Maj månad är en perfekt månad att plantera! Sista leveransveckan innan sommaruppehållet: 24

Hur man snabbt blir av med ogräs

Våren har kommit och trädgården vaknar till liv – men vänta, några objudna gäster har dykt upp. Ogräs är en naturlig del av att en trädgård vaknar ur vintervilan, men det behöver inte betyda världens undergång. Det finns några enkla åtgärder för att ta bort ogräs, och här har vi samlat våra allra bästa råd om hur man blir av med det lättast. Vi ger dig en överblick över olika metoder för att ta bort ogräs mellan marksten och kullersten samt i rabatter.

Att ta bort ogräs kan verka hopplöst, men så länge du har rätt verktyg och tillvägagångssätt är det lättare än du tror. Det kräver lite tid och energi, men resultatet är väl värt det! Här berättar vi hur du tar bort olika typer av ogräs och hur du går tillväga på olika ställen i din trädgård. Avslutningsvis får du en lista med våra bästa tips samt en översikt över vad du måste undvika.

Hur blir man kvitt ogräs?

Det viktigaste är att börja tidigt. När våren närmar sig bör du gå ut i trädgården och börja rensa bort ogräs som har gömt sig under snön. Om du underhåller det kommer ogräset inte ha en chans att slå rot. Använd bra verktyg för att ta bort rötterna.

Verktygslista

 • Vass renskniv eller kratta
 • Borste eller ogräsjärn
 • Ogräsrensare
 • Ogräsmedel

Vad är ogräs?

Ogräs är oönskade växter som tar över trädgården, skadar andra växter eller förhindrar optimal tillväxt. De är vilda växter som tävlar om vatten, ljus och näring som buskar och blommor du har planterat behöver för att växa och frodas. Ogräs kan spridas när vinden blåser deras frön runt trädgården. Stammar kan också krypa över och under marken och spridas vidare på detta sätt.

Vika sorters ogräs finns det?

Ogräs delas in i två kategorier, rotogräs och fröogräs. Rotogräs har rötter i jorden och sprids med djupa stjälkar. Fröogräs lagras i jorden eller sprids i vinden. Det finns många olika typer av ogräs, maskros, eldgräs och nässlor är bland de vanligaste.

Trädgårdshandskar och redskap för att rensa ogräs
Trädgårdshandskar och bra redskap är avgörande för att få bort ogräs.

Vanligt ogräs i svenska trädgårdar: Maskros och nässlor

Maskros och nässlor är rotogräs. Se våra tips om hur du tar bort dessa nedan:

Hur man tar bort maskrosor från trädgården

 • Använd en kniv och gräv runt roten på maskrosen för att dra upp den. Det är avgörande att få roten om du vill bli av med maskrosen.
 • Maskrosor kommer att blomma igen om du bara klipper ytan, till exempel med en gräsklippare.

Ta bort brännässlor från trädgården

 • Nässlor ska renas bort. Använd handskar och en trädgårdsspade för att ta bort dem.
 • Klipp ner dem 2 till 3 gånger per säsong när plantorna har blivit 20 cm höga.
 • Dock har nässlor flera fördelar, som naturlig skönhet, gödning för rosor och perenner, den bekämpar löss och tillför marken kväve. Därför kan du överväga att behålla några nässelplantor.

Läs också: Hur du planerar din drömträdgård

Maskrosor som växer på gräsmattor, i grus och mellan gatstenar.
Maskrosor är den vanligaste typen av ogräs som dyker upp på gräsmattor, grus och mellan gatstenar.

Olika metoder för att ta bort ogräs

Med ogräsmedel

Du kan använda ogräsmedel mot alla typer av ogräs, men det finns flera risker med detta. För det första riskerar du att skada gräsmattan och döda växtligheten. Växter som utsätts för ogräsmedel kommer sannolikt att förhindras från att gro igen. Om du vill använda ogräsmedel är det viktigt att läsa instruktionerna noggrant och vara noggrann när du använder det i din trädgård.

Vinäger mot ogräs

Att använda vinäger mot ogräs är ett välkänt gammaldags tips som är mycket skonsammare än ogräsmedel. Använd 35 % vinäger och späd med vatten i förhållandet 1:2. Häll blandningen i en sprayflaska och spraya den direkt på ogräset. Blandningen dödar även tillväxt och gräs runt ogräset då det är en syra, så det är viktigt att spraya direkt på de plantor man vill ta bort. Undvik att använda vinäger på asfalt eller sten eftersom det kommer att skada dem. Kom ihåg att ta bort resterna av ogräset när det är dött.

Ogräsbekämpningstyg

En ogräsbekämpningsduk eller kompost kan förhindra ogräs. En ogräsbekämpningsduk, särskilt om det är svart, gör det svårt för ljus att tränga in, vilket kväver rotogräs. Det är dock viktigt att du inte lägger tyget för nära buskar och växter då det kan kväva dem. täckbark begränsar fröogräs och gör det lättare att rensa rabatter.

Läs också: Tips för en underhållsfri trädgård

Detta ska man undvika när man vill bli av med ogräs

Du bör inte använda salt på ogräs. Detta är skadligt för de andra växterna du har i din trädgård. Du riskerar att döda växtligheten, och saltet skapar föroreningar i jorden, det kan med andra ord orsaka långvariga skador på växtligheten i din trädgård. Flambera ogräs och högtryckstvätt i trädgården rekommenderas inte heller eftersom de sannolikt orsakar mer skada.

Ogräs som växer mellan stenplattor.
Det är frustrerande när ogräs börjar växa mellan stenarna.

Är det ogräs på flera ställen I trädgården?

Om du svarar “ja” på frågan och är osäker på hur du ska gå tillväga, misströsta inte. Här berättar vi hur du tar bort ogräs mellan stenar i rabatter och på gräsmattor samt i grus.

Mellan gatsten

Du bör inte använda en högtryckstvätt för att ta bort ogräs mellan markstenar. Istället bör du noggrant arbeta med verktyg som kan ta sig mellan markstenarna och kan rycka upp ogräset. Att avlägsna ogräs mellan gatsten kräver ansträngning, tid och energi, det går ej att komma ifrån men ett bra tips är att hälla kokande vatten över rötterna eftersom att det dödar dem. Men var försiktig så att du inte häller på häcken, blommorna eller andra växter eftersom det dödar dem också!

Mellan stenläggning

Precis som med marksten är det bäst att använda rejäla verktyg för att ta bort ogräs mellan stenläggning. Använd ett ogräsjärn och en borste som kan komma in i de små springorna mellan stenarna. Även om detta är en tidskrävande uppgift blir resultatet mycket bra.

I blomsterrabatter

Rabatter är särskilt känsliga för ogräs eftersom de har öppna ytor. Det rekommenderas alltid att plantera tätt och använda kompost i rabatter. Detta ger mindre utrymme för ogräs att växa, delvis för att det skapar mer skugga och mindre fukt. Odlingsmiljön för ogräs blir därmed sämre.

På gräsmattan

För att ta bort ogräs i gräsmattan behöver du antingen rensa ogräs för hand eller använda ogräsmedel. Som tidigare nämnts riskerar användning av ogräsmedel att skada gräsmattan, så du bör bita ihop tänderna och rensa gräsmattan för hand.

I grus

Samma råd för att ta bort ogräs gäller för grus som på andra platser i trädgården, men du har en fördel: Ofta finns det inga andra växter i gruset som tar skada av ogräsmedel. Därför kan du använda den metod du föredrar. Vi rekommenderar dock fortfarande att man använder vinäger när man tar bort ogräs i grus eftersom denna metod är skonsammare (men lika effektiv) som ogräsmedel.

Lista med bra tips på att förhindra ogräs

 • Ogräsfrön finns naturligt i jorden, men bara de som finns i det översta lagret får tillräckligt med ljus för att börja gro. Därför rekommenderar vi att lämna jorden ostörd så gott det går.
 • Kort avstånd mellan plantorna ger mer skugga, mindre fukt och ökar näringen. Det här är ett säkert kort för att motverka ogräs.
 • Du bör vattna dina växter på ett medvetet sätt, till exempel droppbevattning, som bara vattnar de växter du vill ha.
 • Om det är en period av torka kan man med fördel rota jorden. Detta dödar ogräsfrön och förhindrar oönskad tillväxt.
 • Det är lättast att ta bort ogräs efter regn. När det kommer en regnskur kan man dra upp ogräset utan att störa jorden för mycket.
Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.