Ligusterhäck

Liguster är sedan länge en
väldigt populär häckplanta i
Skandinavien. Det finns 2 sorter,
den bredbladiga ligustrum
ovalifolium och den
”vintergröna” småbladiga
ligustrum vulgare.

VILKA ÄR FÖRDELARNA MED LIGUSTER?

Liguster var redan känd av romarna som en mycket lättbeskuren planta. De var galna i växter med små blad som skars i massa olika storlekar. Så kunde de få fina “gröna skulpturer” utan att betala lika mycket som för lyxstatyer som ofta importerats från Grekland.

VILKEN LIGUSTER ANVÄNDS BÄST SOM HÄCK?

Den vanliga liguster vulgare är en småbladiga liguster. Den vanliga ligustern är delvis en lövfällande buske som kan bli upp till fem meter hög. Den förekommer i stora delar av Europa och västra Asien. I Skandinavien planteras den ofta på grund av sin härdighet. Den vanliga ligustern är den härdigaste av dem alla.

NÄR BLOMMAR VANLIG VINTERGRÖN LIGUSTERHÄCK?

Under blomningen, är den full av små vita blomklasar. Det är en stark sort som tål skugga. Därför används den ofta på svåra, mörka platser. På grund av detta är den också populär för fåglar att häcka i. Den blommar i månaderna juli-augusti

Liguster i olika sorter har sedan dess blivit kvar. Det är i själva verket en mycket vacker växt, med fina blad, de flesta blomstrar av vackra vita doftande blommor, vissa får svarta bär och vissa vintergröna. Så liguster har många fördelar, särskilt som det finns många sorter med olikfärgade brokiga blad.

VAR KAN JAG PLANTERA EN LIGUSTERHÄCK?


Ligusterhäckar växer i en normal trädgårdsjord och klarar både sol och skugga. De behöver inte heller mycket fukt, rötterna absorberar fukt så bra att det inte gärna växer något nära liguster.

BEHÖVER JAG BESKÄRA EN LIGUSTERHÄCK?

Som en häck, kan den beskäras ganska smal på grund av den fina förgreningen. På grund av den snabba tillväxten behöver den regelbunden beskärning. Var fjärde till sjätte vecka från april till september. Den tål även hård tillbakaklippning efter en hård vinter.

Vintergrön Liguster

Ligustrum vulgare 'Atrovirens'

fr. 64 kr

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.