Är löven på din häck bruna och gula? Bruna och gula löv på häcken kan vara ett tecken på många olika problem som påverkar din trädgårdshäcks hälsa och välbefinnande.

Här är några av de vanligaste anledningarna till att din häck får bruna och gulaktiga löv:

Brist på vatten

Brist på vatten kan göra att löven på häcken börjar vissna och blir gula eller bruna. Detta kan ske till följd av otillräcklig vattning, särskilt i varma och torra perioder, eller om häcken inte får tillräckligt med vatten på grund av för sandig jord.

För mycket vatten

Övervattning kan å andra sidan också leda till gula eller bruna blad. För mycket vatten kan leda till rotröta eller andra svampinfektioner, vilket försämrar växtens förmåga att korrekt absorbera vatten och näringsämnen, vilket resulterar i vissnade och ruttnande löv som ändrar färg. Dålig dränering i jorden kan också orsaka detta.

Näringsbrist

Brist på viktiga näringsämnen som kväve, järn eller magnesium kan orsaka gulfärgning av bladen. Detta kan hända om jorden är uttömd, eller om häcken inte får tillräckligt med gödsel för att tillgodose sitt näringsbehov.

Skadedjur

Vissa skadedjur som bladlöss, spindkvalster eller fjäll kan suga växtsaft från häckens löv, vilket resulterar i missfärgning och deformation av bladen. Skadedjursangrepp kan också leda till sekundära infektioner som kan orsaka ytterligare skador.

Andra sjukdomar

Infektioner orsakade av svampar, bakterier eller virus kan leda till gula eller bruna löv på häcken. Sjukdomar som rost, mögel eller svampsjukdomar kan spridas och orsaka skador på bladen om de inte behandlas i tid.

Läs även vårt blogginlägg med bra tips för att vattna trädgården.

Bruna och gula löv på häcken: Så löser du det

Börja med att identifiera problemet. Har din häck fått för mycket vatten, för lite vatten eller har den kanske fått en sjukdom som kan vara orsaken till de bruna och gula löven?

Så fort du har identifierat orsaken till de skiftande färgerna på häckens löv kan du lättare hitta en effektiv lösning på problemet.

Lider din häck av vattenbrist?

 • Öka vattningens frekvens och varaktighet – speciellt i torra perioder.
 • Överväg att installera droppbevattningssystem eller använda en vattenslang med droppspetsar för att leverera vatten direkt till rötterna och undvika avdunstning.

Har du övervattnat häcken?

 • Minska vattningen och mängden vatten du ger häcken.
 • Se till att jorden har tillräcklig dränering för att undvika vattenstagnation, vilket kan leda till rotröta eller svampinfektioner.

Saknar häcken näringsämnen?

 • Applicera ett lämpligt gödselmedel som är speciellt framtaget för de saknade näringsämnena, t.ex. ett gödningsmedel med högt innehåll av kväve, järn eller magnesium.
 • Överväg att lägga till kompost eller organiskt material i jorden för att förbättra dess näringsinnehåll.

Har din häck fått skadedjursangrepp?

 • Bekämpa skadedjursangrepp med miljövänliga metoder special tvål, neemolja eller insekter som till exempel rovkvalster.
 • Ta bort infekterade löv och insekter för att begränsa skadedjursbeståndet och förhindra ytterligare skador på häcken.

Lider din häck av andra sjukdomar?

 • Behandla sjukdomsinfektioner med svampmedel eller antibakteriella medel som är lämpliga för den specifika sjukdomen.
 • Beskär infekterade grenar och ta bort sjuka löv för att förhindra att sjukdomen sprider sig till friska delar av häcken.

Genom att följa dessa tips kan du effektivt bekämpa de olika orsakerna till gula och bruna löv på din häck och återställa både dess hälsa och vackra färg.

Läs även våra växtguider.

Har din häck fått bladfläcksjuka? Hur man bekämpar det


Bladdfläcksjuka är en vanlig sjukdom som drabbar många typer av växter, inklusive häckar. Sjukdomen uppträder ofta som små mörka fläckar på bladens yta, som med tiden kan växa och orsaka bladförlust och försvagning av häcken.

Här är några bra tips om hur du bekämpar bladfläckar på din häck:

 • Beskärning av infekterade grenar: Ta bort eventuella infekterade grenar eller löv för att förhindra att sjukdomen sprids till friska delar av häcken.
 • Luftcirkulation: Säkerställ tillräcklig luftcirkulation runt häcken genom att klippa den regelbundet och undvika för täta tillväxtförhållanden, vilket kan minska luftfuktigheten och begränsa spridningen av sjukdomen.
 • Vattna på morgonen: Vattna din häck på morgonen för att ge bladen tid att torka under dagen, vilket kan minska risken för fuktrelaterade sjukdomar som bladfläcksjuka.
 • Använd svampdödande medel: Överväg att använda svampdödande medel speciellt framtagna för att bekämpa bladfläckar. Medlen kan erhållas som spray eller koncentrerad lösning och bör användas i enlighet med tillverkarens instruktioner.
 • Förebyggande: Säkerställ god hygien i trädgården genom att ta bort avfall och dött växtmaterial från området runt häcken och undvik övervattning. Detta minimerar risken för bladfläcksjuka.

Genom att följa dessa tips kan du bli av med bladfläcksjukan samtidigt som du behåller häckens hälsa och utseende.

Vill du veta mer om hur du blir av med gula löv på din häck? Kontakta oss!

Om du efter att ha läst det här blogginlägget har frågor om hur du blir av med gula och bruna löv på din häck, tveka inte att kontakta oss! Vår personal ger dig gärna råd. Du är också välkommen att utforska vårt utbud av häckväxter som inkluderar bland annat bokhäck, ligusterhäck, syrenhäck och thuja.

 

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.