Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)

Häckoxbär: Extremt tålig och snabbväxande

Plantinavias häckoxbär ( se priser här ) säljs huvudsakligen till de kallare delarna av Skandinavien. Anledningen till detta är tydligt: en häckoxbärhäck är extremt tålig och växer snabbt till en tät häck, idealisk för skydd mot vind eller som insynsskydd. Om du planterar häckoxbär planterar du också en väldigt varierad häck: Lövverket är mörkt grönt och glänsande och på hösten skiftar den till orange och sedan till rött. De röda bladen faller under hösten av. I maj och juni finns det vackra små rosa blommor i häcken. De svarta bären kommer på hösten och de är giftfria (men inte goda).

Våra kunder älskar våra växter

Våra favoritrecensioner

Produktbeskrivning
I korthetHäckoxbär är en mångsidig snabbväxande häck som passar i alla trädgårdar. Den är mycket härdig och passar i de flesta väldränerade jordar.
VinterhårdhetMycket härdig, ner till – 34°
TillväxtLöst upprätt, vidare när den blir äldre
Höjd (10 år)250 - 300 cm
LövMörkgröna blad som ger ett lummigt intryck
Tillväxthastighet30 - 60 cm per år
VinterskrudLövfällande. Häcken ändrar färg på hösten. Vacker rödbrun höstfärg
GiftigNej
LjusbehovHelst full sol, halvskugga
Max höjd 300cm
TillämpningHäckoxbär är en mångsidig snabbväxande häck som passar i alla trädgårdar. Den är mycket härdig och passar i de flesta väldränerade jordar. Vacker vårfärg som i maj och början av juni exploderar ut i vita eller ljusrosa blommor och små ovala vintergröna blad, som sen följs av vackra röda bär på hösten. Perfekt för småfåglar. De är lättskötta och ger trädgården fin färg även under de trista vintermånaderna.
FruktMörka bär
TaggarNej
PlaceringstipsEn lättskött växt som passar alla områden. Föredrar väldränerad jord
JordmånVäldigt få krav på jorden, gillar kalkrik jord
Växtzon1-7

Prisöversikt

Filtrera dina val
Häckoxbär Cotoneaster Lucidus under våren.

Häckoxbär 125cm Kruka

Kvalitet
Minsta antal att beställa
15
Antal per meter
3

15

720 kr

25

684 kr

50

670 kr

75

648 kr
Häckoxbär Cotoneaster Lucidus under våren.

Häckoxbär 60cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
15
Antal per meter
3

15

540 kr

25

513 kr

50

503 kr

75

486 kr
Häckoxbär Cotoneaster Lucidus under våren.

Häckoxbär 80cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
15
Antal per meter
3

15

600 kr

25

570 kr

50

558 kr

75

540 kr
Häckoxbär Cotoneaster Lucidus under våren.

Häckoxbär 100cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
15
Antal per meter
3

15

660 kr

25

627 kr

50

614 kr

75

594 kr
Häckoxbär Cotoneaster Lucidus under våren.

Häckoxbär 60cm Kruka

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
40
Antal per meter
4

40

192 kr

100

183 kr

150

179 kr

200

173 kr
Häckoxbär Cotoneaster Lucidus under våren.

Häckoxbär 80cm Kruka

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
40
Antal per meter
4

40

216 kr

100

206 kr

150

201 kr

200

195 kr

Frågor och svar

Hur mäter ni plantan?

Höjden avser själva plantan, rotklumpen/krukan är ej inräknad.

Hur stor är rotklumpen/krukan på mina plantor? Och hur stort dike behövs?

Detta ser du under bilden på din valda planta på hemsidan. Klicka på den höjd du har valt så ser du denna Icon under bilden på plantan. Den visar storleken på rotklumpen/krukan. Diket bör vara 1,5-2ggr större än rotklumpen

Måste jag beskära plantorna vid plantering?

Nej, vänta med att beskära tills det börjat etablera sig, lite putsning går bra men inga stora beskärningar innan de har slagit rot.

Ska jag gödsla vid plantering?

Nej vänta med att gödsla dina plantor till nästkommande vår.

. Hur mycket vatten behöver mina plantor?

Nyplanterade plantor måste ha mycket vatten. Se till att jorden är fuktig (inte blöt) ända ner till rötterna hela tiden. Detta gäller hela första och andra året. Vattna fram tills det blir frost i marken, sen tar du ett uppehåll över vintern och börjar vattna igen när frosten i marken släpper.

Vad är skillnaden mellan våra kvaliteter?

På Plantinavia strävar vi efter att kunna erbjuda en häck för allas budget. Därför erbjuder vi olika kvaliteter.

Ju högre kvalitet, desto mer insynsskydd från start.

1. Outlet
Det är oklippta tunnare plantor som därför inte ger insynsskydd från start. Med tiden kommer även denna häck att växa sig tät och ge insynskydd om du beskär den 2 gånger per år. Denna kvalitet kan jämföras med andra webbutiker plantor som de säljer i lösvikt (storpack). På grund av transportkostnaden är det endast möjligt att köpa outletplantor i stora kvantiteter. Outletplantor måste dessutom betalas i förskott och inga rabattkoder gäller på dessa plantor.

2. Xklusive / grenad
Detta är vår ordinarie kvalitet. Dessa växter har klippts och omplanterats. Omplantering är viktigt för att skapa en tät rotstruktur så att din häck har tillräckligt med kraft för att fortsätta växa i din trädgård. Denna kvalitet ger ett bra insynsskydd från start men toppen är tunnare och mer öppen jämfört med vår bästa limitedkvalitet. Plantor upp till 225cm höga från start evereras på pall.

3. Limited / välgrenad
Det är den här kvaliteten vi är välkända för. Alla växter har odlats ekologiskt och med stora mellanrum. De klippts oftare och är tätare, tyngre och mycket bredare så att du behöver färre plantor per meter. Limited /välgrenade plantor ger bäst insynsskydd direkt efter plantering. På grund av hur växterna har odlats är rotsystemet så kraftfullt att växterna snabbare växer vidare efter att de planterats i din trädgård. Att plantera en limitedhäck går inte obemärkt förbi i ditt grannskap. Dessa växter kan också planteras som solitära växter.

4. Färdighäck
Färdighäck kan jämföras med våra limitedplantor men de är oftast klippta och formade till en fyrkantig häck redan från start. De flesta av våra färdighäckar kommer i 1 meters lådor som kan planteras direkt inklusive den nedbrytbara lådan.

Är du fortfarande osäker på vad du ska välja? Kontakta bara vår kundtjänst för råd.

Zonkarta

Häckoxbär Växtzon: 1-7

Zonkarta Sverige

Häckoxbär häck

Häckoxbär är en vanlig och uppskattad häckväxt i Sverige. Det är en av våra mest använda bärhäckar för att skapa en kompakt formklippt lite lägre häck. Häckoxbär är en lågväxande buske som kan bli upp till 2 meter hög. Bladen är mörkgröna och lansettformade. Blommorna är vita och har en söt doft och smak. De runda rödblå bären mognar på hösten. De är söta och saftiga och kan användas till att göra sylt, saft och marmelad. Häckoxbär är en lättskött växt som är lämplig i både trädgårdar och parker. Den är resistent mot sjukdomar och skadedjur och kräver inte mycket bevattning eller gödsling.

Allt du behöver veta om häckoxbärhäckar

Cotoneaster lucidus, även känd som häckoxbär, är en lågväxande, buskig växt som är lämplig att användas som häck Det är en långsamväxande växt som kan nå en höjd på upp till 2 meter och en bredd på upp till 2 – 3 meter. Det är en lättskött växt som är resistent mot skadedjur och sjukdomar.

Häckoxbär har små, gröna blad som är ovala till lansettformade. Bladen är glansiga och har en filthårig undersida. Blommorna är små, vita och följs av vackra bär med söt smak på hösten

Häckoxbär trivs bäst i halvskugga och i en fuktig men väldränerad jord. Den trivs i både fuktig och lite torr miljö samt passar lansbyggden lika bra som statsmiljö.

Plantera en häck av häckoxbär – Tips och råd

Följande tips och råd hjälper dig att på bästa sätt förbereda och se till att din nya häck kommer att trivas hos dig.

Först och främst bör du välja en lämplig plats för plantering. Se till att det finns tillräckligt med sol och skydd från hårda vindar. Undvik att plantera häckoxbär nära stora träd eller andra växter som kan konkurrera om näringsämnen och vatten.

När du har valt plats, är det dags att förbereda marken. Gräv ett dike som är ungefär 50 cm djup och 50 cm brett. Fyll diket med näringsrik och väldränerad jord. Försök att få en jämn blandning som är fuktig men inte för våt.

När marken är förberedd, är det dags att plantera häckoxbären. Försök att plantera dem i en rak linje, det kan hjälpa att först spänna upp en lina i mitten av diket så att du lättare kan se att de planteras rakt. Fyll med jord och vattna dem väl.

Efter plantering bör du ge häckoxbären regelbunden bevattning och gödsling. Försök att vattna dem 1 – 3 gånger i veckan beroende på väder och gödsla dem några gånger per år.

För att få vacker och kompakt häckoxbärshäck, bör du också klippa den regelbundet. Försök att klippa den till en jämn höjd och bredd för att få en snygg och ordnad look.

Priser på häckoxbärhäck

Priset på häckoxbärhäck varierar beroende på storlek, kvalitet och tillgänglighet. Ju högre plantor ju mer kostar dem men det betyder också snabbare insynsskydd. Vi har många olika höjder, något för allas budget.

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.