Meny
0

Häckoxbär

NÄR BLOMMAR HÄCKOXBÄR?

Blommorna visas i maj-juni och är ofta vita med lite rött i. Efter blommorna kommer ljusa röda frukter. Busken planteras vanligtvis mot en vägg eller ett staket och kan då nå en höjd av två meter. Men den gör sig också mycket bra som marktäcke på sluttningar.

TYPER AV HÄCKOXBÄR?

Häckoxbär var en gång i tiden en av de största familjerna av buskar för trädgården eftersom de är så vackra och mångsidiga. Oavsett om du använder den som marktäcke, sluttningsväxt, en vacker blomning, en prydlig häckväxt eller buske på stam, är häckoxbär väldigt vacker. Euforin över denna planta försvann lite under ett tag när det upptäcktes att ett antal arter lätt fick den fruktade päronpesten. Men fortfarande planteras massor av denna fina växt och risken för sjukdom är liten. Så njut av huvudsakligen små blad och blommar som blommar så vackert, de är även fantastiskt marktäckare, som hjälper till att  hålla jorden på sluttningar. De kan vara vintergröna eller lövfällande.

ÄR HÄCKOXBÄR HÄRDIG?

Häckoxbär är verkligen härdig. Den är rik på blommor – blommorna liknar små rosbuketter – många arter har även vackra bär som finns kvar länge på buskarna.

ALLMÄNT UNDERHÅLL PÅ HÄCKOXBÄR

Oxbärssläktet är mycket lättskötta växter. De växer bra i alla näringsrika trädgårdsjordar som helst också bör vara rik på humus. De trivs på en solig eller lätt skuggad plats. Vissa arter tål även mer skugga.

Beskärning kan behövas för att hålla växterna kompakta och fina. Om du beskär efter blomningen, har du även följande år blommor och bär. Det är bäst att beskära på våren i stället för på hösten.

HUR GÖDSLAR JAG HÄCKOXBÄR?

Vårtid gödslar du med naturligt gödselmedel. Att komposttäcka är också bra. Se till att jorden inte torkar, vid torka måste du vattna. Kontrollera emellanåt att inga löss förekommer. Bekämpa dem om så behövs. Om den lider av mjöldagg, då måste du omedelbart ta bort alla berörda delar och bränna dem. Se till att alla verktyg är vassa och rena vid beskärning.

Produktbeskrivning

Växtzon
1-7

Zonkarta

Häckoxbär Växtzon: 1-7

PrisöversiktFiltrera dina val: