Inspiration till att plantera häckar i en sluttning

Vill du plantera en häck men inser att platsen sluttar? Många trädgårdar har en eller flera sluttningar, det kan vara frustrerande att få ett brant område att se snyggt ut men en sluttning ska inte få äventyra din trädgårdsdröm. Läs våra tips om hur du planterar häckar i en sluttning. Det finns verkligen flera spännande, inspirerande möjligheter där du kan leka med nivåskillnaderna och förvandla backen till en fördel.

[caption id="attachment_35093" align="alignnone" width="1024"]Gröna, små buskar och vitt staket på sluttningen. Välj häckar i olika storlekar och kombinera dem med andra element, som ett staket.[/caption]

Hur planterar man häckar i en sluttning?

När du planterar en häck i en sluttning är det viktigt att förbereda terrängen. Börja med att rensa området från ogräs och lossa försiktigt upp jorden för att säkerställa god dränering. Placera dem på rätt avstånd för att säkerställa god tillväxt och etablering. Planteringshålet ska vara bredare än växtens rotklump. Placera den djupt i hålet och fyll med planteringsjord. Packa jorden väl runt roten och vattna plantan ordentligt efteråt.

Välj rätt sorts häckväxt

Utöver de praktiska aspekterna av att plantera en häck är första steget att välja rätt häckar som passar lutningen. Välj häckväxter som trivs i sluttningar och som även kan bidra till att minska erosion. Det finns olika växter som trivs under olika förhållanden, så du måste ta reda på om din sluttning har solig, norrläge eller skuggig läge. Med andra ord måste du förstå lutningens förutsättningar och vilken riktning lutningen är vänd för att välja rätt växter.

Läs även: Så planerar du din trädgård

Grön häck på sluttning framför vitt hus.
Här har villaägarna planterat en häck som ligger lågt i terrängen och täcker hela slänten.

Häckväxter som trivs i sluttningar

Det finns många alternativ när det kommer till att pryda en sluttning med häckväxter. Du kan till exempel kombinera flera olika växter som fungerar bra tillsammans. Ett bra tips är att välja 2 till 3 sorter som blommar i följd, på så sätt kan du njuta av färgglada och dekorativa blommor från tidig vår till sensommar.

Extra tips! Du skapar en sammanhållen look genom att begränsa dig till max 3 sorter. För många sorter tillsammans kan skapa ett kaotiskt utseende.

Nedan följer en översikt över både blommande, lövfällande häckväxter och vintergröna häckar som kommer att trivas i en sluttning.

Blommande häckar

  • Spiraea: Vita blommor dyker upp i juni och sprider en aromatisk mandeldoft genom trädgården och till förbipasserande.
  • Photinia: Häcken har glansiga löv som växlar från klarröda till gröna, och blommar med små vita blommor från maj till juni.
  • Rhododendron: Vackra, trattformade blommor som finns i olika färger beroende på sort.

Vintergröna häckväxter

  • Idegran: Tidlös och traditionell häck som du kan forma efter din lutning.
  • Storbladig murgröna: En klätterväxt som växer vertikalt och ger en mysig känsla i alla trädgårdsutrymmen.

Fortfarande osäker på vilken häck du ska välja? Jämför häcktyperna här.

Mörkgrön häck växer vilt i slänten.
Skapa en vildhäck i sluttningen.

Undvik höga plantor

En häck som blir väldigt hög är inte att rekommendera för användning i en sluttning. Välj istället en som blir bred eller har lågt hängande grenar och kraftig tillväxt. Tät tillväxt leder till mindre underhåll eftersom det ger mindre plats för ogräs, vilket minskar behovet av ogräsrensning. Perenner och bärbuskar kräver mer utrymme och underhåll även om de kan se väldigt fina ut. Detta beror på hur mycket tid du vill lägga på trädgårdsskötsel. Plantera dem med max en meters mellanrum för att förhindra att ogräs sprider sig.

Läs också: Tips för en trädgård med lite underhåll

Markförhållandena är avgörande för en frodig häck i en sluttning

Naturligtvis kan jorden saknas i en sluttning, så det är ofta nödvändigt att lägga till jord innan du börjar plantera. Planteringsjord är en bördig jord som lämpar sig utmärkt för plantering. Du kan också använda vanlig krukjord som du kan blanda med matjord. Detta är avgörande för frodig tillväxt.

Efter plantering är det också viktigt att hålla jorden fuktig. Överväg att lägga till ett lager kompost för att behålla fukten och skydda rötterna. Med regelbundet underhåll och skötsel har du en frisk och vacker häck i många år framöver. Den en gång trista sluttningen blir plötsligt trädgårdens juvel! Se sedan till att dräneringen är optimal.

Fördelar med att plantera häckar i en sluttning

  • Mindre underhåll: Växterna tar över området och hindrar ogräs från att spridas och ta över. Detta innebär mindre ogräsrensning.
  • Bra dränering: Jorden håller sig i allmänhet på plats, eftersom rötterna binder jorden.
  • Utnyttjande av utrymme: En sluttning är ofta en oupptäckt möjlighet att skapa en samlingspunkt. Att plantera en häck på en sluttning förvandlar den till ett dekorativt element i din trädgård.
Växt som växer ut ur markduk med jord.
Använd nät eller tyg innan du fyller på med jord när du planterar i en sluttning.

Hur håller man jorden på plats i en sluttning?

Det finns många sätt att hålla jorden på plats i en sluttning. Trädstammar, L-block, murstenar, naturstenar, trädgårdsslipers mm som man kan stötta upp med för terrassering. Markduk kan vara ett alternativ vid planteringen för att kväva ogräset. Fördelen är också att fukten hålls kvar och underlättar etableringen av de nyplanterade växterna. Ett annat förslag är att lägga täckbark i rabatten.

Sammanfattning

Att plantera en häck i en sluttning är inte omöjligt och är på många sätt en bra användning av utrymmet. En tom sluttning är inte speciellt inbjudande eller vackert för ögat så varför inte smycka sluttningen genom att fylla den med vackra växter. Så länge du väljer rätt häckväxter och gör ett noggrant markarbete kan du njuta av en häck med lågt underhåll som ger dig glädje året runt.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.