Meny
0

Avenbok (Carpinus Betulus)

Plantera våra prisvärda avenboksplantor som häck?

Avenbok (latinskt namn: Carpinus Betulus) är, förutom thuja brabant, vår mest sålda häckplanta. Avenbok förväxlas ofta med vanlig bok (fagus sylvatica). Men avenbok växer snabbare och med den kan du snabbt skapa en tät fyrkantig häck som ger insynsskydd till din trädgård.

Plantinavias priser på avenbok

I den praktiska priskonfiguratorn kan du enkelt se våra konkurrenskraftiga priser på avenboksplantor. Vi erbjuder avenbok i kruka och som färdighäck. Våra krukodlade plantor finns i 2 olika kvaliteter grenad (Xklusiv) eller välgrenad (Limited). Alla våra avenboksplantor odlas på vår ekologiska plantskola i Nederländerna.

Rabatt på avenboksplantor

I särskilda fall kan vi kan erbjuda dig en viss rabatt på din avenbokshäck. Använd rabattknappen i priskonfiguratorn. Vi kommer så snart vi kan återkomma med vilka möjligheter som finns.

Våra recensioner avslöjar vår kvalitet

Vi behöver inte längre skryta om vår toppkvalitet på våra avenboksplantor. Våra kunder gör det åt oss. Som det moderna företag vi är delar vi öppet denna information genom att dela recensioner från tidigare kunder. Du kan läsa mer om kvaliteten på vår avenbok i våra recensioner på Trustpilot. Vi uppdaterar dessutom kontinuerlit vårt Instagram-konto med bilder som kunder skickar in på sina nyplanterade häckar.

Mer information om avenbok

Förutom information om pris på våra avenboksplantor hittar du även mer användbar information på denna sida, till exempel:

Zonkartan där du ser om det är klokt att plantera avenbok hos dig
• En översikt över specifika egenskaper på avenbok
• Produktspecifika videor av våra krukodlade avenboksplantor
• En lista över olika varianter av avenbok i prisöversikt
• Svaren på de vanligaste frågororna om avenbok, till exempel: hur många plantor behöver jag per meter, vad kostar en avenbokshäck och hur planterar jag mina avenboksplantor? Klicka här för de vanligaste frågorna.

Leverans av din avenbokshäck

Vi levererar din avenbokshäck inom en vecka varje vår och höst Alla växter är snyggt packade och levereras till din dörr ståendes på pall. Vårt unika transportsystem garanterar att du kommer att få helt färska avenbokplantor. Du behöver dessutom inte oroa dig för när dina plantor anländer: nästan alla våra bilar är utrustade med ett spårningssystem så att du kan följa dina häckväxter från plantskolan hem till dig.

Läs också vår artikel ”Avenbokshäck: Robust Och Lättskött – Både Som Häck Och Träd ” med massor av vackra bilder och videoklipp på den här sidan.

Plantinavia - Avenbok (Carpinus Betulus)

Självklara valet av häckleverantör Plantinavia

Det verkade som det självklara valet med tanke på hur mycket häck vi skulle behöva, men även hur snabbt vi ville få den levererad för att få ner den vid tomten då vi bygger helt nytt. Man behövde inte googla mycket för att förstå att kunder var nöjda med produkten. Vi tyckte även att affärsidén var fiffig, direkt från "fabrik" till kund utan mellanhand. Smarta affärsidéer faller ofta under vårt tyckte då det brukar vara kvalité och något som man brinner för att utveckla.Beställningen var väldigt smidig, även om vi beställde 750! plantor. Det var egentligen bara själva betalningsinformationen som var lite otydlig med tanke på utländskt konto, men det gick smidigt och man fick bekräftelse på att det var betalt. Själva leveransen var hur smidig som helst, vi hade full koll på chauffören hela vägen fram till leverans. Peter (chauffören) var hur trevlig som helst och ringde som utlovat med en ankomst tid kl 20.00, han anlände 19,.58. Helt perfekt.Först tänkte vi att plantorna låg packade väldigt tajt i burarna, men sen när man fick upp dom så insåg man ganska snabbt att det var tåliga växter och dom såg fina ut. Av dom 750! st som vi beställt var det bara EN! som var knäckt. Inte mycket att klaga på där. Vi beställde avenbok 60cm, flera av dom var mycket längre än 60cm, ingen bedömer jag som kortare.Mina 5 stjärnor är helt klart rättvisa.

David Z Zandén

TITTA IN PÅ INSTAGRAM FÖR ATT SE TIDIGARE KUNDERS PLANTERADE AVENBOKSHÄCKAR Follow on Instagram

Produktbeskrivning

I korthet
Populär och lättskött växt med högt prydnadsvärde. En vacker häck som hösttid får färgstarka löv.
Vinterhårdhet
Extremt tålig, ner mot -34 grader
Höjd (10 år)
500 – 700 cm
Löv
Löven är ovala, 4-9 cm långa med en vågstruktur
Tillväxthastighet
Växer snabbt, 40 - 60 cm per år
Vinterskrud
Löven är ljus/ mörkgröna på våren, gul/ gröna på sommaren och orange/ röda på hösten. Under vintern faller de flesta löven av
Giftig
Giftiga delar
Ljusbehov
Sol, halvskugga eller skugga
Max höjd
20 – 30 meter
Tillämpning
Som formad häck som ger insynsskydd och vindskydd. Lockar till sig bin och fåglar. Vackra som häck eller solitär. För tätare häck kan man plantera dubbla rader.
Frukt
En ensam liten nöt
Taggar
Nej
Placeringstips
Kan tappa mer blad på en skuggig plats.
Jordmån
Måttligt torr till fuktig. Helst näringsrik och väldränerad jord men kan även planteras i lättare sand- eller lerjord. pH 6,1 till 8,5
Växtzon
1-4

Zonkarta

Växtzon: 1-4

Zonkarta Sverige

Video

FAQ

Hur snabbt växer avenbok?

Under normala förhållanden, i näringsrik jord och kalkrik jord, växer avenbok 30-50cm per år.

Hur planterar du en avenbokshäck?

Vi har gjort en planteringsvideo. Klicka här för att se den.

Hur många plantor ska jag sätta per meter?

Det beror dels på hur snabbt du vill ha insynsskydd och hur höga plantorna är. Planterar du i en rad kan du plantera 3-5 plantor per meter, men sätter du dubbla rader (sicksack) kan du plantera 7-9 plantor per meter och det ger dig ett snabbare resultat vad gäller insynsskydd.

Hur mycket vatten behöver avenbok?

Under den första växtsäsongen rekommenderar vi att du vattnar två gånger i veckan i de torra perioderna, helst med hjälp av en droppslang. Mindre plantor behöver mindre vatten än de större. När avenboken har etablerat sig behöver du bara vattna i torra perioder.

Hur beskär du avenbok?

Med en häcksax Du kan beskära en avenbokshäck drastiskt. Vanligtvis beskärs häcken fyrkantigt men med lite bredare bas så att den ger en tät ram till din trädgård. Den tål hård beskärning och passar bäst som formklippt häck.

Hur bred blir en avenbokhäck?

Bredden på en avenbokshäck kan enkelt styras genom beskärning. De flesta häckar är mellan 30 och 50 cm breda.

Är avenbok grön på vintern?

Avenbok är inte vintergrön. Bladen har härliga höstfärger och skiftar från grönt till gult/orange till brunt i slutet av hösten. Sent på vintern tappar den bladen.

Tappar den alla löv på vintern?

Nej vanligtvis inte. Ju mer det blåser ju mer löv faller av, men i ett litet skyddat läge så behåller den ändå en del av löven vintertid.

Vad kostar en avenbokshäck?

Priset på en avenbok beror på höjd och kvalitet. En avenboksplanta kostar oss mellan 44 kr /40cm höga till 2880kr för vår lyxiga färdighäck 200cm.

Kan jag låta gräsmattan växa in under häcken?

Nej, gräsmattan stjäl väldigt mycket energi från dina plantor så se till att hålla ett avstånd på minst 30cm

Vad för tråd ska jag använda för att binda upp mina plantor?

Använd endast tråd som är avsedd för träd, använd absolut inte ståltråd eftersom att den kan skada din planta.

Avenbokshäck eller Bokhäck?

Det är en smaksak. Den största skillnaden är tillväxten och att bladen sitter kvar på bokhäcken vintertid.

Vilka är de mest valda alternativen fi stället ör Avenbokshäck

Vanlig bokhäck och ligusterhäck är de mest valda alternativen.

Varför köpa avenbok online ifrån Plantinavia och inte ifrån ditt lokala trädgårdscenter som Plantagen eller Blomsterlandet?

Det är såklart ett personligt val. Via Plantinavia köper du direkt från odlaren, alltså från källan. Om du köper från ett trädgårdscenter finns det flera mellanhänder. Detta ser du inte bara på priset utan det visar sig ofta även på plantans färskhet. Vi levererar en absolut färsk produkt.

Varför säljer ni inte barrotad avenbok?

Barrotad avenbok kan bara planteras under en mycket kort tid när bladen inte är är gröna. Denna period passar inte bra ihop med planteringsperioden i Skandinavien. Dessutom kan sol och vind torka ut avenbokplantornas nakna rötter mycket snabbt. Resultatet är en mycket högre andel döda plantor är hos krukodlade avenbok.

Kan jag plantera häcken nära stora träd som tex björk?

Det är ingen bra ide, björken stjäl vatten och energi från häcken och den kan få det väldigt tufft att klara sig.

När kan avenbok planteras?

Avenbok i kruka är en tålig växt och kan i princip planteras så länge jorden inte är frusen. Ändå väljer de flesta att plantera mellan april och juni och sen på hösten.

När ska du beskära din avenbok?

Avenbok beskärs endast under JAS-perioden.

Hur djup dike behövs för en avenbokshäck?

Djup och bredd på diket beror på krukstoleken. Vi rekommenderar att du gräver 1,5 till 2x så brett och djupt som krukans diameter. Det ger rötterna tillräckligt med lös jord så att plantorna kan etablera sig. Krukstoleken anges i priskonfiguratorn.

Hur och när gödslar jag min avenbok?

Avenbok har ett frodigt växtsätt och är en snabbväxande häck. Gödning är ok, men kommer att se till att det växer ännu snabbare, vilket innebär att det måste beskäras oftare. Bäst är att gödsla tidig vår, extra gödsel på hösten är ej nödvändigt.

Hur hög blir en avenbok?

En avenbok kan bli 20 – 30 meter hög. Eftersom att avenbok har genomgående stam så avstannar tillväxten när du väl klipper toppen på plantan.

Kommer plantorna med bambupinnar?

Nej, inte alla. Våra välgrenade plantor levereras med bambupinnar från 150cm och uppåt.

Ska jag beskära de nya plantorna när jag planterar den?

Det finns olika skolor på det här, men själv tycker jag att man ska avvakta med att beskära minst ett år. Och beskära gör man f ö. endast under JAS (juli, aug, sep).

När plantan kommit i jorden börjar den lägga full kraft på att utveckla rötter, och jag tycker att det är dumt att samtidigt stressa den med att beskära den. Det blir ju öppna sår som plantan måste lägga kraft på att läka.

Jag har fått plantor med flera stammar. Hur gör jag med dem?

Välj ut den kraftigaste stammen till att bli huvudstam och skär bort de andra. Tvinga denna att växa rakt genom att spänna upp den mot en bambupinne.

Jag knäckte en topp, hur gör jag nu?

Skär ner tills nästa sidogren och tvinga upp den sidogrenen till att bli en ny topp.

Tvinga denna att växa rakt genom att spänna upp den mot en bambupinne.

När ska jag toppa min avenbokhäck?

En Avenbok växer med en rak genomgående huvudstam, så toppa den först när den har nått den höjd du vill att den ska ha.

Mina nyplanterade plantor växer ju snett, hur gör jag för att få dem raka?

Vid plantering sätter man med fördel en lång bambupinne till varje planta och spänner upp den mot denna för att få plantorna att växa rakt. Tänk på att använda tråd som är avsedd för träd. Ståltråd etc. är absolut no-no. Tråden måste vara av en sort som brister när stammen växer i omkrets, annars riskerar du att tråden skär in i stammen (och kan t o m riskera att ringbarka den).

Hur får vi vår häck tätare?

När du beskär häcken första gången, klipp in sidogrenarna så att de blir ca 10 cm långa (klipp alltid precis efter ett bladpar). Så kommer den grenen att bilda många fina nya grenar och så småningom bli tät.

En gammal häck som upplevs som för bred eller för gles, kan även den föryngras på detta sättet. Genom att man kortar in sidogrenarna för att på så sätt få fler förgreningar.

Hur ska jag klippa vår etablerade häck bäst?

Klipp den pyramidformat för bästa solexponering. Dv. bredare bas, bredande nedtill.

Varför ska jag inte klippa Avenboken på våren? Jag gjorde det och min har inte dött!

Avenbok är en blödare. De har högt savtryck på våren och klipper du den då kommer saven att rinna ut och försvaga plantan.

Den kan blöda under lång tid. Detta gör att plantan inte kan läka snittytan så fort som den gör om du beskär under en torr sommardag.
Det kan då bli en inkörsport för svampsjukdomar och parasiter.
En del svampsjukdomar syns först efter flera år, och då är det oftast för sent att rädda häcken.

Jag gödslar med kompostjord, räcker inte det?

Kompostjord har fin struktur, men innehåller inte den näring som Avenboken behöver. Gödsla med t ex NPK, från dess att plantan vaknar till liv och fram tills juni. Sen i augusti kan de ge den höstgödsel (utan kväve).

Mina plantor ser döda ut. Hur ser jag om de lever?

Om man enkelt kan bryta av en kvist och den är helt torr, är den biten tyvärr död.

Men plantan kan leva längre ner. Skrapa på stammen med nageln, och om det är grönt under, lever plantan.

I JAS, kan du klippa ner till frisk levande ved. Om det är toppen som dött, klipper du ner toppen tills nästa levande sidogren och leder upp den till att bilda en ny topp.

PrisöversiktFiltrera dina val Visa alla KrukaFärdighäck

Avenbok (Carpinus Betulus) 40cm Kruka

Kvalitet
Grenad
Minsta antal att beställa
150
Antal per meter
5 - 9

150+

49 kr

300+

47 kr

450+

46 kr

600+

44 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 60cm Kruka

Kvalitet
Grenad
Minsta antal att beställa
150
Antal per meter
5 - 9

150+

54 kr

300+

51 kr

450+

50 kr

600+

49 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 80cm Kruka

Kvalitet
Grenad
Minsta antal att beställa
150
Antal per meter
5 - 9

150+

58 kr

300+

55 kr

450+

54 kr

600+

52 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 100cm Kruka

Kvalitet
Grenad
Minsta antal att beställa
80
Antal per meter
4.5 - 7

80+

125 kr

120+

113 kr

160+

110 kr

240+

106 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 125cm Kruka

Kvalitet
Grenad
Minsta antal att beställa
40
Antal per meter
4 - 7

40+

210 kr

80+

179 kr

120+

174 kr

160+

168 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 150cm Kruka

Kvalitet
Grenad
Minsta antal att beställa
24
Antal per meter
4 - 7

24+

290 kr

50+

261 kr

100+

247 kr

150+

232 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 175cm Kruka

Kvalitet
Grenad
Minsta antal att beställa
24
Antal per meter
4 - 7

24+

320 kr

50+

288 kr

100+

272 kr

150+

256 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 200cm Kruka

Kvalitet
Grenad
Minsta antal att beställa
24
Antal per meter
4 - 7

24+

380 kr

50+

342 kr

100+

323 kr

150+

304 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 80cm Kruka

Kvalitet
Väl Grenad
Minsta antal att beställa
100
Antal per meter
4 - 7

100+

95 kr

150+

86 kr

300+

81 kr

600+

76 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 100cm Kruka

Kvalitet
Väl Grenad
Minsta antal att beställa
50
Antal per meter
4 - 7

50+

150 kr

100+

135 kr

240+

128 kr

360+

120 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 125cm Kruka

Kvalitet
Väl Grenad
Minsta antal att beställa
50
Antal per meter
4 - 7

50+

220 kr

75+

198 kr

150+

187 kr

225+

176 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 150cm Kruka

Kvalitet
Väl Grenad
Minsta antal att beställa
30
Antal per meter
3 - 5

30+

380 kr

60+

342 kr

120+

323 kr

180+

304 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 175cm Kruka

Kvalitet
Väl Grenad
Minsta antal att beställa
30
Antal per meter
3 - 5

30+

485 kr

50+

437 kr

100+

412 kr

150+

388 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 200cm Kruka

Kvalitet
Väl Grenad
Minsta antal att beställa
15
Antal per meter
3 - 5

15+

575 kr

30+

518 kr

60+

489 kr

90+

460 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 250cm Kruka

Kvalitet
Väl Grenad
Minsta antal att beställa
10
Antal per meter
2.5 - 4

10+

750 kr

15+

675 kr

30+

638 kr

60+

600 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 60cm Färdighäck

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
15
Antal per meter
2 -

15+

450 kr

30+

405 kr

40+

383 kr

80+

360 kr

Avenbok (Carpinus Betulus) 200cm Färdighäck

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
3
Antal per meter
1 -

3+

3200 kr

6+

3040 kr

12+

2880 kr

Blogg

Planterad och klart!?

Skriven av Therese Hermansson

Planteringshjälp: en närmate titt på konceptet planterat och klart. I dagens bloggpost redogör jag för varför vi på Plantinavia inte erbjuder Planterat och Klart.

Fortsätt läsa
6108

Lär dig att köpa bra kvaliteitsplantor

Skriven av Richard van der Wal

De allra flesta som skall plantera en häck vet inte vad som är viktigt att veta inför köpet av själva plantorna. Hur lär man sig att skilja på häckväxter av bra kvalitet? Det är fem steg du bör känna till för att ge din häck bästa möjliga start. Fråga hur länge plantorna fått växa Ju

Fortsätt läsa
12861