Tuja lämpar sig mycket bra som häck

Tuja är ett vintergrönt barrträd som är mycket populärt på grund av dess snabba och täta växtsätt, vilket gör tujan extremt lämplig som häck och för andra prydnadsändamål. Även om ingen av de fem tuja-sorterna är inhemska i Europa – två är inhemska i Nordamerika och tre i Östasien – kommer de ändå att trivas på europeisk mark, eftersom tuja är tolerant mot de flesta jordar, förutom torr jord. Yngre tujabarr skiljer sig markant från mogna tujabarr, eftersom unga tujor har vassa, nålliknande barr under sitt första år. När tujan sen mognar blir de väldoftande barren mer fjäll-liknande och får ett mer mjukt, vänligt utseende som passar både traditionella och moderna trädgårdar.

Thuja Brabant

Thuja occidentalis 'Brabant'

fr. 69 kr
Thuja Smaragd

Thuja occidentalis 'Smaragd'

fr. 86 kr
Thuja King of Brabant

Thuja occidentalis 'King of Brabant'

fr. 86 kr
Jättetuja

Thuja plicata "Martin"

fr. 114 kr

Tujor är en enastående häckväxter på många sätt

De kommer att växa i nästan vilken jord som helst och eftersom de är vintergröna, kommer den fräscha färgen på deras lövverk att få alla trädgårdar att se livliga ut – även under de kalla vintermånaderna. En tujahäck är resistent mot sjukdomar och lätt att underhålla, eftersom den är lätt att beskära. Tujahäckar tål inte att klippas ända ner till veden, man måste ha grönt kvar på kvisten för att den ska slå nya skott. Det är relativt lätt att hålla dem i form så det borde inte vara några problem. Det finns olika sorters tuja tillgängligt på marknaden, sorter som tillhör antingen den nordamerikanska thuja occidentalis (vit ceder) eller thuja plicata (västerländsk röd ceder). Alla sorter är utmärkta häckväxter för både små och rymligare trädgårdar.

Tuja-livets träd

I trädgårdskretsar kallas tuja ofta arborvitae, vilket bokstavligen översätts till “livets träd”. På många språk används en översättning av det namnet som det vanliga namnet på tujan. Detta namn är en referens till de förmodade medicinska egenskaperna hos dess saft, bark och grenar, men är också passande på grund av dess starka, vintergröna natur och dess motståndskraft mot sjukdomar. Tujans helande kraft är också det som förde växten till Europa. Under sin tredje resa till Kanada blev den franske upptäcktsresanden Jacques Cartier medveten om tujans funktion som ett inhemskt botemedel och tog med sig växten för att bota skörbjugg bland sin besättning. På så sätt blev thuja occidentalis den första nordamerikanska häckväxten som exporterades till Europa. Det tog inte lång tid innan folk upptäckte tujans prydnadsvärde. Dess härdiga natur har med stor sannolikhet bidragit till dess popularitet som häckväxt i Centraleuropa, eftersom den var en av mycket få växter som kunde överleva de hårda vintrarna som är relativt vanliga i det området. Dessutom är thuja-trä uppskattat för sina tonala kvaliteter, eftersom träet i thuja plicata ofta används för gitarrljudskivor. Det mjuka, lätta och aromatiska träet saknar inte heller sina konstruktionsmässiga fördelar, eftersom dess naturliga motståndskraft mot förruttnelse gör thujaträet extremt lämpligt för utomhusbyggnation, såväl som för strukturelementen i kanoter. Denna växt har verkligen levt upp till sitt mytologiska rykte om att vara en gåva till mänskligheten.

Insynsskyddande tujahäck

En annan anledning till att termen “livets träd” är passande är tujans exceptionella livslängd. Exemplar har hittats i Nordamerika som uppskattas vara över tusen år gamla. Därför, om du underhåller din tujahäck ordentligt, kommer den sannolikt att förbli lojal mot dig hela livet. Det kommer säkerligen också att locka liv till din trädgård, eftersom tujahäckar är mycket uppskattade av fåglar och fjärilar. Den är också en utmärkt insynsskyddshäck på grund av sin täta tillväxt och även de kortaste tuja-arterna kan nå en höjd av cirka 3 meter. Många tujaarter växer naturligt i konisk form, men med lite trimning är det väldigt lätt att forma en fyrkantig mur.

Beskärning av en tujahäck görs bäst under de varma månaderna. Det är absolut nödvändigt att beskära en tujahäck, eftersom tujor är relativt snabbväxande kräver de beskärning för att hållas i god form. De kan växa upp till 30 centimeter per år (några sorter till och med snabbare än så) Årlig beskärning bör vara tillräcklig för de mer långsamtväxande sorterna som thuja occidentalis, men att klippa din tujahäck två gånger om året är att föredra. Se till att vattna en ung tujahäck regelbundet tills den är färdigetablerad (minst 2 år), därefter klarar de sig bra själva och behöver bara extra vatten under extremt torra perioder. Även om tujor föredrar en plats i full sol eller halvskugga, kan de också växa i skuggan. Dessutom kommer de att trivas i nästan vilken jord som helst, även om torka eller dåligt dränerade jordar kan skada dem.

Varför välja en tujahäck?

Efter att ha importerats till Europa för medicinskt bruk har tujan snabbt bevisat sitt värde som prydnadsväxt och har vuxit till att bli en av de mest populära häckväxterna som finns tillgängliga för plantering i Europeiska trädgårdar. Dess vackert färgade lövverk och friska arom kommer säkerligen att göra en tujahäck till ett välkommet tillskott i din trädgård, även om utrymmet du har tillgängligt är begränsat. Det relativt lilla underhåll som den kräver är inte särskilt utmanande och dess gröna färg garanteras under hela året. Den vita cedern känd som thuja occidentalis 'Brabant' är kanske den mest populära tujasorten, även om dess kusin, den vita cedern 'thuja Smaragd', inte ligger långt efter. Dessa tujasorter är kända för att vara prisvärda, attraktiva och lätta att odla. Vad än dina önskemål om att plantera en barrhäck är, är det mycket troligt att just en tujahäck uppfyller dessa krav. Med artens exceptionella livslängd och med rätt skötsel är det mycket troligt att en tujahäck dekorerar din trädgård under en hel livstid. Detta, tillsammans med sina traditionella helande egenskaper, kan förklara varför många forntida civilisationer ansåg denna art vara en gåva till mänskligheten. Även om tujan är lätt att odla och underhålla, kan du göra det ännu lättare för dig genom att beställa en färdighäck. Och oavsett om du väljer en favorit som thuja 'Brabant' eller en lite mindre känd sort som jättetuja 'Martin' eller 'Smaragd' så finns det en tuja där ute som kommer att passa just dig.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.