Barrotade växter – vad är det?

Har du funderat på att plantera barrotsväxter i form av perenner i din trädgård men är osäker på vad barrotsperenner egentligen är och hur man planterar dem?

Barrotade växter, inklusive barrotade perenner, är små unga plantor som säljs med bara rötter. När du köper barrotsväxter måste du se till att plantera ut dem så snart som möjligt eftersom de blottade rötterna är känsliga för uttorkning.

Läs vidare och bli mer kunnig om vad barrotade växter är och hur du själv kan plantera dina barrotsperenner.

Vad är barrotade växter?

Barrotade plantor är unga plantor som levereras med bara rötter istället för klump eller kruka – det vill säga du köper plantan med bara rötter. Det betyder att plantan behöver planteras så snart som möjligt.

Barrotade plantor tas upp från jorden på hösten, varefter de skakas fria från jord, sorteras, buntas och kyls tills det är dags att säljas till kund. De vanligaste barrotsväxterna är rosor och häckväxter.

Barrotsväxter – och perenner med bara rötter – är billigare än plantor med klump eller kruka eftersom många fler av dem kan odlas på kortare tid och med mindre resurser.

Läs även vårt blogginlägg om marktäckande växter.

Varför måste barrotsväxter tas upp på hösten?

Det går endast att ta upp barrotade plantor och perenner från jorden i slutet av året när vädret är svalt, eftersom vissa växter kräver frost innan de kan tas upp. Därför är hösten den perfekta tiden att ta upp barrotade plantor ur jorden.

Barrotsväxter kan köpas på plantskolor på hösten och tidigt på våren tills det inte längre går att hålla plantorna svala i jorden.

Varför ska man välja barrot?

Barrotsväxter, inklusive barrotsperenner, är ett bra alternativ till andra växter som säljs med klump eller i kruka eftersom de är lätta att odla, och de finns i många olika storlekar – det vill säga det finns ett mycket större utbud.

En annan fördel med barrotsväxter och perenner med bara rötter är att man inte riskerar att andra levande organismer som lever i jorden, som sniglar och ogräs följer med plantorna. Vidare är barrotade växter billigare än växter i krukor eller klump.

Läs även våra växtguider.

När du köper barrotsperenner

När du köper perenner som är barrotade får du en speciell typ av perenn som levereras med bara rötter som du sedan behöver se till att plantera snabbt själv.
Vid plantering av barrotsväxter är det viktigt att rötterna sätts i marken så snart som möjligt och vattnas väl för att främja tillväxt och etablering. Om rötterna torkar ut helt dör växten. Därför är det viktigt att bevara fukten runt växtens rötter.

Hur man planterar barrotade perenner

Är du osäker på hur du planterar dina barrotsperenner? Vi har gjort en guide till hur du enkelt kan plantera barrotade växter.

Innan du planterar barrot

När du ska plantera barrotperenner bör du börja med att förbereda jorden innan du tar upp plantan ur påsen. De bara rötterna torkar ut väldigt snabbt, så det är viktigt att plantera så fort jorden är redo för plantering.

Om rötterna verkar lite uttorkade, lägg dem inte direkt i vatten – gör istället ett “lerbad” i en hink och lägg plantorna i den i en kvart. Efteråt kan du plantera ut dina barrotade plantor.

Plantera

När du ska plantera barrotsperenner är det viktigt att du ser till att gräva tillräckligt stort dike – på så sätt kan du flytta runt plantorna som du önskar innan du sätter perennerna i jorden.

Hur gör man

  • Håll i toppen av plantan och fyll lös jord runt plantans rötter så den står där du tycker att den ser bäst ut. När plantan står där du vill ha den, trampa på jorden för att kompaktera den samtidigt som du håller plantan på plats.
  • Fyll sedan planteringshålet med vatten och låt det dra in innan du fyller på den sista jorden och trampar på den igen. Avsluta med ett lager jordförbättring, så nivån på jorden blir i rätt höjd. Här är det viktigt att kontrollera övergången mellan bark och rot (rothalsen), som ska vara vid jordytan – eller högst 1,5 cm under.

Jordförbättringen hjälper till att hålla kvar fukt i jorden och fungerar även som tillförsel av organiska näringsämnen. Det hindrar också uppkomsten av nytt ogräs.

När du planterar barrotade häcksväxter

Ska du plantera barrotade häcksväxter måste du vara noga med att plantera dem på samma höjd som de stod när du köpte barrotsplantorna på plantskolan.

Vill du ha inspiration till att välja den perfekta häcken? Läs mer här.

Vill du veta mer om hur man planterar barrotade perenner? Kontakta oss!

Om du efter att ha läst detta blogginlägg har frågor om hur man planterar barrotade perenner, tveka inte att kontakta oss! Vår personal ger dig gärna råd. Du är också välkommen att utforska vårt sortiment av häckväxter som inkluderar bland annat bokhäck, ligusterhäck, syrenhäck och thuja.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.