Få en lummig och lättskött trädgård: 7 tips för minimalt underhåll

Drömmer du om en vacker trädgård men saknar gröna fingrar? Få våra tips om hur du får en lättskött trädgård som kräver minimalt med underhåll. Nyckeln ligger i att planera i god tid och göra bra bedömningar av dina behov. Detta ger dig de bästa förutsättningarna för att välja rätt växter och organisera trädgården i olika zoner. Med våra råd kan du njuta av att vara i trädgården utan att oroa dig för uppgifter du inte hinner med.

[caption id="attachment_35104" align="alignnone" width="1024"]Grön trädgård med gräsmatta och häck. Skaffa en lättskött trädgård med en fin häck och andra enkla växter[/caption]

Det finns inga trädgårdar som är helt underhållsfria, men det finns flera åtgärder du kan vidta när du planerar din trädgård för att den ska bli så lättskött som möjligt. Börja från ena änden och kom ihåg att en trädgård skapas bit för bit. Därför rekommenderar vi att du lägger tid på att lära känna din tomt och klura ut var solen lyser mest och var de skuggiga områdena finns. Därifrån kan du börja fundera på hur du skapar en trädgård som är frodig och inbjudande men ändå så underhållsfri som möjligt.

Utforska våra 7 bästa tips för att skapa en lättskött trädgård.

Trädgård istället för gräsmatta

Även om en gräsmatta är ett klassiskt val kräver den underhåll. Du måste klippa den regelbundet och se till att den håller sig frisk och fräsch. Istället för en gräsmatta kan du skapa trall i antingen sten eller plattor. Detta ger ett snyggt och rent uttryck. Vill du ha ett mer rustikt utseende kan du välja underhållsfria däckbrädor.

Fortfarande sugen på idén att ha en gräsmatta? Vi förstår. Som tur är behöver det inte ta allt för lång tid att klippa gräsmattan, så länge du väljer att inreda trädgårdsrummet på ett strömlinjeformat sätt, utan för många hörn och detaljer. Om du verkligen vill lätta på arbetsbördan kan du alltid köpa en robotgräsklippare.

Terrass av sten med möbler omgivna av blommor och häck.
En mysig trädgårdsplats med möbler och parasoll.
 • En mysig uteplats för måltider

  En sittgrupp där du kan äta eller koppla av är viktigt för alla trädgårdar. Fundera på hur du kan flytta dig från huset till uteplatsen på ett bra sätt. Det ska helst vara en förlängning av huset, både arkitektoniskt och funktionellt. Skapa en terrass, trall, eller lägg kakel med sten i gräset – gör det du föredrar, men tänk på hur det harmoniserar med husets arkitektur. Samtidigt ska det vara lätt att flytta från huset till uteplatsen, eftersom du sannolikt kommer att bära tallrikar, bestick och andra föremål fram och tillbaka.

  Hitta praktiska utemöbler

  Tänk på att välja utemöbler i slitstarka material som tål att stå ute. Då behöver du inte flytta på dem när det regnar och kan du inte förvara dem under tak under vintern kan du slå in dem i presenningar och låta dem stå på sin plats under de svalaste månaderna.

 • Underhållsfri häck som skärmar och delar av trädgården

  Du kan göra det så lättskött som möjligt genom att välja häckväxter och buskar som är lätta att underhålla och kräver minimal beskärning. Naverlönn är lättskött och frodig hela året. Berberis är ett annat bra alternativ som har gröna löv på sommaren och röda på hösten, förutom sina underbara gula blommor och röda bär. Att plantera en häck är generellt sett en bra åtgärd för att skapa olika zoner i trädgården, samtidigt som man skärmar av för avskildhet och skapar en mysig känsla i trädgården.

  Läs också: Så väljer du rätt häck

 • Välj underhållsfria material

  Du kan spara mycket tid genom att välja material som håller sig fint genom årstiderna. Välj material som tål regn och kyla och som kräver lite rengörning, målning eller borttagning av alger och mossa. Välj naturligtvis det material som passar både din budget och estetiska preferenser.

  Trä, sten och metall

  Trämaterial som inte kräver behandling, som furu eller ceder, är bra alternativ. Sten och grus är självklara, hållbara och underhållsfria trädgårdsmaterial som du kan göra mycket med. Även om grus kan kräva både påfyllning och utjämning, dränerar det bra, vilket inte är fallet för betong. Glas och metall är okonventionella material att använda i trädgården, som kan ge input till kreativa lösningar, till exempel växtlådor, kanter mellan olika trädgårdsrum eller braskaminer.

 • Att välja rätt växter är nyckeln till en lättskött trädgård

  En lättskött trädgård förverkligas genom att ha rätt växter på rätt plats. Du måste välja växter som tål klimatet, trivs i jorden och anpassar sig till trädgårdens förutsättningar. Har du en solig tomt eller är det mycket skugga där du vill ha rabatter eller krukor med örter? Detta påverkar hur väl de kommer att trivas. Samtidigt är deras välbefinnande en direkt förutsättning för hur mycket ansträngning du behöver lägga ner. De kräver lite vattning, beskärning och assistans om de är nöjda och du får en lummig trädgård med minimal ansträngning.

  Kvinna använder bark i blomsterrabatten medan hon planterar rhododendron.
  Bark är din bästa vän för att bekämpa ogräs.
 • Täck jorden och undvik ogräs i rabatter

  Ogräsrensning är tråkigt och tidskrävande. För att motverka detta kan man täcka jorden i rabatten. Detta skapar en barriär mellan växterna och ogräset och hindrar ogräs från att slå rot. Du har många alternativ när du väljer täckmaterial; träflis, prydnadssten, gräsklipp eller sticklingar från fjolårets perenner. Välj det som passar dig bäst! Vill man se till att ogräs inte slår rot kan man plantera så tätt att ogräs inte får plats. Öppen jord är en inbjudan till ogräs – och kräver underhåll från din sida.

 • Skapa färgglada perennrabatter

  Perenner utgör frodiga, blommande element i vilken trädgård som helst. De är tacksamma växter som kommer tillbaka större och starkare varje år. Plantera olika perenner som blommar vid olika tidpunkter. På så sätt får du maximal nytta av din perennbädd. En blommande lök, tulpaner i en härlig rosa nyans och perenner garanterar färgglad glädje från mars till september. Tänk på att ta bort det vissna bladverket samt ogräs när våren kommer, samt att gödsla med jämna mellanrum.

 • Ta dig tid och gör en plan för trädgården

  Ordna din trädgård i olika zoner och fundera över hur du vill använda din trädgård. Var ska du äta måltider, var ska du ta ditt morgonkaffe och var är det viktigt att skyddas från nyfikna ögon? Gör bra bedömningar i förväg och undvik att plantera utan plan. Planterar du buskar, häckar och blommor på ett helhetsmässigt sätt slipper du utmaningar med klippning och underhåll. Därför är planering nyckeln till att ha en lättskött trädgård.

  Plantinavia Sverige
  En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

  Plantinavia Sverige

  Hej! Therese här 👋

  Hur kan jag hjälpa dig?

  now
  Start Chat

  Skottkärran

  0 växter

  Inga produkter i varukorgen.