Meny
Plantinavia - Cart
0
Plantinavia - Search

Thuja Smaragd

Thuja smaragd: Plantinavias exklusivaste thuja

Se våra fördelaktiga priser på thuja smaragd jämfört med den fantastiska kvalitet som vi levererar. Köp din smaragdhäck i dag och njut av en vacker vintergrön thujahäck redan nästa vecka. Dina grannar kommer att tappa hakan.

Om utseendet på din thujahäck är det viktigaste så kommer du att fastna för thuja occidentalis smaragd som häck. Dess speciella ljusgröna färg, kompakta tillväxt och det unika konformade utseendet gör att den anses vara den lyxigaste thujan av alla. Ändå är det viktigt att titta lite djupare än bara till utseendet innan du gör ditt val. Till exempel tillväxt, jordmån och härdighet är också viktiga faktorer. Se skillnaderna mellan våra 3 olika thujasorter på denna sida.

Våra thuja smaragdpriser

Priset för din smaragdhäck beror på olika faktorer. Hur många meter häck vill du plantera, vilken höjd väljer du, hur mycket insynsskydd vill du ha direkt efter plantering och vill du ha krukodlat eller med rotklump? Dessutom är kvaliteten kanske den viktigaste: vill du plantera en vacker tät häck eller välja tunnare växter som odlas på kortare tid och därför är billigare. I vår priskonfigurator kan du enkelt kombinera fram den häck som passar dina önskemål.

Extra rabatt på din smaragdhäck?

Ju fler meter häck desto bättre pris. Ibland kan vi även erbjuda dig en ytterligare rabatt. Till exempel om ett fält med plantor måste tömmas eller om vi måste fylla den sista platsen i lastbilen för att spara på miljön. Om du vill veta om du är berättigad till extra rabatt, klicka på rabattknappen i konfiguratorn. Då återkommer vi så snart som möjligt vad vårt bästa erbjudande.

Våra kunder är våra säljare

Vi behöver inte skryta om att vi är Sveriges häckspecialist. Det gör våra kunder åt oss. I recensioner på Trustpilot beskriver de processen från inköp till att plantera häcken. På Instagram ser du alla vackra bilderna från kunder som planterat våra plantor. Hos Plantinavia gäller regeln: vad du ser är vad du får, inte bara våra plantor är utav högsta kvalitet utan även vår service och transportsystem.

Ytterligare information om thuja smaragd

Vill du lära dig mer om thuja smaragd? Klicka på någon av punkterna nedan för att läsa mer:

I vilken växtzon passar thuja smaragd
Speciella egenskaper hos thuja smaragd
Video på thuja smaragd
Alternativet till priskonfiguratorn: alla höjder, typer och priser på rad.
De mest ställda frågorna om thujahäck smaragd

Betalning och leverans av din tuja smaragd häck

Alla thujor på upp till 220 cm höjd levereras på pall.
Högre thujor lastas löst i lastbilen.
Våra chaufförer levererar hem till dig.
Betalning av din thujahäck kan ske i förskott (med extra rabatt!) eller via kortbetalning vid leverans.
Betalningsalternativ väljer du själv när du kommer till kassan.

Kan varmt rekommendera Plantinavia

Vi valde Plantinavia efter lång efterforskning både på nätet och via vänner och grannar. Omdömen på Trustpilot i kombination med en otroligt proffsig och tillgänglig service från Plantinavia gjorde valet självklart. Vi har vänt oss med ofantligt många frågor och funderingar kring val av häck till Plantinavia och varje gång fått en snabb, vänlig och kunnig repons via mejl eller via deras livechat funktion. Hemsidan är tydlig och väldigt informativ.Hela processen från beställning till leverans fungerade utmärkt. Kontinuerlig information via mejl hur långt leveransprocessen har kommit, snabb leverans och en funktion som gör att man kan följa lastbilens färd för att se var den befinner sig.När lastbilen och chauffören väl var på plats hos oss fick vi väldigt bra service och hjälp med att lasta av plantorna. Plantora var tryggt förvarade i en stabil lastpall.Sist med inte minst, fantastiskt fina och fylliga välmående plantor som vi nu hoppas kommer att trivas som häck i vår trädgård.Kan varmt rekommendera Plantinavia.

Ulrika Olsson

Titta in på instagram för att se tidigare kunders planterade häckar Follow on Instagram

Follow on Instagram

Produktbeskrivning

Produktbeskrivning
I korthetMycket attraktiv växt. Tät tillväxt, utmärkt som häck.
VinterhårdhetExtremt tålig, ner till -40 grader.
TillväxtKompakt och kägelformad
Höjd (10 år)300 - 500 cm
LövGlänsande gröna barr som håller färgen under vintertid.
TillväxthastighetVäxer ca 15 – 25 cm per år.
VinterskrudVintergrön glänsande rik grön färg, inga missfärgningar.
GiftigGiftiga delar.
LjusbehovSol och halvskugga. Klarar full skugga men tätheten förloras i skuggig miljö.
Max höjd8 – 10 meter.
TillämpningUtmärkt som häck och fungerar även som solitär.
FruktLjusbruna, ovala kottar.
TaggarNej
PlaceringstipsSol och halvskugga, klarar även skugga men växer sämre.
JordmånVäxer i en väldränerad och näringsrik jord. Gärna åt det lite surare hållet, pH 6 – 8.
Växtzon1-5

Zonkarta

Växtzon: 1-5

Zonkarta Sverige

Video

FAQ

Hur mäter ni en smaragdthuja?

Längden avser själva plantan, rotklumpen är ej medräknad.

Hur stort dike krävs för min thujahäck?

Djup och bredd på diket beror på kruk/klumpstorleken. Vi rekommenderar att du gräver 1,5 till 2 x så brett och djup som krukan/klumpens diameter, då får plantorna tillräckligt med uppluckrad jord så att rötterna kan ta sig ordentligt. Kruk/rotklumpens storlek anges i priskonfiguratorn under fotot av thujan

Ska jag beskära vid plantering?

Du kan beskära den om du vill jämna till den men annars är det bättre att vänta tills plantan hunnit rota sig.

Jag har nyligen planterat min häck och nu börjar den bli blek, brun och se hängig ut? Kommer den att dö?

Nej inte alls! Det är vanligt att din nyplanterade häck reagerar på detta sätt eftersom den nu lägger all sin energi på att rota sig. När den väl gjort det så blir den grön och fin igen.

Kan jag plantera thujahäcken nära stora träd?

Det är ingen bra idé, träden stjäl mycket energi och vatten från dina plantor och risken är stor att de blir bruna och i värsta fall även dör.

Hur snabbt växer en smaragdthuja?

Thuja smaragd växer per år 15 – 25 cm. Det är vår mest långsamtväxande thujasort.

Hur plantar du en thujahäck?

Här kan du se våra 2 olika planteringsvideo som beskriver hur du ska plantera. Klicka här för vår 5 minuters animerade video och här för att se när vi planterar en thujahäck med 250cm plantor.

Hur många thujor smaragd planterar du per meter?

Antalet thujor per meter beror på hur tät du vill ha häcken från början och vilken storlek du köper på plantorna: 1 – metersplantor kan du plantera 3 per meter, medan våra 2 per meter är tillräckligt av våra plantor över 2 meter. I vår konfigurator kan du enkelt se hur många thujor du behöver per meter. Budget och personlig preferens spelar naturligtvis också en roll.

Vilken jord ska man använda för plantering?

Vi rekommenderar näringsrik, ekologisk planteringsjord. Blanda denna planteringsjord 50/50 med befintliga jorden. Vi säljer även denna mullrika jord.

Hur beskär du din thujahäck?

Att använda bra verktyg är viktigt, en elektrisk häcksax är lättast att använda. Var försiktig: smaragd thuja klarar inte drastisk beskärning, klipp inte ända ner till gammal ved eftersom att thujan då inte skjuter nya skott.

Hur mycket vatten behöver tuja smaragd?

Mängden vatten beror på storleken vid plantering. En thujahäck behöver mycket vatten de första 2 åren innan den klarar sig själv. Se till att jorden hela tiden är fuktig men inte blöt. Det kan betyda att du måste vattna 2 – 3 ggr i veckan i de torra perioderna. Om du känner dig osäker finns det bra fuktmätare att köpa hos ditt lokala trädgårdscenter.

Hur mycket vatten ger en droppslang.

Olika slangar ger olika mycket vatten. Vår droppslang ger ca 2,3 liter vatten per timme under normalt tryck.

Hur bred blir en smaragdhäck?

En smaragdhäck kan bli så bred som 1 – 1,5 meter om du inte klipper den. Om du önskar en smal häck som passar i en liten trädgård så är det viktigt att du håller efter den och beskär den ofta. Du kan hålla den så pass smal som 30cm om du beskär den regelbundet.

Vad kostar en smaragd tuja?

Priset på en thuja smaragd beror på flera faktorer: krukodlad eller med rotklump, exklusiv eller limitedkvalitet och storlek på plantan vid inköp. Alla dessa faktorer påverkar täthet och insynsskydd direkt efter plantering. Med vår limited kvalitet och färdighäck får du genast en tät häck som ger insynsskydd direkt.

Är thuja smaragd en vintegrön häck?

Ja den är vintergrön med en vacker grön färg hela året om.

Hur väljer jag mellan thuja smaragd eller thuja brabant?

Frågan thuja smaragd vs brabant får vi väldigt ofta. Smaragd anses vara den mest eleganta thujan, den växer långsamt och konformat så att du får som pelare i trädgården. Brabant växer snabbt och med den kan du bilda en tät fyrkantig mur som ger insynsskydd. Här kan du se en kort video med de 2 olika sorterna bredvid varandra

Varför köpa smaragd thuja från Plantinavia och inte ifrån ett lokalt trädgårdcenter som Plantagen eller Blomsterlandet?

Via Plantinavia köper du direkt från odlaren. Om du köper från ett trädgårdscenter finns det flera mellanhänder och detta påverkar priset och även plantans färskhet.

När kan man plantera smaragder?

Du kan plantera thuja med rotklump på våren (mars-juni) och hösten (september-oktober) så länge marken inte är frusen. Krukodlade thujor kan även planteras på sommaren.

När ska man beskära en smaragdtuja?

Thuja smaragd kan beskäras nästan hela året men tidig vår eller sensommaren är att föredra. Klipp när det är molnigt ute och inte när det är full sol.

Hur och när gödslar jag mina smaragdplantor?

En thuja smaragd häck är väldigt lättskött. Vanligtvis räcker det att gödsla på våren med tex NPK-gödsel. I vår webbshop hittar du även näringsrik gödsel.

Hur hög blir smaragd?

En thuja smaragd blir 8 till 12 meter hög. Om man klipper toppen på plantan så lägger den mer energi på att istället växa sig bredare. Det betyder inte att den slutar att växa helt på höjden, men själva huvudstammen växer inte vidare.

Hur kan det vara så stora prisskillnader mellan olika leverantörer?

Pris och kvalitet är kopplat till varandra. Vi är övertygade om att om du skulle se vår smaragd på marknaden i Stockholm bredvid andra leverantörer och deras plantor skulle du genast se skillnad. Tyvärr är det svårare på nätet eftersom att varje leverantör väljer att visa vackra bilderna på plantor. Billiga thujor blir ofta odlade för snabbt och de odlas för tätt. Resultatet gör att de blir mindre, men också tunnare och klena thujor. I synnerhet kan undersidan vara mindre grön eftersom de har fått för lite ljus.

Varför är smaragd ibland brun på insidan?

Detta är vanligtvis något som är mer slående med thuja smaragd eftersom att den har en sådan kompakta tillväxt. På grund av den detta kommer ljuset inte in i plantan och det gör att barren blir bruna och faller av. Detta här är inget att oroa sig för utan är helt normalt. Du kan lätt blåsa bort de bruna barren med en lövblås.

Varför är min smaragdhäck missfärgad?

Om en smaragdhäck får mycket bruna fläckar kan det här indikera på att något är fel med rotprocessen. I de flesta fall gäller detta häckar som planteras i lerig jord. Smaragd är stark men den gillar absolut inte att stå för blött så det är extra viktigt med bra dränering om du väljer att plantera en smaragdhäck.

Kan jag skapa en fyrkantig häck med en thuja smaragd?

Nej, med en thuja smaragd är det nästan omöjligt att skapa en helt tät kvadratisk häck. Detta beror på att den växer pelarformat.

Hur transporteras smaragd thujor?

Thujor upp till 2,2 meter transporteras på pall. Högre smaragdthuja lastas löst i lastbilen.

 

PrisöversiktFiltrera dina val:

Blogg

Planterad och klart!?

Skriven av Therese Hermansson 26 april 2018

Många leverantörer erbjuder planterat och klart, men betyder det verkligen att det är helt färdigt och finns det en anledning till att vi inte erbjuder denna tjänst? Det låter hur enkelt som helst, köp en ny häck och få ett pris inklusive plantering. Kan ju inte bli lättare!

Fortsätt läsa
6555

Den perfekta jordkvalitén för häckväxter

Skriven av Richard van der Wal 14 januari 2016

Våra häckplantor odlas i humusrik sandjord På vår holländska odling gör vi stora investeringar för ett friskt och aktivt liv i jorden. När allt kommer omkring, desto bättre skick i marken, desto bättre mår våra häckplantor.

Fortsätt läsa
3427