Prakthäggmispel som häck

Prakthäggmispel (amelanchier ‘lamarckii‘) är en yvig och bred buske som passar som både friväxande eller klippt häck som ger visst insynsskydd till trädgården. Dess vita blommor blommar i maj och följs sen av massor av blåsvarta ätbara bär. Det amerikanska vinbärsträdet, även kallat prakthäggmispel kan bli ganska stor, upp till sju meter, även om den höjden är ovanlig. Prakthäggmispeln är lätt att beskära och passar därför även bra som formklippt häck. En stor fördel med häggmispel är dock att du även kan låta den växa och blomma helt fritt om du har stor plats i din trädgård. Bladen går från grönt på sommaren till röda och orange på hösten. Den tappar sina blad på vintern.

Prakthäggmispel Hösten
Prakthäggmispel

Amelanchier lamarckii

fr. 158 kr

Prakthäggmispelns speciella egenskaper

Snabbväxande

Prakthäggmispeln blir mellan 4 – 7 meter hög. Den är lätt att beskära, så det går även att hålla häcken ganska låg om man önskar. Men med tanke på den snabba tillväxten, 40 till 60 centimeter per år, så är regelbunden beskärning ett måste om man vill hålla den som lägre häck.

Täthet

Prakthäggmispel växer ganska yvigt, så denna växt är inte lämplig som tät häck för fullt insynsskydd Detta är också en av anledningarna till att prakthäggmispeln huvudsakligen planteras i lantliga trädgårdar. I en stor trädgård blockerar häcken sikten på långt avstånd, men inte på nära håll.

Vintergrön

Prakthäggmispel är en lövfällande växt, så häcken erbjuder inte avskildhet och insynsskydd på vintern. Häckens blad faller av ganska tidigt på hösten. Men häckens färgglada blad, blommor och bär under vår, sommar och tidig höst gör den ändå till ett vackert tillskott i din trädgård.

Läge

Häggmispel trivs bra i sol och i halvskugga. Och bör planteras i en fuktig men väldränerad jord i sand eller ljus lera.

 

Plantera prakthäggmispel

Att plantera häggmispel är inte svårt. Eftersom denna art är särskilt lämplig som en bred, friväxande häck rekommenderar vi att du väljer en plats där det finns tillräckligt med plats för minst en meterbred häck. Vill du vara säker på att din häck är helt rak? Spänn ett snöre mellan start- och slutpunkten för att försäkra dig om att du planterar i en rak linje. Eftersom prakthäggmispeln har flera stammar, kan det vara lite svårare att bestämma centrum. Bestäm själv vilken marginal du finner acceptabel. Vår fiffiga konfigurator hjälper dig att se hur många plantor du behöver per meter beroende på höjd och kvalitet från start.

 

Skötselråd för din häggmispelshäck

Bevattning

Det är bäst att ge häcken extra vatten de första veckorna efter plantering. Fortsätt sedan att vattna 1 till 2 gånger i veckan under varma perioder

Skydd

Att skydda vinbärsträdet är inte nödvändigt. Denna häck tappar sina löv på hösten, men den kommer tillbaka på våren.

Beskärning

Du kan beskära häggmispel ganska bekymmersfritt. Med en tillväxttakt på cirka en halv meter per år växer häcken snabbt tillbaka till sin ursprungliga storlek. Beskärning är inte nödvändig om du placerar häcken i en stor trädgård där den har mycket plats att växa på.

Gödsel

Du behöver inte gödsla prakthäggmispeln, den växer så snabbt ändå. Men det skadar inte att göra detta på våren om man vill ge den en extra skjuts.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.