Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)

Tips för en lättskött trädgård med vackra växter

Drömmer du om en vacker trädgård som dessutom är lättskött? Ett av de mest effektiva sätten att skapa struktur och definiera utrymmen i din trädgård är att använda en häck.

Har du inte tid att lägga många timmar på att underhålla din trädgård varje vecka? Det går alldeles utmärkt att ha en inbjudande trädgård med vackra växter som dessutom kräver minimalt med underhåll.
Vi ger dig tips för en enkel trädgård och guidar dig till hur du väljer rätt häck som är lättskött.

Vad är en lättskött trädgård?

I allmänhet är en lättskött trädgård en trädgård som kräver lite underhåll – vilket innebär att du inte behöver arbeta i trädgården varje vecka för att hålla den snygg.
En bra tumregel är att buskar och häckväxter i den lättskötta trädgården inte bör kräva beskärning och gödsling mer än två gånger om året. Så länge du ser till att trimma häcken och kanterna i din trädgård kommer den att framstå som mycket snyggare och mer välskött.

Hur får man en lättskött trädgård

De flesta är överens om att en vacker trädgård är en sann fröjd. Men många av oss har inte den tid det tar att hålla trädgården snygg. Detta resulterar ofta i trädgårdar med bara gräsmattor och häckar runt trädgården.

En lättskött trädgård behöver dock inte vara tråkig. Det är fullt möjligt att skapa en vacker och blommande trädgård som dessutom är lättskött och som inte kräver timmars underhåll.

Läs vidare nedan, där vi ger dig våra tips för en lättskött trädgård, inklusive vilken häck du ska välja.

Fundera på om du vill underhålla gräsmattan

Det är en bra idé att fundera på om du är villig att lägga många timmar på att hålla din gräsmatta fin eller inte. En snygg och vältrimmad gräsmatta tar tid, så det gäller att vara realistisk med sina prioriteringar innan man lägger gräs i hela trädgården.

Acceptera ogräs

Ett av de enklaste sätten att undvika att spendera mycket tid i trädgården är att acceptera ogräset. Om du gillar ett naturligt utseende kan en vildvuxen trädgård med ogräs vara ett bra sätt att spara tid på trädgårdsarbete. Låt trädgården blomma vilt och njut av att spendera din tid på något annat.

Designa trädgården så att den är lättskött

Vill du ha en lättskött trädgård som är så gott som underhållsfri kan du överväga att utforma ytor i trädgården utifrån hur mycket tid du vill lägga på skötsel. På så sätt kan du koncentrera trädgårdsarbetet till det område där du tillbringar mest tid – t.ex. på uteplatsen.

Begränsa ogräs med kompost eller bark

Om det är något som verkligen tar tid så är det att ta bort ogräs. Begränsa ogräset i bäddarna genom att använda kompost eller bark, vilket minimerar ljuset, och på så sätt kan ogräsfrön inte gro.

Terrasser

Överväg att skapa flera terrasser i trädgården, vilket kan bidra till att skapa en mysig uteplats som inbjuder till avkoppling i solen eller skuggan. Du kan till exempel skapa flera terrasser i trädgården med stigar runt dem, vilket gör trädgården spännande och ger den ett harmoniskt uttryck.

Enkel trädgård steg för steg

 • Dela in trädgården i olika zoner med olika underhållskrav
 • Skapa barriärer för ogräs med en kantbård – t.ex. med hjälp av kakel
 • Plantera många av samma sorts växter
 • Täck jorden i bäddarna med kompost eller liknande för att minimera ogräs
 • Överväg att plantera marktäckande perenner som kan dämpa ogräs
 • Lägg kantplattor runt gräsmattan
 • Välj lätta växter som inte kräver mycket skötsel
 • Gör trädgården attraktiv för nyttiga insekter genom att göra delar av trädgården vilda

Läs även våra växtguider.

Vilken häck ska jag välja?

När du ska välja en häck till din trädgård bör du fundera över vilken häcktyp som passar din trädgårdsstil. Föredrar du en vältrimmad häck som skapar avskildhet i trädgården, eller föredrar du en vildväxande häck som ger ett romantiskt uttryck och lockar vilda djur till din trädgård?
Tänk på dina preferenser och välj den häckväxt som bäst passar dina behov bäst.

Olika typer av häckväxter

Häckväxter finns i olika kategorier, inklusive:

Om du vill ha en enkel trädgård, kan du välja en häckväxt med lågt underhåll. Några lättskötta häckväxter är varianter av idegranen eller thujor såsom thuja brabant, king of brabant eller thuja smaragd. Lagerhägg är också lättskött, speciellt Otto Luyken och Genolia.

Välj mellan en klippt eller friväxande häck

Om du vill ha en häck av en specifik höjd eller i en viss form, så ska du välja en klippt häck. Det är det enda sättet att uppnå det stringenta utseendet.

Har du däremot önskan om en romantisk trädgård kan en friväxande häck vara ett riktigt trevligt alternativ.

Läs även vårt blogginlägg om hur du planterar och sköter en häck.

Vilka häckar är mest populära i Sverige?

De mest populära häckväxterna i Sverige inkluderar:

 • Bok
 • Thuja
 • Lagerhägg
 • Liguster
 • Idegran

 

Vill du veta mer om hur man har en enkel trädgård? Kontakta oss!

Om du efter att ha läst det här blogginlägget har frågor om hur man har en enkel trädgård, tveka inte att kontakta oss! Vår personal ger dig gärna råd. Du är också välkommen att utforska vårt sortiment av häckväxter som inkluderar bland annat bokhäck, ligusterhäck, syrenhäck och thuja.

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.