Använd häck för insynsskydd

Att plantera en häck är en självklar åtgärd för att säkerställa avskildhet medan du är i din trädgård. Oavsett om du bor i ett tättbebyggt område eller inte kan en häck skydda mot både nyfikna blickar och ljud. Samtidigt erbjuder en frodig, grön häck många andra fördelar som ett staket eller andra insynsskyddslösningar inte kan. Det är dekorativt, skapar en ombonad känsla både när du rör dig i och utanför trädgården och hjälper till att rama in de olika zonerna på din fastighet.

[caption id="attachment_35099" align="alignnone" width="1024"]Grön klätterväxt skiljer egendom från väg. En grön häck skapar ett fantastiskt utseende både i och utanför trädgården.[/caption]

Innan du planterar en häck bör du fundera över vad du vill uppnå genom att plantera den. Vill du skydda dig mot nyfikna ögon, skapa en tydligare gräns mot grannen eller organisera trädgården i olika zoner? Kanske till och med en kombination av alla tre. Du måste med andra ord planera din trädgård innan du bestämmer dig för en lösning. Vad vill du titta på? Hur mycket utrymme finns det? Hur mycket är du villig att investera? Kan du svara på dessa frågor blir det mycket lättare att planera, välja rätt häckväxter och underhålla häcken under de kommande åren.

Läs också: Goda råd för trädgårdsplanering

Plantera häck för att skydda mot nyfikna ögon

En häck är en snygg, praktisk avskärmning som har en unik egenskap i att säkerställa insynsskydd utan att stänga ute människor. Jämfört med en vägg är den mycket mer inbjudande och varm. Även om en häck kan ge avskildhet är det ändå viktigt att göra trädgården trevlig för dem som besöker dig. Av denna anledning är en häck det perfekta sättet att avgränsa trädgården mot grannar, förbipasserande eller trafik.

Avskärma dig från grannar

En häck är ett naturligt sätt att skapa en gräns mellan dig och din fastighet och grannens. Det är samtidigt inte lika konfronterande och kontroversiellt som att bygga ett högt staket eller en betongvägg. Att välja att plantera en häck kan ofta vara en gyllene medelväg. Den skärmar bra, men med stor sannolikhet kommer den att ge glädje för både dig och grannen. Du kanske till och med kan dela på kostnaderna?

Finns det regler för höjden på häcken mellan mig och min granne?

Det är viktigt att värna om goda grannrelationer och därför är det klokt att ha en öppen kommunikation om vilken häck man ska plantera. Ofta kan det finnas åsikter om det ska vara vintergrönt eller lövfällande, växa på bredden eller höjden och speciellt hur högt den blir. Det senare är en avgörande punkt, speciellt om varken du eller grannen vill eller har tid att sköta och beskära häcken.

Snötäckt tujahäck längs gångstigen.
Stor häck som skiljer trädgård och gångväg åt.

Plantera en häck mot en bullrig väg

Det är en mycket bra idé att plantera en häck mot vägen som skiljer din trädgård från den förbipasserande trafiken. Detta kan avsevärt minska bullret från trafiken. Något man dock måste vara försiktig med när man planterar en häck mot en väg är beskärning. Häcken ska växa inom din fastighet och inte växa utanför fastighetsgränsen. Häckar som tar onödigt utrymme eller blockerar passage minskar utrymmet för den som färdas på väg och trottoarer. Häckar som är för höga eller för breda hindrar sikten och kan därför bidra till potentiellt farliga situationer. Om en olycka är framme på grund av en för hög häck är det husägaren som är ansvarig.

Övervuxen häck längs gångväg.
Övervuxen häck längs gångväg.

Regler för beskärning av häck mot väg

Som husägare är det ditt ansvar att se till att det är tydlig sikt. Du ska ta trafiksäkerheten på allvar och därför behöver du kontrollera vilka regler som gäller i kommunen du bor i. Om det finns en avfart till exempelvis en väg eller en cykel- och gångväg ska häcken aldrig vara högre än 50 cm över gatunivå. Om din fastighet ligger i en vägkorsning bör häcken inte vara högre än 80 cm i en så kallad sikttriangel. En sikttriangel ska vara 4 meter från vägkanten och innanför uppfarten. Därför måste du beskära häcken så att alla trafikanter har god sikt.

Täta, vintergröna häckar är idealiska för avskildhet

Vintergröna häckar är häckväxter som håller sig frodiga och gröna hela året. En direkt följd av tillväxt under alla årstider är att den skärmar lika bra på sommaren som vintern. Den täta tillväxten ger insynsskydd oavsett årstid när du rör dig i trädgården. Se listan nedan för ett urval av vintergröna häckväxter:

Urval av vintergröna häckar som ger tät tillväxt

  • Japansk järnek: Kompakt, grön häck som tål kyla och skugga bra.
  • Buxbom: Klassisk häckväxt som du kan forma på alla möjliga sätt och är därför perfekt oavsett estetisk preferens.
  • Rhododendron: Vintergrön häck med vackra, trumpetformade blommor i lila, gult, orange eller rosa.
Häck av rododendron blomstrar med lila blommor.
Titta så frodig denna rhododendron är!

Välj lövfällande häckar om du föredrar blommor

Detta betyder inte att vintergröna häckar är ditt enda alternativ. Du kan också välja lövfällande häckar, som ger ett annorlunda estetiskt utseende. Dessa är ofta blommande vilket gör att du kan kombinera funktion och dekor på ett ännu bättre sätt. Medan du skyddar dig mot nyfikna ögon kan både du och förbipasserande njuta av synen och doften av vackra blommor. Du offrar perfekt insynsskydd på vintern, men på sommaren kan du med lövfällande häckar njuta av den dubbla fördelen.

Kom ihåg! Lövfällande häckar är mindre täta på vintern, vilket ger ljusa glimtar in i din trädgård och hus. Detta kan vara särskilt trevligt under de mörkaste månaderna, där även de minsta glimtar kan ha stor effekt på humöret.

Häck med orange och gula blad på hösten.
En vacker häck med höstskrud.

Bra avskärmning mot nyfikna ögon beror på häcksort

Bara för att du planterar en häck betyder det inte automatiskt att den ger bra avskärmning. Det finns flera val du måste göra, bland annat om du vill ha vintergrön eller lövfällande häck. Detta påverkar täthet, ljusinfall och insynsskydd.

Är du fortfarande osäker på vilken typ av häck du ska välja? Läs vår guide om hur du väljer rätt häck för dig och din trädgård.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.