Häckplantor är som myrstackar

Man brukar jämföra häckplantorna med myrstackar. Det som finns över marken finns också under marken, eller tvärtom. Vad man menar är att krukodlade växter har en kompakt rotklump vilket är bra eftersom där koncentreras kraften, men eftersom växten inte har tillräckligt med plats för sina rötter, så blir inte heller växten stor. De brukar därför vara ganska tunna och små i storleken. Men plantor som har mer plats för sina rötter utvecklar starkare stam och större vackrare blad eller grenverk.

Vanligt fusk…

Vissa odlare tar friodlade häckplantor och planterar i kruka och säljer som krukodlade. Det gör dem eftersom de krukodlade är dubbelt så dyra som de friodlade. Då kan man dra fördelarna av att de växt fritt, samtidigt som man säljer dyrare eftersom de är i kruka. Fördelarna av att de växt fritt under den korta tiden innan de stoppas i kruka, är att de fått tillräckligt med utrymme att utveckla en kraftigare stam och blivit tätare i grenarna än de annars skulle blivit. Men skillnaden mellan friodlade och friodlade under en kort period är stor.

Beskära rötter

Många kunder är rädda att friodlade har lägre kvalitet än krukodlade, men allt hänger på hur växterna odlas. Vi beskär rötterna på alla friodlade häckplantor varje höst. Vi använder en U-formad kniv som skär av rötterna för att de ska formas till en klump, samma som om de skulle växa i kruka. Det man gör är att man triggar växten att utveckla ett fint nätverk av rötter.

Eftersom växten har mer plats än krukodlade växter har, så blir häckplantan större än de som växer i kruka. Häckväxterna blir även starkare med vår metod och endast 1% dör efter att de blivit omplanterade i någons trädgård. Det är en siffra vi är väldigt stolta över!

Att inte beskära rötter alls

Det finns de odlare som låter sina friodlade häckväxter växa fritt i 4-5 år utan att någonsin beskära rötterna. Det som händer då är att rotsystemet drar iväg och växer djupt ner i marken. När man sedan ska sälja häckväxten måste man skära av rötterna och det blir lite som att skära av fingrarna från sina händer. Plantan är inte van att bli beskuren och helt plötsligt skärs stora delar av. Nu måste växten hämta sig och rota sig på nytt för att kunna ta upp näring. Resultatet blir att tillväxten stannar upp helt och plantan mår inte särskilt bra alls när den planterats i din trädgård.Tycker du att det här blogginlägget var bra? Dela med dig av det till dina vänner via sociala medieikonerna nedan.