Trädgårdsplanering: Få idéer och råd om hur du planerar din trädgård

Är du i färd med att planera din trädgård men osäker på hur du ska ta dig an uppgiften? Saknar du inspiration, eller har du svårt att veta var du ska börja? Lita på oss och låt oss vara din trädgårdsplanerare. Vi har lång erfarenhet av att inreda trädgårdar och välja rätt växter utifrån klimat och läge. Här får du våra bästa råd om hur du ska ta dig an projektet och börja planera din trädgård. Vi hjälper dig att lägga en solid grund, så att du har de bästa förutsättningarna att skapa din drömträdgård.

Inspiration för trädgården

Innan du börjar plantera och göra förändringar i din trädgård bör du ha en idé om hur du vill att det slutliga resultatet ska se ut. Därför kan det vara en bra idé att ha lite inspirationsbilder till hands eller att fundera lite kring vilken stil du föredrar. Vill du ha ett avslappnat uttryck, där växter växer fritt, eller föredrar du en mer strukturerad look? Är det viktigt för dig att trädgården är lättskött? Att ha lite ideeer om vad du föredrar gör det lättare att göra planera.

Hur skapar man en inbjudande trädgård?

Det är inte ovanligt att man är osäker på vad precis man vill ha och vad som passar bäst. Ta dig därför tid att sätta dig ner och förstå de ljus- och väderförhållanden du behöver tänka på i din trädgård. Kanske ännu viktigare, tänk på vad en inbjudande trädgårdsyta betyder för dig. En inbjudande trädgårdsyta är en plats som utnyttjar hela trädgårdens potential och balanserar färger och former på ett tilltalande sätt. Det handlar om att kombinera blommande växter med vintergröna häckar, stammar och buskar av samma höjd och frodiga bäddar där du planerar att placerar dina trädgårdsmöbler.

Kvinna funderar och antecknar trädgårdsidéer.
Lägg tid på att fundera ut vilken sorts trädgård du vill skapa.

Förbered dig på att planera din trädgård

För att effektivt planera din trädgård måste du göra några förberedelser. Börja med att undersöka din trädgård som den är just nu. Detta ger dig en tydlig överblick över vad du har att arbeta med och en uppfattning om vad som är möjligt att uppnå.

Förberedelser inför trädgårdsplanering:

  • Mät hur mycket utrymme du har tillgängligt.
  • Tänk på de trädgårdsmöbler du redan har eller vill köpa.
  • Arbeta med de naturliga förhållandena i din trädgård, såsom områden med sol och skugga, vilken typ av jord du har och om du bor i en varm eller kall växtzon.
  • Tänk på hur trädgården förändras genom årstiderna och hur du använder den på olika sätt vinter och sommar.

Experimentera och testa idéer medan du planerar

Kom ihåg att det är okej att experimentera med växter du älskar, även om de kanske inte är idealiska för ditt klimat eller din trädgård. Slutresultatet kan bli bättre än du förväntar dig. Det är dock viktigt att börja försiktigt om du väljer att chansa på en växt som tillexempel inte passar i din växtzon. Börja med en liten rabatt och se vad som händer för att förebygga besvikelse om växter vissnar efter att ha spenderat mycket tid och pengar på dem.

Planerar du att plantera en häck? Få tips om hur du väljer rätt typ av häck för din trädgård.

Skapa en trädgårdsplan

När du har en uppfattning om din trädgård är skuggig eller solig och hur mycket utrymme du har, kan du använda denna information för att skapa en trädgårdsplan. En trädgårdsplan består av skisser och inspirationsbilder som ger en överblick över var man ska plantera häckar eller buskar, var man ska placera möbler och var man vill ha rabatter. Se det som en karta över din trädgård, där du skriver och ritar hur du vill placera element i förhållande till varandra. Detta kommer att ligga till grund för inköp av växter och ger dig de bästa förutsättningarna för att plantera och vårda din trädgård.

Ett trädgårdsplan med översikt över de olika zonerna i trädgården.
En trädgårdsplan, där du illustrerar din trädgård, är ovärderlig för planeringen.

Behöver du hjälp med att planera din trädgård? Få våra tips

Om du tycker att det är utmanande att skapa en trädgårdsplan baserad enbart på förberedelser och inspirationsbilder, oroa inte! Här ger vi dig några tips på hur du kommer igång med att planera din trädgård.

Tänk på hur du vill använda din trädgård

En trädgårdsplan bör inte bara innehålla dina favoritväxter och placeringen av möbler; det bör också spegla din livsstil och dina intressen. Designa din trädgård utifrån hur du vill använda den, oavsett om det är att koppla av i solstol, njuta av god mat, eller spela krocket och boccia på en välskött gräsmatta.

Skötsel

Du kanske inte gillar eller har tid för trädgårdsarbete? Då gäller det att planera sin trädgård därefter. Undvik växter som kräver mycket skötsel eller andra element som behöver regelbundet underhåll.

Arbeta med naturen, inte mot den!

Det finns några gyllene regler för hur man planterar häckar, blommor och andra växter. Välj växter som sannolikt kommer att trivas i din trädgård. Generellt sett bör man plantera på ett sätt som ger de bästa ljus- och jordförhållandena och på så sätt skapa de bästa förutsättningarna. Till exempel bör blomster- och grönsaksrabatter planteras i söderläge och skyddas från vinden. Väldränerad och humusrik jord är också avgörande.

Rabatt med buskar omger en uteplats av sten.
Skapa rabatter, använd stenar och gör olika trädgårdsindelningar.

Placering av växter

Färg, form och struktur är viktiga faktorer att tänka på när du placerar växter. Till exempel bör höga växter placeras längst bak så att de inte överskuggar lägre växter. Beroende på det estetiska utseendet kan det också vara trevligt att gruppera växter av samma sort. Detta skapar ett harmoniskt intryck eftersom de inte behöver konkurrera med andra utrymmen i trädgården.

Skapa inramningar!

Att rama in olika delar av trädgården fyller samma funktion som att dela upp ett hus i olika rum. Du kan använda vissa trädgårdsutrymmen för avkoppling, andra för måltider och resten för aktiviteter. Samtidigt är ett trädgårdsrum inte bara gräs, häckar och blommor; Det finns också golv, väggar och tak i ett trädgårdsrum. Marktäcke, gräs och sten är trädgårdens golv, medan häckar eller spaljéer fungerar som väggar. Trädtoppar eller klätterväxter skapar taket. Lek med att skapa trevliga utrymmen, fylla i golv, väggar och tak.

Få hjälp med att planera din trädgård

Att planera en trädgård kan vara överväldigande. Därför lönar det sig att söka hjälp med hur du inreder ditt trädgårdsutrymme. Hos Plantinavia finner du olika häckväxter för inspiration. Vår engagerade personal hjälper dig även om du har frågor om plantering och skötsel av häckar och buskar.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.