Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)

Experten Svarar

Richard van der Wal är VD på Plantinavia och expert på häckväxter.richard-plantinaviaHär har vi samlat frågor från kunder och webbsidebesökare och sammanställt till en FAQ.

Jag har ett växthus på tomten och funderar på att plantera en thujahäck för att skydda vår tomt mot grannarnas fotbollsspelande barn som skjuter över bollar på vår tomt. Är det en bra idé?

En häck kan fylla flera funktioner så varför inte? Häckarna finns i höga storlekar som skyddar bra. Tänk bara på att innan häcken är etablerad så är den lite ömtåligare än i vanliga fall.

Vi är osäkra på vad för häck vi ska välja, det råder lite delade meningar i vårt hushåll... Vad ska vi göra?

Ibland är det är tur att vi erbjuder ett brett sortiment... ;) Det finns flera olika sorter och utseenden som man kan välja på, vill ni ha en vintergrön häck eller en som följer årstiderna och blir brun/gul och sedan fäller löven? Det finns häckar med löv och häckar med barr. Ska häcken fylla någon funktion exempelvis insynsskydd eller vill ni bara ha en som ser snygg ut? Vi har superior färdig häck som är en fyrkantig och till utseendet perfekt häck. Titta på vår webbsida Plantinavia.se, där hittar du vårt sortiment och där står allt du behöver veta såsom tålighet och skötselråd. Lycka till!

Vi flyttade in i ett hus som hade en thujahäck runt tomten. Den har blivit lite brun på vissa ställen. Vad kan vi göra för att den ska bli fin?

Att thujan blir brun kan bero på flera olika orsaker, nu vet jag inte vilken thujasort ni har, men exempelvis thuja Brabant kan bli lite bronsfärgad på vintern som skydd mot kylan. Men om den sett ut så en längre tid kan det vara att den fått för lite vatten, eller att den har näringsbrist. I sällsynta fall (eftersom thujan är extremt tålig) kan det bero på sjukdom eller svampangrepp. Det beror på hur gammal häcken är, vilken årstid den blev brun och hur den ser ut nu. Du kan ta bilder och skicka oss så kan vi ta en titt på den, det kan ju vara att den blir fin igen med lite näring som du ger nu till våren. Om det visar sig vara sjukdom så får du byta ut den, vi kan hjälpa dig med det! Läs hela vår guide om tujahäckar här.

Transport Plantinavia

Hej, jag ska lägga en order hos er, men jag bara undrar om kvalitén och hur man kan veta att det verkligen är bra kvalité på den häcken man köper?

Plantinavia har över trettio års erfarenhet av att odla häckplantor och vi gör det på ekologisk mark där de växer på friland och inte i kruka. En gång om året underklipper vi varje planta som får växa i lugn takt i genomsnitt 6-7 år innan de säljs. Underklippningen gör att man tvingar plantan att skapa en kompakt rotklump av täta rötter som blir fulla av växtkraft och ger häcken en riktigt bra start i din trädgård. Många odlare väljer att ha högre omsättning på sina häckplantor genom att de får massor av gödning som gör att de växer snabbt och blir säljbara. Skillnaden är dock att de plantorna inte är lika välmående och de blir glesa och fula. Läs mer i vårt blogginlägg “lär dig köpa bra kvalitetsplantor”.

Hur har ni det med garanti?

Plantinavia erbjuder generellt två månaders full garanti, vilket betyder att vi erbjuder dig nya plantor om några mot förmodan inte skulle etablera sig som de borde. Vi är mycket väl medvetna om att andra odlare kan erbjuda längre garanti, men med det erbjudandet följer oftast en lång “finstilt text” med olika situationer och fall då garantin inte gäller. Vi väljer därför att vara helt transparenta i vår kommunikation, två månader gäller om du planterar dina häckväxter själv men vi är mycket måna om våra kunder och är inte omöjliga. Vi väljer att hantera varje fall individuellt och gör allt för att du som kund ska vara nöjd. Om du använder dig av våra kunniga trädgårdsmästare så erbjuder vi ända upp till 2 års full garanti. Vi tror på god kommunikation och på att ge bra information om plantornas skötsel i förebyggande syfte.

Jag läste om skuggnät, vad ska man ha det till?

Skuggnät eller säckväv är bra att använda till häckväxterna inför vintern,

inte så mycket för vinterkylans skull men däremot vårsolen som är stark och bränner sönder häcken.

Vi ska plantera häck som en avskiljare på vår tomt, alltså inte så många meter, klarar jag det själv eller behöver jag ta in hjälp?

Det är svårt att säga. Det är inte svårt att plantera häck, men först måste man gräva upp ett dike, sedan måste man blanda upp jorden med planteringsjord. Vi samarbetar med många duktiga trädgårdsmästare som kan göra det hela åt dig. För många är det väl investerade pengar och ger dig även en längre full garanti på dina plantor.

[products ids="9,130,129"]

Innehållsförteckning

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.