Meny
Plantinavia - Cart
0
Plantinavia - Search
  • Lär dig att köpa bra kvaliteitsplantor

Lär dig att köpa bra kvaliteitsplantor

Skriven av Richard van der Wal 19 april 2016

Updated on 2 april 2018

De allra flesta som skall plantera en häck vet inte vad som är viktigt att veta inför köpet av själva plantorna. Hur lär man sig att skilja på häckväxter av bra kvalitet? Det är fem steg du bör känna till för att ge din häck bästa möjliga start.

Fråga hur länge plantorna fått växa
Ju längre tid plantorna fått växa desto starkare och motståndskraftigare växt. Det talar för att häckplantan fått tid att växa sig stor i sin egen takt, i motsats till att de fått mycket näring för att växa snabbare. Det finns tecken som exempelvis att man kan se stammen på växten lätt, som kan tyda på att plantan fått för mycket näring för att den skall växa snabbare. Nackdelen är att växten förblir gles och gänglig lång tid framöver och den får inte bästa förutsättningarna för en stark start i din trädgård.

Krukodlad Thujor Skillnad

 

Ta reda på om växten blivit uppdriven i kruka
Det är väl så de växer kanske du tänker? Alla gör inte så, det kan vara stor skillnad på plantor som fått växa fritt och sådana som växt i kruka. Vissa odlare låter plantorna växa på friland och gräver upp dem årligen för att beskära rötterna. Det man gör då är att man samlar kraften i rötterna som inte tillåts sprida ut sig. Växten sätts åter igen på friland, och detta sättet resulterar i en starkare och en mer koncentrerad rotklump som är full av växtkraft.

Syren Rotklump

Ska du plantera häcken själv eller skall du anlita planteringshjälp?
Om du skall anlägga din häck själv så måste du gräva upp ett dike där den skall stå. Odlaren eller återförsäljaren bör kunna råda dig om hur stort diket skall vara för att ge rotklumpen på plantan tillräckligt med utrymme. Många återförsäljare samarbetar eller tillhandahåller planteringshjälp för dig som inte har tid eller ork att plantera din häck själv. Det kan kosta en slant men kan vara väl värt investerade pengar. Lycka till med ditt trädgårdsprojekt!

Kolla vilka garantier du får som kund
Försäkra dig om att du vet vad som gäller beträffande garantier. Om häcken dör inom två månader efter att du fått den är det sällan “ditt fel”. Det kan betyda att växten utsatts för mer stress än den tålde och inte klarade sig helt enkelt. En bra återförsäljare bör erbjuda ersättning för de plantor som inte klarat sig.

färdig-hack-thuja-brabant

13473

Andra blogginlägg

Planterad och klart!?

Skriven av Therese Hermansson 26 april 2018

Många leverantörer erbjuder planterat och klart, men betyder det verkligen att det är helt färdigt och finns det en anledning till att vi inte erbjuder denna tjänst? Det låter hur enkelt som helst, köp en ny häck och få ett pris inklusive plantering. Kan ju inte bli lättare!

Fortsätt läsa
6755

Ge dina trädgårdsrum en vintergrön stomme

Skriven av Rebecca Malmsköld 21 februari 2018

Vintergröna växter har en förmåga att framkalla rysningar hos många trädgårdsägare. Kanske ser man framför sig 70-talets stora massplanteringar av tujor, idegran och olika andra barrväxter, planterade alldeles för tätt och alldeles för nära huset.   Tänker man efter lite gäller obehaget förmodligen alla massplanteringar, långa, låga häckar av berberis utmed skolgårdar, militäriska rader av

Fortsätt läsa
3833
Fler inlägg