Plantera häck på hösten?

Ja visst!

I augusti får jag alltid en massa samtal från kunder som undrar om de verkligen kan plantera en häck på hösten. De flesta blir förvånade när jag svarar att hösten faktiskt är den bästa tiden att plantera, åtminstone när det gäller häckplantor. Men de flesta är mindre angelägna om att plantera på hösten eftersom det ofta är sämre väder. Våren är den tid då de flesta planterar och anledningen är att vädret är finare och det är skönare att vara ute i trädgården. Men för plantans del ser det annorlunda ut…

Varför de flesta trot att det är bättre att plantera på våren

När våren kommer och temperaturen i jorden stiger börjar saven i plantan att dunsta. Detta är den period som tillväxten sätter igång, så länge häcken står i en bördig och fuktig jord. Om vi plockar upp och planterar om så stör vi denna process.

Även om vi förberettvåra häckväxter för detta ögonblick av stress (genom att underklippa dem flera gånger så att det blir en kompakt rottillväxt) så kan det vara så, att när den nyupptagna häcken planteras om förlorar den något av sin färg och en del grenar och löv kan stötas bort. Den nya jorden och mängden fukt är avgörande hur snabbt den nya häckens rötter etablerar sig i den nya trädgården. Vanligtvis regnar det mindre under våren och sommaren så växterna är beroende av att du vattnar häcken. Om du glömmer detta eller åker på semester ett par veckor kan häcken missfärgas eller till och med dö. Tyvärr blir jag ibland uppringd strax efter semestern av enstaka kunder där deras häck har blivit helt brun, anledningen är nästan alltid brist på vatten eftersom kunden varit på semester och de har inte insett att häcken måste ha rikligt med vatten flera gånger i veckan. På hösten är annorlunda….

 

Gör din häck en tjänst, plantera på hösten

Jag föredrar att vara i trädgården på våren. Under hösten är det ofta blöta och kyliga kvällar och jag föredrar att ha det mysigt inomhus. Men för en ny häck är det bättre att bli planterad på hösten. Det finns flera skäl för dig att plantera thuja, avenbok, idegran eller lagerhägg på hösten. Jag sammanfattar det för dig nedan:

Eftersom temperaturen sjunker använder häcken mindre energi. Saven i plantan dunstar inte längre på samma sätt. Plantan går in i viloläge och tillväxten avstannar. Genom att plantera på hösten utsätter man plantan för mindre stress. På hösten regnar det vanligtvis mer än på våren/sommaren. Dessutom är det inte lika varmt som på sommaren och risken att plantan får för lite vatten är mycket mindre. De flesta åker inte bort flera veckor på semester utan de kan vara hemma och se till att plantorna får tillräckligt med vatten. Temperaturen är vanligtvis lägre på hösten. Jordtemperaturen sjunker mycket långsammare än lufttemperaturen. Detta betyder att plantan har god tid på sig att rota sig, vanligtvis till långt in i november. Plantan har hunnit etablera sig innan vintern kommer. En planta som rotat sig på hösten växer genast vidare när våren kommer eftersom den inte behöver lägga all energi på att rota sig på våren. En tuujahäck som är 150 cm hög och planteras på hösten kan under kommande vår växa vidare och direkt bli 170/180 cm höga.

 

Vi börjar förmodligen att leverera igen vecka 37

Övertygad om att du ska plantera din nya häck i höst? Då vill du säkert veta när vi kan leverera dina plantor. Våra plantor med rotklump kan plockas upp från vår odling så fort temperaturen är tillräckligt låg. Vanligtvis är detta i mitten av september. Jag räknar med att vi kan börja leverera igen vecka 37. Men vi märker också att säsongen för höstplantering förskjuts varvid det är varmt längre än tidigare och blir kallare senare. Det är skadligt för plantorna att tas upp för tidigt och det viktigaste för oss är att plantorna mår så bra de kan och därför kan det ibland bli så att leveransen skjuts upp någon vecka om vi är osäkra på temperaturen. Det gör vi inte för att ställa till problem utan vi ser endast till plantornas bästa. Det du kan göra för att underlätta för plantorna, är att förbereda inför ankomst så att plantorna kan komma ner i jorden så fort som möjligt.

Vi kommer även i år att leverera de färskaste häckplantorna i Sverige, leverans inom en vecka när säsongen kört igång.

Populära häckväxter

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.