Planterad och klart!?

Planteringshjälp: en närmate titt på konceptet planterat och klart

Många leverantörer erbjuder planterat och klart, men betyder det verkligen att det är helt färdigt och finns det en anledning till att vi inte erbjuder denna tjänst? Det låter hur enkelt som helst, köp en ny häck och få ett pris inklusive plantering. Kan ju inte bli lättare! ​

Men är det i själva verket verkligen så bra som det låter?
I dagens bloggpost redogör jag för varför vi på Plantinavia inte erbjuder Planterat och klart, hur du som kund kan förebygga extra oväntade kostnader, varför du bör välja en utbildad trädgårdsmästare och om du istället väljer att plantera själv kan spara in massa pengar och ändå göra grundjobbet på bästa sätt.

Vad innebär egentligen konceptet “Planterat och klart”?
Planterat och klart betyder att du får din häck levererad och planterad för ett fast belopp. Kan låta helt perfekt men i praktiken är det ofta en besvikelse.​

Varför?
Eftersom paketpriset med plantor, transport, plantering, jord, droppslang, minigrävare måste hålla en konkurrenskraftig budget måste man dra in på kostnaden på nått annat sätt. På grund av tidspress för att kunna erbjuda en fast låg planterings kostnad går det ofta inte som förväntat. Vi har hört berättelser från människor som i efterhand tvingats betala mer än 50% extra för att de i slutänden ska få det resultat de förväntat sig. Ofta tillkommer även kostnader som du först inte hade en aning om. Man stöter på en sten under jorden, eller planteringsplatsen är svåråtkomlig så planteringen tar längre tid än beräknat.

Planteringshjälp

Vart görs då dessa insparingar vanligtvis?

1. Kvaliteten på växten
Många webbshoppar visar inte bilder på sina egna plantor så tyvärr säger detta ofta lite om vad du får levererat. Ofta har kunder ingen aning om hur många olika kvaliteter det kan finnas på plantor som tillexempel thuja brabant. När växterna anländer planteras de snabbt och kunden har ingen aning om var skillnaden faktiskt kunnat bli med en annan kvalitet. Häcken är på plats så uppenbarligen ser det bättre än innan när det inte fanns någon häck, så folk brukar vara nöjda till en början.

2. Transport
Plantinavia är stolta över att kunna levererar en traditionell Nederländsk kvalitetsprodukt. Vår erfarenhet och möjligheten att kunna beställa online direkt från vår odling gör att vi tror att vår produkt, till skillnad från till exempel ett lokalt trädgårdscenter, levereras så friskt som möjligt hem till dig. Ögonblicket mellan skörd och planteringen i din trädgård bör enligt vår vision gå så snabbt som möjligt.

Pnå detta har vi utvecklat ett unikt transportsystem där vi kan garantera vår produkts färskhet. Detta innebär också en extra investering eftersom vi endast använder högkvalificerade nederländska förare som vill ta det där extra steget för att säkerställa att kunden får så färska plantor som möjligt. Det är inte för inte våra omdömen beskriver högkvalitativa häckväxter och service, men också om våra chaufförers skicklighet. Vi kan säkert spara 10.000 kr per transport om vi skulle stuva in våra växter i trånga släp som körs av låglönsförare och köra dem till en samlingsplats i Skandinavien där de sedan omfördelas och till sist fraktas till våra kunder. Vi skulle kunna spara in lika mycket som andra företag som använder sig av denna metod.

3. Plantering
Vårt motto på Plantinavia: Om du väljer att få din häck planterad, använd då en professionell trädgårdsmästare.
En kvalificerad trädgårdsmästare är rätt person att plantera din häck. Han eller hon har utbildat sig för detta ändamål. Det kommer att garanterat främja tillväxten av häcken.

Nu undrar du: Kan det verkligen göra skillnad?

En trädgårdsmästare ser alltid till att jordens kvalitet där din häck ska planteras är optimal. Som en lekman ser du inte störande lager med blotta ögat men det kan bokstavligen få dina plantor att drunkna om du inte applicerar dränering. Det sätt på vilket växterna behandlas under plantering kan också påverka. Oavsiktlig släppning av rotklumparna på marken eller hårda stötar kan lätt resultera i tillväxtproblem eller till och med döda dina plantor. Alla trädgårdsmästare är väl medvetna om detta.

Du kan säkert föreställa dig att en grupp arbetare som är under hård tidspress kanske inte tar detta lika allvarligt som en utbildad trädgårdsmäs tare?

En trädgårdsmästare kommer alltid att ange i förväg om det är klokt att plantera en viss typ av häck på en viss plats. Vi känner till historier om häckar som har planterats på helt olämpliga ställen. Tyvärr kan du som kund inte se detta förens mycket senare när din häck börjar må dåligt.

En trädgårdsmästare kommer alltid att vara uppmärksam så att plantorna planteras på rätt djup i diket. Detta är viktigt för snabb tillväxt. Att plantera för djupt eller för högt kan resultera i en fördröjning av tillväxten eller till och med döda växten.

På kort sikt eller lång sikt​

Ett snabbt planteringsjobb och billig lösning kan låta bra men visste du att detta kan vara “dödligt” när man planterar en ny häck?Att spara pengar på kort sikt kan ge dig en känsla av att lyckats, speciellt när du planterar en häck där du kan “spara” upp till flera tusen kronor och det känns toppen! Men inser du att du plantera en häck i genomsnitt en gång var 20 – 30 år. Det är en investering som avskrivs genom åren och det ger dig mycket tillbaka i gengäld (insynsskydd i trädgården, vindskydd och en vacker inramning). Det är också ett riktigt kraftjobb och det är inte något du vill göra om igen efter sex månader. Ändå händer det!

Vad har vin- och häckväxter med varandra att göra?

Vi känner nog alla igen det här:

Du går till systembolaget på jakt efter en flaska vin. Du läser etiketterna och fastnar för en flaska. Men det står aldrig på flaskan att du nästa dag kan vakna med en sprängande huvudvärk. Den flaskan köper du aldrig igen! För häckplantor fungerar denna princip inte på en dag men mer på längre sikt. Julgranen till jul förlorar inte heller sina barr på en dag … Precis som du kan få baksmälla från ett dåligt vin, kommer en baksmälla från en död häck inte bara att vara i en dag utan mycket längre! Tänk bara på att plantera om allting och jobbet med att ta bort de döda plantorna … Och kaoset i din trädgård … igen … Också hos oss på Plantinavia har vi varit med om att kompletta häckar har dött helt på grund av felaktig plantering. I efterhand är det lätt att se att detta kunde förhindrats … Så tänk inte bara på kort sikt utan fatta ett välgrundat beslut som gäller på lång sikt.

Är budgeten det som avgör?​

Att gräva ett hål i marken och plantera en växt är något alla kan göra. Alla kan också stapla ett antal tegelstenar och mura en vägg. Allt kan läras. Men det bästa valet för att plantera din häck eller mura din vägg är fortfarande en trädgårdsmästare eller snickare som är utbildad. Jag lovar att den där muren kommer att bli finare om den görs av en sakkunnig. Men samtidigt så kommer användningen av en trädgårdsmästare att överskrida budgeten för många kunder.

Tänk då på det här:​

Spendera så mycket av din budget som möjligt på en kraftfull högkvalitativ växt och plantera din häck själv! För alla som vill plantera sin egen häck har vi gjort en animerad video där vi förklarar på 5 minuter vad du behöver göra för att plantera din häck.

Om du följer instruktionerna OCH köper högkvalitativa växter som är resistenta nog för att klara stressen vid en omplantering, kan det inte gå fel med tillväxten på dina växter. Självklart måste du själv vilja göra det. Eller med vänner eller din granne! Rätt mysigt ändå, eller hur? Se hur slutresultatet ger tillfredsställelse medan du njuter av en kall öl (eller fint vin).

Titta här på videon om hur du planterar din häck:

 

 

Vår slutsats om planteringshjälp

Vi anser att det bästa är att använda en utbildad trädgårdsmästare. Om din budget tillåter. När du gör en sådan stor investering, gör det rätt från början. Tillåter din budget inte att anlita en trädgårdsmästare var då smart och lär dig hur du planterar häcken själv. Med rätt förberedelse är risken för att misslyckas obefintlig. Be om hjälp från familj och vänner och gör det till en rolig dag. Investera i kvalitetsväxter med bra motståndskraft för omplantering. Vi ser alltför ofta uppköpare som fokuserar på växter som inte är underklippta eller omplanterade eftersom de är så billiga att köpa in.

Dessa plantor kan behöva 1 – 2 år på sig innan tillväxten verkligen kommer i gång. Som en lekman ser du inte detta på förhand! Baksmällan av ett dåligt vin är borta efter en dag. Den av en dåligt planterad häck som inte vill växa kan frustrera dig i veckor eller månader … Plantinavia har ett nätverk av trädgårdsmästare i hela Skandinavien, förmodligen också i ditt område. Kontakta oss om möjligheterna via 020-117771. Kontakta oss gärna även om du har frågor om videon. Glad plantering!

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.