Upplev skönheten med en häck av prakthäggmispel

Prakthäggmispel eller amelanchier lamarckii är ett ganska litet lövträd eller buske som på våren blommar med pråliga vita blommor. På hösten är den dekorerad med lila frukter och vacker höstfärg. I juni och juli får den ätbara bär. Dessa läckra bär är mycket eftertraktade av fåglar, men kan även ätas av människor. De kallas junibär och används ofta i efterrätter, men om du vill göra din trädgård lite livligare genom att välja en häck som lockar till sig vilda djur, skulle det vara en bra idé att lämna dem på häcken så lockar de till sig fåglar som festar på bären.

Prakthäggmispel

Amelanchier lamarckii

fr. 64 kr

Prakthäggmispeln har ett ganska öppet och inte så tätt växtsätt. Om du letar efter en snygg och formell häck som ska ge dig insynsskydd året runt, så finns det andra häckväxter som passar bättre. Prakthäggmispeln är en voluminös buske men den förblir alltid något öppen och lämpar sig därför inte som insynsskydd. En häck av prakthäggmispel kan nå en höjd på cirka 1,5 meter. Prakthäggmispel är också en populär planta i blandhäckar, eftersom den lämpar sig perfekt för detta ändamål. Dess vackra blad är bronsfärgade på våren, mognar till en djupgrön färg på sommaren och blir orange och röd på hösten.

Blommande häckar av Prakthäggmispel

Medan häggmispeln är ett inhemskt släkte som kan hittas över hela norra halvklotet, är de flesta av dess arter inhemska i Nordamerika och i synnerhet öster om den kontinenten. Uppkomsten av artens popularitet som prydnadsväxt är kopplad till den europeiska upptäckten av Nordamerika. Nybyggare kom över Prakthäggmispeln och imponerades av dess eleganta blommor och lövverkets färger. Brittiska markägare från 1800-talet var ute efter att inreda sina egna trädgårdar och fastigheter med den elegans som amelanchier-arter hade att erbjuda och som är hur häggmispelns historia som prydnadsväxt började i vår del av världen, trots att flera arter är inhemska i Medelhavsområdet.

Många av de namn som vanligtvis används för att hänvisa till detta släkte i Nordamerika, såsom saskatoon och serviceberry, hittar sitt ursprung i de dagar då nybyggare utforskade kontinenten. Naturligtvis har de ätbara junibären, som har en smak som liknar blåbär, också bidragit till artens popularitet. De används ofta för att göra sylt eller pajer, men kan också konsumeras råa. Och medan många frukter från lövfällande häckväxter har frön som är giftiga, är de från prakthäggmispel ätbara och något mandelliknande i smaken. Det hårda, korniga träet av olika häggmispelarter används traditionellt av indianer för att skapa pilskaft, men kan också användas för tillverkning av fiskespön och verktygshandtag.

Skötsel Prakthäggmispelhäck

Prakthäggmispelhäckar växer bra i full sol eller halvskugga i en bördig, fuktig men väldränerad jord med neutralt till surt pH. Sandjordar eller lera ska inte orsaka några problem. Junibärshäckar har en genomsnittlig tillväxt på cirka 20 till 40 centimeter per år. De är fullt tåliga, mycket mångsidiga och långlivade. Eftersom de flesta häggmispelarter är inhemska i det tempererade klimatet på norra halvklotet kommer de säkert att trivas i vårt klimat. När dina junibärsväxter väl har etablerat sig kan de klara veckor utan extra bevattning. Vi råder dig dock att försiktigt vattna din prakthäggmispelhäck vid extremt blåsigt eller varmt väder även när de etablerat sig, eftersom de riskerar att torka ut under sådana omständigheter.

Om din prakthäggmispelhäck blir för stor för din smak är det bara att klippa tillbaka dem efter att de slutat blomma på våren. Det rekommenderas generellt att ta bort trasiga, döda eller sjuka grenar, eftersom detta är fördelaktigt för din häcks hälsa, men eftersom en prakthäggmispel oftast planteras för sitt vilda, informella utseende, kommer noggrann beskärning inte att behövas, om du inte själv vill för att drastiskt ändra dess utseende. Prakthäggmispel är dock mycket tolerant mot beskärning. Det är viktigt att notera att på grund av sin relativt snabba tillväxthastighet passar den bäst i större trädgårdar eller för att skapa en vildvuxna informella häckar. Om du kan ge en häggmispelhäck det utrymme som den kräver, kommer den säkert att ge din trädgård ett livfullt utseende hela året.

Blandade Häggmispelhäckar för Vilda djur

Prakthäggmispel planteras oftast som fristående buskar, men är också utmärkta som informella häckar för större trädgårdar. De eleganta blommorna och de ätbara bären kommer säkert att sätta lite färg till varje trädgård. En junibärshäck är också en utmärkt djurhäck, eftersom fåglar attraheras av den och älskar att äta dess frukter. De söta, smakrika bären kan också användas för att göra sylt eller till och med konsumeras råa, men fåglarna kommer säkert att uppskatta om du lämnar ett par bär till dem. Din trädgård kommer att se ännu livligare ut än vanligt när fåglarna kommer på besök.

Prakthäggmispel är en fantastisk häckväxt under alla årstider och är ett utmärkt komplement till en vild eller lantlig trädgård. Om du inte har något emot en relativt öppen häck och har tillräckligt med utrymme för att hantera dess relativt snabba tillväxt, rekommenderar vi starkt att du planterar denna vackra vildhäck i din trädgård, men den kan naturligtvis också kombineras med andra arter för att skapa en vacker blandad häck.

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.