Barrväxter är ofta de första växterna man tänker på när man tänker på häckväxter. Det i sig är ett bevis på den status som barrträd har som utmärkta växter för just häckplantering. De flesta barrträden är inte inhemska i Skandinavien, men det gör dem inte mindre lämpade som häckalternativ, snarare raka motsatsen. Barrträd är bland de vanligaste häcksorterna i Europa.
Alla plantor växer inte snabbt. Och det är bra! När man vill forma en hög häck är det såklart perfekt om en planta växer snabbt. På så sätt kan du njuta av avskildhet och insynsskydd i trädgården snabbt. Önskar du istället en tät och låg häck? I så fall är långsamväxande häckväxter ett bättre alternativ.
Trädgårdsdesign som ger en lättskött trädgård blir allt mer populärt. Trädgårdsentusiaster älskar att arbeta i trädgården, men har inte alltid tid att hålla allt tipptopp. Andra gillar helt enkelt inte att arbeta i trädgården men vill ändå njuta av en vacker, grön trädgård.
Lövfällande häckväxter är växter som – åtminstone i vår del av världen – fäller sina löv under hösten eller vintern. Detta gör lövfällande växter till raka motsatsen till vintergröna växter, som behåller sitt blad under hela året. Att de tappar bladen betyder dock inte att lövträd och buskar inte kan passa bra som häckväxter.
Vissa häckväxter växer snabbare än andra. Det betyder inte att den ena sorten är bättre än den andra, det beror helt på vad du ska använda dina växter till. Medan långsamväxande växter är utmärkta för låga kompakta häckar och figurklippning, är snabbväxande häckväxter utmärkta för alla som snabbt vill ha insynsskydd
Vintergröna, eller helt enkelt vintergrönt, är växter som behåller alla eller näst intill alla sina blad under vintern. Deras lövverk är nästan helt resistent mot kyla och förlust av fukt, vilket förhindrar att bladen vissnar. Därför har vintergröna växter gröna blad under alla fyra årstiderna. Vissa vintergröna växter har barr snarare än blad, även om det inte finns någon signifikant biologisk skillnad mellan dem, annat än formen.
Hur avenbok ser ut på vintern är en av många frågor kunder har när de funderar på att köpa avenbok. Svaret ser du på denna sida. (+12 andra fakta du kanske inte känner till)
Bok (Fagus Sylvatica) är en välkänd sort och kallas även vanlig bok. Denna art används också i stor utsträckning till häck. De vackra bladen skiftar till hösten till en vacker gul eller orange färg, och sitter kvar hela vintern.
Vilken Idegranshäck passar dig bäst? Med eller utan bär? Snabbväxande eller långsamt?
Lagerhägg som häck blir alltmer populärt nu när vintrarna blir mildare. Den är vackert vintergrön och växer snabbt. Vilken passar bäst i din trädgård? Lär dig allt om hur du bäst kan njuta av en vacker, buskig och tät lagerhäck i din trädgård.
Liguster är sedan länge en väldigt populär häckplanta i Skandinavien. Det finns 2 sorter, den bredbladiga ligustrum ovalifolium och den ”vintergröna” småbladiga ligustrum vulgare. Vilken sort passar bäst i din trädgård?
Få saker är så starkt förknippade med svensk försommar som ljuvlig syrendoft och vackra klasar med syrenblommor. Det är svårt att motstå syrenernas färgstarka skönhet och gammaldags charm. Visst skulle det vara härligt att ha en egen syrenhäck i trädgården? Det är faktiskt lättare än du tror!
Ok så du har bestämt dig för en thujahäck? Smart val. Men hur väljer du mellan de olika thujasorterna? Läs artikeln nedan, inom 5 minuter vet du allt om sorternas fördelar, men även nackdelar (som leverantörer vanligtvis inte informerar dig om)
Att plantera häck blir mer och mer populärt. Det är det perfekta sättet att få avskildhet om man inte vill ha ett staket utan man föredrar en grön häck. Vilka sorters buskar kan du välja mellan?
Tips för häcktrimning. Att klippa häcken med en elektrisk häcksax är ofta väldigt smidigt, så länge du vet när och hur du bäst tar dig an denna uppgift.
Det finns häcktyper som passar utmärkt att plantera i lerjord. I den här artikeln kommer vi att berätta allt om det.
Tuja är ett populärt val för häckplantering och hålla din trädgård frisk och grön. Det här är en guide för hur man bäst planterar och underhåller "livsträdet" Tuja
Genom att vattna regelbundet förblir dina växter friska och växer bra!
Vi ser ofta att samma misstag görs och det är synd, för dessa misstag kan förebyggas. Med tipsen i den här bloggposten kan du lära dig av de misstag som andra har gjort. Använd dig av dem!
Tips för bevattning av liguster
Häckväxter Lagerhägg Guide
den ultimata växtguiden för lagerhäck 2023
På grund av det allt mildare klimatet de senare åren har lagerhägg blivit en av de mest populära snabbväxande häckplantorna i Skandinavien. Men om du har bestämt dig för att plantera en lagerhägg, så är den första frågan som våra kunder ställer:
Du kommer att få svaret på den här frågan i denna växtguide där vi diskuterar de mest populära sorterna.
Vill du skapa en vacker vintergrön häck? I så fall är lagerhägg ett mycket bra val, en vintergrön häckväxt från rosfamiljen (rosacea). Mycket lämplig för att skapa både en låg, hög, bred eller smal häck. Denna vintergröna häckväxt är känd under det latinska namnet Prunus laurocerasus och kallas populärt lagerhägg. För att inte förväxla med den riktiga lagern från Lauraceae-familjen, Lauris Nobilis, vars blad används som smaksättning i köket. Bladen på lagerhägg är nämligen giftiga.
I Skandinavien har lagerhägg aldrig tidigare varit så populär som nu och anledningen beror med säkerhet på det mycket mildare klimatet. Chansen för häckens överlevnad har ökat markant.
Nej det betyder inte att du kan välja fritt och plantera vilken typ som helst. Om man vill plantera lagerhägg är det viktigt att man gör ett medvetet val och väljer en häck som passar den växtzon man befinner sig i. Om du är osäker på om din lagerhägg kommer att överleva vintern är det smart att överväga att använda skuggväv vintertid de första åren innan häcken etablerat sig helt. 2015 gjorde vi ett test med flera typer av lagerhägg i Stockholm. Det visade att vissa arter är mindre härdiga än andra. Den portugisiska lagerhäggen är till exempel en 100% no go för stora delar av Sverige och Norge. Vad bör du ta hänsyn till om du väljer mellan olika typer av lagerhägg? TÄNK PÅ DESSA TRE SAKER: 1. Härdighet 2. Tillväxthastighet 3. Växtsätt
Nej det betyder inte att du kan välja fritt och plantera vilken typ som helst. Om man vill plantera lagerhägg är det viktigt att man gör ett medvetet val och väljer en häck som passar den växtzon man befinner sig i. Om du är osäker på om din lagerhägg kommer att överleva vintern är det smart att överväga att använda skuggväv vintertid de första åren innan häcken etablerat sig helt. 2015 gjorde vi ett test med flera typer av lagerhägg i Stockholm. Det visade att vissa arter är mindre härdiga än andra. Den portugisiska lagerhäggen är till exempel en 100% no go för stora delar av Sverige och Norge.
Vad bör du ta hänsyn till om du väljer mellan olika typer av lagerhägg?
1. Härdighet 2. Tillväxthastighet 3. Växtsätt
1. LAGERHÄGG VINTERTID Lagerhägg är en vintergrön häck. Bladen bibehåller till stor del den vackra djupgröna färg som de har på sommaren även på vintern. Varje typ har en minimitemperatur vid vilken de normalt överlever. Till exempel är den portugisiska lagerhäggen och lagerhägg Rotundifolia arter som i Skandinavien har svårt att överleva på vintern. Som tumregel gäller, ju snabbare den växer och desto större löv den har, desto större är chansen att den är känslig för kyla. De minst snabbväxande lagerhäggarna med smalare, mindre blad är de mest lämpliga för de Skandinaviska vintrarna. Om lagerhägg får frostskador blir bladen bruna. Det börjar på sidorna av plantan och fortsätter inåt. En lagerhägg med frostskador tappar sina bruna blad till våren men är i de flesta fall inte död bara för det. På våren ser du nya skott som stiger upp från nederdelen av plantan och nya friska blad växer ut igen. Inte optimalt om det är insynsskydd året om man söker eftersom att man får börja om på nytt varje vår igen. Temperatur är en viktig faktor om du ska plantera lagerhägg, särskilt i kombination med den plats där häcken ska planteras. Trots allt har en häck som står skyddad i ett bostadsområde med -25 grader sannolikt mer chans att överleva än om häcken planteras på ett öppet fält med -22 grader och full vind.
Lagerhägg är en vintergrön häck. Bladen bibehåller till stor del den vackra djupgröna färg som de har på sommaren även på vintern. Varje typ har en minimitemperatur vid vilken de normalt överlever. Till exempel är den portugisiska lagerhäggen och lagerhägg Rotundifolia arter som i Skandinavien har svårt att överleva på vintern. Som tumregel gäller, ju snabbare den växer och desto större löv den har, desto större är chansen att den är känslig för kyla. De minst snabbväxande lagerhäggarna med smalare, mindre blad är de mest lämpliga för de Skandinaviska vintrarna.
Om lagerhägg får frostskador blir bladen bruna. Det börjar på sidorna av plantan och fortsätter inåt. En lagerhägg med frostskador tappar sina bruna blad till våren men är i de flesta fall inte död bara för det. På våren ser du nya skott som stiger upp från nederdelen av plantan och nya friska blad växer ut igen. Inte optimalt om det är insynsskydd året om man söker eftersom att man får börja om på nytt varje vår igen.
Temperatur är en viktig faktor om du ska plantera lagerhägg, särskilt i kombination med den plats där häcken ska planteras. Trots allt har en häck som står skyddad i ett bostadsområde med -25 grader sannolikt mer chans att överleva än om häcken planteras på ett öppet fält med -22 grader och full vind.
2. HUR SNABBT VÄXER LAGERHÄGG? Lagerhägg anses vara en snabbväxande häck. Det är emellertid endast delvis sant. Det finns snabbväxande arter som Novita, Rotundifolia och Caucasica som växer 30 till 50 cm per år, men det är också de arter som är de mest frostkänsliga. De andra arterna växer långsammare, är därför lättare att underhålla och är mindre sårbara för kyla.
Lagerhägg anses vara en snabbväxande häck. Det är emellertid endast delvis sant. Det finns snabbväxande arter som Novita, Rotundifolia och Caucasica som växer 30 till 50 cm per år, men det är också de arter som är de mest frostkänsliga. De andra arterna växer långsammare, är därför lättare att underhålla och är mindre sårbara för kyla.
3. VILKET VÄXTSÄTT HAR JUST DEN TYPEN AV LAGERHÄGG? Hur typen växer påverkar valet du gör. När allt kommer omkring, om du har en trädgård som inte är så stor så vill du inte att din lagerhägg ska växa väldigt brett. Naturligtvis kan du beskära den ofta och hålla den så bred som du vill, men frågan är om du vill det? Snabbväxande, bredväxande sorter är Novita, Rotundifolia och Caucasica. Etna och Ani växer långsammare och har en karakteristisk mer full rund form när det gäller tjocklek. Otto Luyken, Mount Vernon och Mano är 3 låga, långsamtväxande breda lagerhäckar som är idealiska som marktäckning eller för blockplantering. Mount Vernon och Otto Luyken kallas också dvärglagerhägg. De mest populära är de smala stigande lagerhäckarna. De tar inte för mycket utrymme och växer främst på höjden. Arter som Genolia, Rumi och Antonis är mycket populära för trädgårdar där rymden spelar en viktig roll. Eftersom dessa typer växer långsammare och bladen är smalare, är dessa arter resistenta till -28 till -30 grader.
Hur typen växer påverkar valet du gör. När allt kommer omkring, om du har en trädgård som inte är så stor så vill du inte att din lagerhägg ska växa väldigt brett. Naturligtvis kan du beskära den ofta och hålla den så bred som du vill, men frågan är om du vill det?
Snabbväxande, bredväxande sorter är Novita, Rotundifolia och Caucasica. Etna och Ani växer långsammare och har en karakteristisk mer full rund form när det gäller tjocklek.
Otto Luyken, Mount Vernon och Mano är 3 låga, långsamtväxande breda lagerhäckar som är idealiska som marktäckning eller för blockplantering. Mount Vernon och Otto Luyken kallas också dvärglagerhägg.
De mest populära är de smala stigande lagerhäckarna. De tar inte för mycket utrymme och växer främst på höjden. Arter som Genolia, Rumi och Antonis är mycket populära för trädgårdar där rymden spelar en viktig roll. Eftersom dessa typer växer långsammare och bladen är smalare, är dessa arter resistenta till -28 till -30 grader.
När det gäller de smala stigande lagerhäckarna är det inte mycket skillnad i utseende. Det är bara en fråga om smak. Antonis är den nyaste sorten som även är härdigast tillsammans med Genolia.
Ani och Etna är nästan desamma, det fantastiska med dessa 2 typer är den vackra speciella röda färgen på bladen. Ani är den mest härdiga men fortfarande okända jämfört med den mer kända Etna.
Om du bor i en region där klimatet är mildare, till exempel sydligt eller vindstilla och skyddat är Novita och Caucasica möjligt.
Även om vi inte erbjuder alla 12 sorter, kommer vi att gå igenom var och en av dessa typer nedan och vi börjar med den mest populära av dem alla:
Prunus laurocerasus ’Genolia’, på svenska lagerhägg Genolia, är en typ med ett smalt upprätt växtsätt. Detta håller häcken naturligt smal och den är därför mycket lämplig för att skapa en smal lagerhäck. Om du planterar flera av dessa plantor bredvid varandra kommer du snart att ha en hög, tät häck som kan bli upp till 3,5 m hög tack vare den snabba tillväxten. Mycket trevligt som en åtskillnad mellan din trädgård och grannarnas. Tillsammans med Lagerhägg Antonius är denna art den smalaste bland lagerhäckarna vilket gör den idealisk för en smal häck.
Lagerhägg Genolia är populär på grund av den stigande tillväxten. Tillväxten på bredden är begränsad, vilket gör denna typ idealiska för små trädgårdar eller längs en gångväg. Genolia växer till maximalt 80 cm i bredd. De bredare sorter som Rotundifolia eller Novita är naturligtvis också vackra, men om du glömmer att beskära några gånger har du snart ingen trädgård eller stig kvar.
Genolia är härdig och tål extremt låga temperaturer. Detta gör den till den portugisiska lagerns motsvarighet. När det gäller planterings läge är det inte mycket som kan gå fel. Den är mycket stark och klarar det mesta. Sol, skugga, längs en trafikerad väg, fuktig eller torr jord, allt är ok. Endast i mycket våta jordar bör du se upp om du inte vill ha en häck med bruna blad och massa hål i bladen.
Tillväxten är mycket kompakt, vilket gör häcken perfekt för att gömma din trädgård eller annan plats från insyn och nyfikna ögon. Den passar även perfekt som vindskydd. Eftersom denna typ av lagerhäck kan klara många olika väderförhållanden måste du gräva lite djupare i fickorna när det kommer till betalning.
Lagerhägg Genolia växer snabbt, cirka 40 till 60 cm per år. Beskärning av denna typ av lagerhäck är därför helt nödvändig. Helst på våren och igen på hösten. Eftersom växten knappast växer i bredd utförs beskärningsarbetet på nolltid och du slipper stela muskler och träningsvärk. Har det inte varit möjligt att beskära på ett tag så att häcken plötsligt blivit väldigt stor?
Ingen fara, du kan även beskära lagerhäggen rigoröst. Även från det nakna träet växer det ut nya blad på kort tid. Vita blommor och bär visas i augusti. Tänk på att bladen och bären är giftiga.
Letar du efter en häckväxt som ger en grön miljö och / eller massor av integritet både sommar och vinter? Lagerhägg Herbergii är en vintergrön häckväxt med det latinska namnet Prunus laurocerasus ’Herbergii’. Denna typ av lagerhägg växer väldigt kompakt och är därför idealisk för att skapa en häck som ger insynsskydd.
Bladen faller inte av vintertid, så inga kala grenar under de kallare månaderna. Lämplig som låg till medelhög lagerhäck. En höjd på 1,0 till 2,5 m är vanligt. Letar du efter vintergröna häckväxter för en mycket låg lagerhäck på upp till 1,25 m? Välj då hellre lagerhägg Otto Luyken eller Mano.
Lagerhägg Herbergii kännetecknas av de långsträckta mörkgröna bladen som inte faller av och som är gröna varje säsong. Runt maj och september växer de vitgröna blommorna ut och lila-blå bär visas på sommaren. De vita blommorna ser vackra ut, luktar väldigt gott och lockar olika fjärilar.
Tänk på att lagerhäckar inte blommar om du beskär två gånger per år. Tillika med de andra typerna av lagerhägg är bär och löv på denna lagerhägg giftiga.
Letar du efter en häckväxt som också fungerar bra i skuggan? Då är lagerhägg Herbergii ett mycket bra val. Detta är en häck som tål full skugga. Denna lagerhägg trivs också bra i både halvskugga eller full sol. Oavsett om du planterar Herbergii i en fuktig, normal eller torr jord, klarar den sig utmärkt.
Endast väldiga våta fötter är en dålig idé, det kan leda till att lagerhäggens rötter kan ruttna och det kan leda till kala och bruna fläckar. Denna lagerhägg är också motståndskraftigt mot låga temperaturer och snö. Eftersom denna typ av lagerhäck är väldigt stark och tål alla väderförhållanden, betalar du lite mer per buske än för de flesta andra typer.r
Herbergii växer mellan 20 och 40 cm per år. Det kan låta mycket och känner du dig orolig att häcken blir för vildvuxen om du råkar missa en klippning eller inte ha tid?
Oroa dig inte, eftersom denna vintergröna häck är mycket lätt att beskära och är mycket stark så klarar den hårda beskäringar. Det växer ut nya blad även från kala grenar. Vi rekommenderar att du beskär lagerhägg Herbergii en eller två gånger om året.
Den portugisiska lagerhäggen är en häckväxt med ett vackert exotiskt utseende och även det latinska namnet låter som musik för öronen: Prunus lusitanica ’Angustifolia’. Som namnet antyder kommer den här typen av lagerhägg från Portugal.
Du stöter numer på den portugisiska lagerhäcken i många holländska trädgårdar, men också i Danmark och södra Sverige där vintrarna är mildare. Och varje år blir den mer och mer populär. Kanske kommer en häck av den portugisiska lagerhäggen snart också att korsa din väg?
De små bladen ger den portugisiska lagerhäggen ett mycket lyxigt utseende. Nya blad har djup rosaröd färg och i juni kommer små vita blommor som lockar bin och fjärilar. Efter blomningen bildar denna lagerhägg svartröda bär som är mycket älskade av fåglar. Bladen och bären i alla lagerhäckar är giftiga för människor.
Denna typ av lagerhägg passar för att skapa allt från mycket låga till höga häckar med en maximal höjd av 3,5 m. Växten är stark men kan endast planteras i Skandinavien om det är i södra Sverige eller Danmark, även täckning med skuggväv på vintern rekommenderas. Lagerhägg har vackra blad året runt, mörkgröna på hösten och ljusgröna på våren.
Portugisisk lagerhägg behöver mer omsorg och skötsel än de flesta andra vintergröna häckväxter. Speciellt efter plantering är denna typ av häck sårbar. Plantera inte denna lagerhägg under en värmebölja, under en period med svår frost eller när den är väldigt vått i marken. Och glöm ej att vattna regelbundet. Du kan placera denna typ av lagerhägg i sol och halvskugga och när det gäller jordtyp är en normal eller fuktig jord tillräcklig. Inte för torrt, men verkligen inte för vått heller. Det är klokt att ge ytterligare skydd för lagerhäcken mot stark vind och låga temperaturer. Även om lagerhäggen till viss del är härdig är skuggväv att rekommendera om temperaturen är långt under noll. Föredrar du en häck som är mycket mer motståndskraftig mot frost? Välj då till exempel lagerhägg Rumi, Genolia, Ani, Antonis eller Etna.
Som med alla levande häckplantor måste du även beskära den portugisiska lagerhäggen i bland. Tillväxthastigheten är 20 till 40 cm per år. beskärning 1 gång på våren är tillräckligt.
Lagerhägg Otto Luyken (latiskt namn: Prunus laurocerasus ’Otto Luyken’) är en häckväxt som är lämplig för att skapa en låg häck på upp till 1,25 m hög. Den långsamma tillväxten är också den största skillnaden med andra typer av lagerhägg, som vanligtvis har en snabb tillväxt. Om du letar efter vintergröna häckväxter för en hög häck, är lagerhägg Caucasica eller Genolia ett bättre alternativ.
Lagerhägg Otto Luyken blommar i 2 omgångar, varav den första äger rum runt maj och den andra runt augusti. Efter den andra blomningsperioden uppstår de svart-lila bären. Bladen och bären är giftiga, så var försiktig med barn och husdjur.
Denna lagerhägg är mycket motståndskraftig mot frost och kan planteras i sol, delvis skugga eller helskugga. Och jordtypen? Det enda som lagerhägg inte tål är blöt jord. Så plantera inte häcken i extremt våt jord (såvida du inte använder bra dränering). Fuktig, normal eller torr jord är bra.
Lagerhägg Otto Luyken är idealisk för att skapa en vacker låg lagerhäck. Till exempel längs kanten av trädgården, längs en uppfart eller runt en stor parkeringsplats. Den långsamma tillväxten innebär att denna lagerhägg knappast behöver beskäras. En gång per år är mer än tillräckligt. Och beskärning är ett enkelt jobb, eftersom häcken är låg producerar den lite beskärningsavfall. Så ingen träningsvärk och otäcka rivmärken på armarna.
Liksom alla sorters lagerhägg är Otto Luyken stark. Klippt för häftigt? Luftföroreningar i en livlig stad? Kissande hundar? Inga problem alls för denna lagerhägg. En stark, låg och långsamtväxande sorts lagerhägg som passar perfekt som en liten kompakt mur.
Om du vill skapa en vacker vintergrön häck passar lagerhägg Etna perfekt. Även känd under det latinska namnet Prunus laurocerasus ’Etna’. Denna typ av lagerhägg tillhör gruppen av vintergröna häckväxter som är extremt lämplig att skapa allt från mycket låga till höga häckar på cirka 3 m.
Denna typ av vintergrön häck kännetecknas av dess kompakt tillväxt och glansiga, djupgröna ovala blad. De nya bladen har till att börja en djup röd färg, detta skiljer Etna, förutom Ani och Antonius, från de andra typerna av lagerhägg. En riktigt vacker häck på våren.
Lagerhägg Etna är vintergrön och säkerställer därmed en grön miljö och insynsskydd under året. Runt maj blommar den med vita blommor och efter en kort blomningstid på en månad visas rödsvarta bär.
Lagerhägg Etna är en mycket enkel häckväxt, eftersom den vintergröna häcken fungerar bra i både solen och skuggan. Etna föredrar att stå med fötterna i något fuktiga och näringsrik jord, men det är inte heller något problem om jorden är lite fuktigare eller åt det lite torrare hållet. I själva verket är en mycket blöt jord det enda som denna typ av lagerhägg inte klarar eftersom att rötterna då sakta ruttnar och bladen blir bruna och faller av.
Karaktäristiskt för lagerhägg Etna är att den kan tåla extrem frost, precis som lagerhägg Genolia och Ani. Avgaser, fint damm, en cyklist som hamnar i buskarna efter ett glas för mycket? Denna lagerhägg kan hantera det. Eftersom den här typen av lagerhägg är mycket stark och tål alla väderförhållanden, betalar du lite mer per buske än för de flesta andra typerna.
Lagerhägg Etna växer mellan 20 och 40 cm per år och det är därför nödvändigt att beskära den ibland. Ungefär en eller två gånger om året, helst på våren och hösten. Du behöver inte oroa dig, den är lättskött. Att beskära denna vintergröna häck görs på nolltid och inget kan gå fel. Den har inga taggar eller skarpa löv som ger dig rivmärken och noggrann beskärning är inte ett måste eftersom att nya blad växer ut även efter en lite för hård beskärning.
Karakteristiskt för lagerhägg Rotundifolia är den mycket snabba tillväxten på 40 till 60 cm per år. Konstigt nog är detta just anledningen till att Rotundilfolia är så sårbar och mindre användbar för Skandinavien. Precis som den portugisiska lagerhäggen kan du bara plantera Rotundifolia i Danmark och södra Sverige och sedan måste du fortfarande skydda busken mot frost. Denna typ av häckväxt är lämplig för både breda och höga häckar.
Du behöver färre plantor per meter än av de smalare lagerhäggarna som Genolia eller Antonis eftersom att denna sort är bredare. Får du träningsvärk bara genom att tänka på beskärning? Ingen fara! Lagerhägg är mycket enkla att beskära. Inga taggar eller vassa blad och inga tjocka stammar som du måste ta dig igenom.
För att hålla Rotundifolia vacker rekommenderar vi att du beskär den två gånger om året, på våren och hösten. Vid beskärning bildas nya grenar och skott. Detta säkerställer att växten blir starkare och fylligare. På grund av den snabba tillväxten rekommenderas inte denna art för en liten eller mycket låg häck. Lagerhägg Otto Luyken eller lagerhägg Mano, till exempel, är mycket lämpligare för detta.
Naturligtvis vill du inte att din vackra vintergröna häck ska bli brun eller bar efter några år. Det är därför det är klokt att plantera häckplantorna på rätt plats. Det är faktiskt inte så svårt eftersom lagerhägg Rotundifolia klarar sig bra i skuggan, delvis skugga och full sol och i fuktig, normal eller torr jord.
Undvik endast mycket våta eller kalkhaltiga jordar. På grund av den snabba tillväxten har du snart en stark, full och visuellt tät häck efter plantering. Häcken har begränsad frostbeständighet. Letar du efter en vintergrön häckväxt som klarar extrem frost?
Välj till exempel lagerhägg Etna eller Ani. Nackdelen med Rotundifolia är att denna typ av häckväxt är mottaglig för växtsjukdomar. Den lite dyrare lagren Novita har jämförbar tillväxt och är mer motståndskraftig mot sjukdomar och kylan i Skandinavien.
Om du vill ha en vintergrön och tät häck och bor i de mindre kalla delarna av Skandinavien, är Caucasica ett bra val. Denna vackra vintergröna lagerhägg är också känd under det latinska namnet Prunus laurocerasus ’Caucasica’. Ursprungligen växer växten i Kaukasus, därav namnet, men arten kan också beundras i många europeiska trädgårdar.
På grund av det smala upprätta växtsättet är den mycket lämplig för att skapa en låg, medelhög eller hög häck upp till 3 m eller högre. Till exempel som en avskärmning till trädgården eller på vardera sidan av en lång uppfart.
Lagerhägg Caucasica är särskilt populär på grund av de långsträckta bladen som förblir vackert mörkgröna året om. I april, maj, augusti och september blommar den med vita klasar som lockar till sig alla slags fjärilar. Röd-svarta bär visas efter blomningen. Om du beskär lagerhäggen två gånger om året eller oftare kommer inga blommor eller bär att växa på den. Var försiktig med små barn och djur, eftersom lagerhäggens blad och bär är giftiga när de äts.
Lagerhägg Caucasica är mycket stark och kan därför planteras även i city. Luftföroreningar, fotbollar som flyger runt eller bilister som inte kan parkera? Inget problem för denna starka vintergröna lagerhägg. Denna typ av lagerhägg kan stå i både fuktig och torr jord. Mycket våt jord är inte så bra idé eftersom det kan få rötterna att ruttna.
Du kan plantera Caucasica både i solen och i skuggan. Dessutom är lagerhägg Caucasica relativt motståndskraftig mot låga temperaturer och frost. Letar du efter fler vintergröna lagerhäckar som tål extremt låga temperaturer? Då är lagerhägg Etna, lagerhägg Roomi eller lagerhägg Otto Luyken ett bra val.
Lagerhägg Caucasica växer mycket snabbt med mer än 40 cm. per år. Så du måste arbeta med sekatörerna två gånger om året, på våren och på hösten. Blir du trött av bara tanken? Ingen fara, det är mycket enkelt att beskära lagerhägg Caucasica. Denna lagerhäck har inga vassa taggar.
Och har du råkat beskära lite för entusiastiskt så klarar den det också, det växer nämligen ut nya blad även om man klippt ända ner till veden.
Prunus laurocerasus ’Novita’ eller lagerhägg Novita är en häckväxt med glänsande, gröna blad. Vill du snabbt skapa en fin hög häck, till exempel runt din trädgård eller runt en affärslokal? Då passar lagerhägg Novita utmärkt.
Denna typ av llagerhägg växer mycket snabbt och är vintergrön. Det betyder att du snabbt efter plantering har en tät häck som förblir grön varje säsong. Perfekt för att skapa insynsskydd. Denna täta lagerhägg ger också vindskydd så att du kan sitta ute i solen tidigt på våren och fram till sent på hösten.
Prunus laurocerasus ’Novita’ kan bäst beskrivas som den förbättrade versionen av lagerhägg Rotundifolia och är därför något dyrare. Novita är fortfarande en av de billigare typerna av lagerhäckar.
Tillväxtformen är nästan densamma: kompakt och växer både i höjd och bredd. Med denna lagerhägg kan du också skapa både låga häckar och höga häckar upp till 5 m. För mycket låga häckar är tillväxten för snabb och du kan bättre välja lagerhägg Otto Luyken.
Den stora skillnaden med Rotundifolia är att Novita är mer resistent mot sjukdomar som mögel. Så det är som sagt en pimpad, starkare version av Rotundifolia.
Lagerhägg Novita är relativt motståndskraftigt mot låga temperaturer. Minus 23 till 27 klarar Novita om den planteras på en skyddad plats. Du kan plantera lagerhäcken i solen, delvis skugga eller helskugga. Och när det gäller jordtyp gör du växten en tjänst med en fuktig, normal eller lite torrare jord.
Vi rekommenderar inte en mycket våt jord, eftersom rötterna ruttnar. En eventuell cityplantering med luftföroreningar, salt havsluft, gödsellukt på landsbygden? Den här lagerhäggen har inga problem med det! En medelstark vintergrön häckväxt som klarar mycket.
Som vi nämnde ovan växer de flesta lagerhäggr mycket snabbt, liksom denna lagerhägg. Så hur ofta måste du beskära? Denna typ av lagerhägg växer mellan 40 och 50 cm. per år och vi rekommenderar därför att beskära växten två gånger om året, på hösten och våren. Särskilt om du önskar en smal häck. Beskärning är ganska lätt och är möjlig ner till det kala träet.
Lagerhägg Novita är i blom runt maj och den vintergröna lagerhäggen bär vita blommklasar på 8 till 12 cm. Svartblå bär visas på hösten. Bladen och bären är giftiga och det är därför bra att se till att barn eller husdjur inte äter från Novita.
Lagerhägg Prunus Mount Vernon är precis som Prunus Otto Luyken och Prunus Mano en dvärglagerhägg. Dvärglagerhägg används främst för lådplantering och markbeläggning. Prunus Mount Vernon är en långsamtväxande lagerhägg som växer till maximalt 35 till 40 cm hög. Prunus Mount Vernon kan bli 80 till 120 cm bred.
Denna lagerhägg anpassar sig utan ansträngning till miljön. Busken växer i både fuktig och måttligt torr trädgårdsjord. Se till att jorden är humusrik och näringsrik efter plantering. Sandjord med ett pH-värde av svagt surt till alkaliskt ger lagerhäggen en trevlig miljö för att bilda ett vintergrönt jordtäcke.
När det gäller ljus kan du plantera Lagerhägg Mount Vernon var som helst i trädgården: sol, delvis skugga eller helt i skuggan. Detta innebär att du kan plantera lagerhägg Mount Vernon även i mörka hörn där andra lagerhäckar inte skulle trivas.
När det gäller vård kan du gödsla lagerhäggen med kompost på våren. På sensommaren kan du gödsla med kalium så att busken är stark och grön på vintern. När det gäller vinterhårdhet är denna lagerhägg mycket frostbeständig för det skandinaviska klimatet.
Som med alla lagerhäckar kan du överväga att använda skuggväv under mycket vintriga perioder när marken är frusen och den starka vårsolen lyser. Om de nya bladen fryser faller de av och nya blad växer ut till våren.
Lagerhägg Antonius är en ny lagerhägg från Ungern. De flesta egenskaper som vinterhårdhet och kompakt tillväxt finns, precis som med Genolia. De friska gröna bladen kontrasterar vackert med de unga rödfärgade skotten. Vinterhårdheten jämfört med de andra arterna av lagerhägg är 5 till 8 grader högre. En mycket stark växt som passar alla trädgårdar. Lagerhägg Antonius är en mycket lämplig lagerhägg för en extremt hårdför häck. Där Genolia kommer från Schweiz, kommer Lagerhägg Antonius från Ungern. På grund av klimatet i Östersjöregionen är Ani och Antonius frosttåliga upp till -30 grader utan problem.
Pris och höjder på begäran.
Lagerhägg ”Ani” är en mycket stark buske, när det gäller utseende och tillväxt liknar den lagerhägg Etna. Med sina röda skott är den underbart vacker som en låt till mediumhög häck. Lagerhägg Ani blir cirka 175 cm hög och över 100 cm bred. Ani är mycket härdig och klarar till -30 grader Celsius, vilket minskar risken för skador på grund av vintern.
Lagerhägg Ani är en vacker lagerhägg med ljusgröna, glansiga löv. Denna vintergröna och vackert grenade buske är perfekt för små trädgårdar. Det unga skottet är mörkrött, blomman krämigt vit. Ani är lätt att beskära och är därför mycket lämplig som häck eftersom den inte blir för hög. Som ensamväxt bildar den också en vacker tät buske. På grund av tätheten kräver Ani lite beskärning.
Lagerhägg Mano är precis som Otto Luyken och Mount Vernon, en brett växande låg lagerhägg. Denna art kommer att bli högst 150 cm. Karakteristiskt för lagerhägg Mano är dess kompakta, platta, breda buskiga tillväxt, idealisk för att skapa en låg häck.
De nya bladen på lagerhägg Mano är röda, bladen blir smala elliptiska och kan växa till 10 cm långa och 5 cm breda. Senare får de en mörkgrön glansig färg och bildar en fin kontrast med den vita blomningen i maj, juni.
De något doftande blomklasarna lockar bin och fjärilar. Svarta bär utvecklas till hösten. Eftersom frukterna är giftiga är de endast avsedda för fåglarna.
Lagerhägg Mano trivs lika bra i ett soligt läge som i halvskugga. Den mycket härdiga lagerhäcken Mano har få krav på jordmån. Emellertid föredras en måttligt torr till fuktig, väl dränerad, näringsrik jord. Lagerhägg
Mano klarar hård beskärning mycket bra och är idealisk som en låg häck eftersom denna lagerhäck bara växer 15 till 25 cm per år. Blöt jord måste undvikas och extra vatten vid torrt väder är viktigt. Under blomningen från maj till juni växer vita blommor i klasar ut och de är upp till 12 cm långa, de har en mycket behaglig doft.
Bären är ursprungligen gröna och blir senare svarta. Dessa är dock giftiga och bör inte konsumeras.
Lagerhägg Mano har mörkgröna, glansiga blad som är elliptiska och sju till tio centimeter långa. Bladen är vintergröna och ger färg till din trädgård även på vintern. På grund av sin täta och grenade tillväxt är den särskilt populär som en häck för omedelbar vintergrön integritet.
Priser och höjder finns tillgängliga på begäran.
Nu nästan 6000 ord senare vet du ganska mycket mer om de olika typerna av lagerhägg.
Sammanfattningsvis ställer du dig själv ett antal frågor för att göra rätt val:
1. Är arten härdig för min region. Mindre lämpliga arter kan täckas med skuggväv vintertid. 2. Vad är artens maximala höjd. Fundera även på valet mellan de långsamtväxande typerna eller snabbväxande. 3. Vill jag beskära två gånger per år? Här är också valet mellan tillväxthastighet viktig samt hur bred arten blir 4. Vad är din budget: långsamtväxande lagerhägg är i allmänhet något dyrare. 5. Har jag plats för en bredare häck? Om inte, beskära oftare eller välj en smalare lagerhägg 6. På det stora hela är det inte en extremt stor skillnad mellan de olika sorterna. De är alla vintergröna. Bladformen är antingen oval eller smal elliptisk. Det är den största skillnaden tillsammans med tillväxtmetoden (hastighet och växtsätt)
Om du har ytterligare frågor eller tips, vänligen kontakta oss. Och naturligtvis får du alltid dela inlägget om du gillade det.
Prunus laurocerasus 'Otto Luyken'
Prunus laurocerasus 'Genolia'
Prunus laurocerasus 'Herbergii'
Prunus laurocerasus 'Novita'
Prunus laurocerasus 'Caucasica'
Prunus laurocerasus 'Etna'
Hej! Therese här 👋 Hur kan jag hjälpa dig?
0 varor
Inga produkter i varukorgen.
0 kr