Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)
Barrväxter
Barrväxter är ofta de första växterna man tänker på när man tänker på häckväxter. Det i sig är ett bevis på den status som barrträd har som utmärkta växter för just häckplantering. De flesta barrträden är inte inhemska i Skandinavien, men det gör dem inte mindre lämpade som häckalternativ, snarare raka motsatsen. Barrträd är bland de vanligaste häcksorterna i Europa.
Långsamtväxande häckväxter
Alla plantor växer inte snabbt. Och det är bra! När man vill forma en hög häck är det såklart perfekt om en planta växer snabbt. På så sätt kan du njuta av avskildhet och insynsskydd i trädgården snabbt. Önskar du istället en tät och låg häck? I så fall är långsamväxande häckväxter ett bättre alternativ.
Lättskötta häckväxter
Trädgårdsdesign som ger en lättskött trädgård blir allt mer populärt. Trädgårdsentusiaster älskar att arbeta i trädgården, men har inte alltid tid att hålla allt tipptopp. Andra gillar helt enkelt inte att arbeta i trädgården men vill ändå njuta av en vacker, grön trädgård.
Lövfällande häckar
Lövfällande häckväxter är växter som – åtminstone i vår del av världen – fäller sina löv under hösten eller vintern. Detta gör lövfällande växter till raka motsatsen till vintergröna växter, som behåller sitt blad under hela året. Att de tappar bladen betyder dock inte att lövträd och buskar inte kan passa bra som häckväxter.
Snabbväxande häckväxter
Vissa häckväxter växer snabbare än andra. Det betyder inte att den ena sorten är bättre än den andra, det beror helt på vad du ska använda dina växter till. Medan långsamväxande växter är utmärkta för låga kompakta häckar och figurklippning, är snabbväxande häckväxter utmärkta för alla som snabbt vill ha insynsskydd.
Vintergröna häckar
Vintergröna, eller helt enkelt vintergrönt, är växter som behåller alla eller nästintill alla sina blad under vintern. Deras lövverk är nästan helt resistent mot kyla och förlust av fukt, vilket förhindrar att bladen vissnar. Därför har vintergröna växter gröna blad under alla fyra årstiderna. Vissa vintergröna växter har barr snarare än blad, även om det inte finns någon signifikant biologisk skillnad mellan dem, annat än formen.
Avenbokshäck
Hur avenbok ser ut på vintern är en av många frågor kunder har när de funderar på att köpa avenbok. Svaret ser du på denna sida. (+12 andra fakta du kanske inte känner till)
Bokhäck
Bok (Fagus Sylvatica) är en välkänd sort och kallas även vanlig bok. Denna art används också i stor utsträckning till häck. De vackra bladen skiftar till hösten till en vacker gul eller orange färg, och sitter kvar hela vintern.
Idegranshäck
Vilken Idegranshäck passar dig bäst? Med eller utan bär? Snabbväxande eller långsamt?
Lagerhägg
Lagerhägg som häck blir alltmer populärt nu när vintrarna blir mildare. Den är vackert vintergrön och växer snabbt. Vilken passar bäst i din trädgård? Lär dig allt om hur du bäst kan njuta av en vacker, buskig och tät lagerhäck i din trädgård.
Ligusterhäck
Liguster är sedan länge en väldigt populär häckplanta i Skandinavien. Det finns 2 sorter, den bredbladiga ligustrum ovalifolium och den ”vintergröna” småbladiga ligustrum vulgare. Vilken sort passar bäst i din trädgård?
Syrenhäck
Få saker är så starkt förknippade med svensk försommar som ljuvlig syrendoft och vackra klasar med syrenblommor. Det är svårt att motstå syrenernas färgstarka skönhet och gammaldags charm. Visst skulle det vara härligt att ha en egen syrenhäck i trädgården? Det är faktiskt lättare än du tror!
Tujahäck
Ok så du har bestämt dig för en thujahäck? Smart val. Men hur väljer du mellan de olika thujasorterna? Läs artikeln nedan, inom 5 minuter vet du allt om sorternas fördelar, men även nackdelar (som leverantörer vanligtvis inte informerar dig om)
Hem FAQ'S Varför ska jag inte klippa Avenboken på våren? Jag gjorde det och min har inte dött!
Våra häckväxter, dina frågor
Ämne Avenbok
Skriven av Richard van der Wal (24 januari 2019)
Svar 1 svar
Plantinavia Sverige
Avenbok är en blödare. De har högt savtryck på våren och klipper du den då kommer saven att rinna ut och försvaga plantan.
Den kan blöda under lång tid. Detta gör att plantan inte kan läka snittytan så fort som den gör om du beskär under en torr sommardag. Det kan då bli en inkörsport för svampsjukdomar och parasiter. En del svampsjukdomar syns först efter flera år, och då är det oftast för sent att rädda häcken.
24 januari 2019
Våra svar är aktuella från det datum de publiceras.
Skriven av Richard van der Wal
0 växter
Inga produkter i varukorgen.
0 kr