Barrväxter är ofta de första växterna man tänker på när man tänker på häckväxter. Det i sig är ett bevis på den status som barrträd har som utmärkta växter för just häckplantering. De flesta barrträden är inte inhemska i Skandinavien, men det gör dem inte mindre lämpade som häckalternativ, snarare raka motsatsen. Barrträd är bland de vanligaste häcksorterna i Europa.
Alla plantor växer inte snabbt. Och det är bra! När man vill forma en hög häck är det såklart perfekt om en planta växer snabbt. På så sätt kan du njuta av avskildhet och insynsskydd i trädgården snabbt. Önskar du istället en tät och låg häck? I så fall är långsamväxande häckväxter ett bättre alternativ.
Trädgårdsdesign som ger en lättskött trädgård blir allt mer populärt. Trädgårdsentusiaster älskar att arbeta i trädgården, men har inte alltid tid att hålla allt tipptopp. Andra gillar helt enkelt inte att arbeta i trädgården men vill ändå njuta av en vacker, grön trädgård.
Lövfällande häckväxter är växter som – åtminstone i vår del av världen – fäller sina löv under hösten eller vintern. Detta gör lövfällande växter till raka motsatsen till vintergröna växter, som behåller sitt blad under hela året. Att de tappar bladen betyder dock inte att lövträd och buskar inte kan passa bra som häckväxter.
Vissa häckväxter växer snabbare än andra. Det betyder inte att den ena sorten är bättre än den andra, det beror helt på vad du ska använda dina växter till. Medan långsamväxande växter är utmärkta för låga kompakta häckar och figurklippning, är snabbväxande häckväxter utmärkta för alla som snabbt vill ha insynsskydd
Vintergröna, eller helt enkelt vintergrönt, är växter som behåller alla eller näst intill alla sina blad under vintern. Deras lövverk är nästan helt resistent mot kyla och förlust av fukt, vilket förhindrar att bladen vissnar. Därför har vintergröna växter gröna blad under alla fyra årstiderna. Vissa vintergröna växter har barr snarare än blad, även om det inte finns någon signifikant biologisk skillnad mellan dem, annat än formen.
Hur avenbok ser ut på vintern är en av många frågor kunder har när de funderar på att köpa avenbok. Svaret ser du på denna sida. (+12 andra fakta du kanske inte känner till)
Bok (Fagus Sylvatica) är en välkänd sort och kallas även vanlig bok. Denna art används också i stor utsträckning till häck. De vackra bladen skiftar till hösten till en vacker gul eller orange färg, och sitter kvar hela vintern.
Vilken Idegranshäck passar dig bäst? Med eller utan bär? Snabbväxande eller långsamt?
Lagerhägg som häck blir alltmer populärt nu när vintrarna blir mildare. Den är vackert vintergrön och växer snabbt. Vilken passar bäst i din trädgård? Lär dig allt om hur du bäst kan njuta av en vacker, buskig och tät lagerhäck i din trädgård.
Liguster är sedan länge en väldigt populär häckplanta i Skandinavien. Det finns 2 sorter, den bredbladiga ligustrum ovalifolium och den ”vintergröna” småbladiga ligustrum vulgare. Vilken sort passar bäst i din trädgård?
Få saker är så starkt förknippade med svensk försommar som ljuvlig syrendoft och vackra klasar med syrenblommor. Det är svårt att motstå syrenernas färgstarka skönhet och gammaldags charm. Visst skulle det vara härligt att ha en egen syrenhäck i trädgården? Det är faktiskt lättare än du tror!
Ok så du har bestämt dig för en thujahäck? Smart val. Men hur väljer du mellan de olika thujasorterna? Läs artikeln nedan, inom 5 minuter vet du allt om sorternas fördelar, men även nackdelar (som leverantörer vanligtvis inte informerar dig om)
Att plantera häck blir mer och mer populärt. Det är det perfekta sättet att få avskildhet om man inte vill ha ett staket utan man föredrar en grön häck. Vilka sorters buskar kan du välja mellan?
Tips för häcktrimning. Att klippa häcken med en elektrisk häcksax är ofta väldigt smidigt, så länge du vet när och hur du bäst tar dig an denna uppgift.
Det finns häcktyper som passar utmärkt att plantera i lerjord. I den här artikeln kommer vi att berätta allt om det.
Tuja är ett populärt val för häckplantering och hålla din trädgård frisk och grön. Det här är en guide för hur man bäst planterar och underhåller "livsträdet" Tuja
Genom att vattna regelbundet förblir dina växter friska och växer bra!
Vi ser ofta att samma misstag görs och det är synd, för dessa misstag kan förebyggas. Med tipsen i den här bloggposten kan du lära dig av de misstag som andra har gjort. Använd dig av dem!
Tips för bevattning av liguster
Häckväxter Lagerhägg häck
Lagerhägg är en välbekant syn i trädgårdar över hela Europa och på grund av vårt allt mer mildare klimat ser man dem mer och mer även i Skandinavien. Det är en tät, vintergrön häcksort som är särskilt uppskattad på grund av sina stora, läderartade, gröna vackra blad. Det är också den snabbast växande vintergröna häcksorten som inte är ett barrträd, med en tillväxt på cirka 20 till 50 centimeter varje år beroende på sort. Denna extremt mångsidiga, relativt tåliga växt klarar kalla vintrar och klarar sig bra i både sol och skugga. Den trivs utmärkt i väldränerad och näringsrik jord till och med växtzon 3, men bör skyddas undan hård vind i kombination i kombination med full sol för att undvika frostskador.
Prunus laurocerasus 'Otto Luyken'
Prunus laurocerasus 'Caucasica'
Prunus laurocerasus 'Novita'
Prunus laurocerasus 'Herbergii'
Prunus laurocerasus 'Genolia'
Prunus lusitanica 'Angustifolia'
Prunus laurocerasus 'Etna'
Trots att den kallas “lager” är lagerhägg faktiskt en medlem av släktet som inkluderar ett antal växter som alla bär så kallade “stenfrukter”. Detta gäller även för lagerhägg, de vita blommorna som växer på lagerhägg under våren följs av röda eller svarta körsbärsliknande bär på hösten. Båda är dock ganska oansenliga. Namnet på denna art är dock baserat på den starka likheten som dess blad har med lagerbladen, trots att de inte är släkt med varandra. En annan viktig skillnad mellan dessa två arter är att lagerbladen är ätbar, medan lagerhäggen är giftig. Även om dess bär kan se tilltalande ut, bör de aldrig ätas.
Lagerhägg härstammar från länder som gränsar till Svarta havet, Kaukasus och delar av Turkiet och Iran. Under senmedeltiden var det en av de allra första “exotiska” häckväxterna som importerades till Västeuropa. Den blev snabbt en mycket populär häckväxt, för i motsats till de flesta inhemska arter som användes som häckväxter på den tiden, så skulle lagerhägg behålla sina blad under de kallare månaderna. Det fick folk att inse att en trädgård inte behöver se bar ut under de mörka vintermånaderna. Därför kan uppkomsten av lagerhägg till och med betraktas som ett avgörande ögonblick i vår vintergröna häckväxters historia.
Sedan dess har lagerhägg blivit allmänt naturaliserade till den grad att de till och med har blivit invasiva växter i vissa regioner. Deras snabba tillväxt och tolerans mot skugga och torka har gjort det möjligt för dem att frodas på bekostnad av inhemska växter. Fåglar har varit avgörande för spridningen av denna art, eftersom de – till skillnad från människor – kan äta bären från lagerhäggen och sedan sprida sina frön genom sin spillning. Förutom fåglar, lockas bin och fjärilar också till lagerhäggen, så om du letar efter en häck som kommer att göra din trädgård livligare, skulle en lagerhägg kunna vara ett utmärkt alternativ.
Bilden folk brukar förknippa med vintergröna häckar är en rektangulär barrhäck eller en låg buxbomhäck. Dessa växter är vintergröna klassiker av en anledning: de har visat sig vara de idealiska växter för häckplantering genom att de ger insynsskydd under hela året och klarar hård beskärning och formgivning bra. När folk tänker på friväxande häckar tänker de ofta på lövfällande häckplantor. Men om ett informellt friväxande utseende, såväl som blommor och frukter är vad du är ute efter, behöver du inte nödvändigtvis plantera en lövfällande häck i din trädgård, en häck av lagerhägg ger dig allt det samtidigt som den även behåller sina spektakulära blad året runt. Lagerhägg är verkligen det bästa av två världar.
Huvudattraktionen på en lagerhäggshäck är naturligtvis dess lövverk. Bladen är tjocka och glänsande, men också tillräckligt täta för att säkerställa ägarens insynsskydd. Det bör dock noteras att långsamväxande sorter i allmänhet inte når en höjd som gör att de kan användas som ett ordentlig insynsskydd. Det gäller främst sorten ‘Otto Luyken’ som i allmänhet inte växer snabbare än 15 centimeter varje år. Andra sorter växer snabbare, några av dem växer till och med snabbare än populära barrträd som thuja och idegran. Faktum är att i termer av tillväxthastighet är murgröna det enda helt vintergröna icke-barrträdet som överträffar de snabbväxande lagerhäggsplantorna.
Och om du skulle vilja plantera en häck som lockar till sig fjärilar och insekter till din trädgård, är lagerhäggen en av de få vintergröna häckväxter som passar in i bilden. Naturligtvis kan du alltid välja att plantera en fjärilsbuske, eller någon annan häckväxt med iögonfallande blommor, men om insynsskydd är ett annat krav håller lövfällande häckar helt enkelt inte måttet. Doftbusksläktet Osmanthus är en annan vintergrön växt med vackra, doftande blommor, men den är relativt långsamväxande och kommer inte att växa sig tillräckligt hög för att hålla nyfikna ögon borta från din trädgård. Om du letar efter en häck som kombinerar de bästa egenskaperna hos vintergröna häckväxter och blommande häckväxter, är lagerhägg verkligen arten att gå för.
Det finns olika sorter av lagerhägg tillgängliga. I Skandinavien är den överlägset mest populära och mest använda sorten Genolia, särskilt vald för egenskapen att häcken inte blir så bred, växer snabbt och är mycket vinterhärdig. Lyckligtvis är lagerhägg mycket toleranta mot (hård) beskärning, vilket också gör dem idealiska för topiary (figurklippning) Den kommer dock alltid att ha ett mer informellt utseende än figurklippt vanlig idegran eller buxbom.
Genolias växtsätt gör den lämpad för mindre trädgårdar, där den tar liten plats. Andra kompakta sorter, som “Otto Luyken”, passar också bättre i små trädgårdar och är idealisk för områden som lider av kallare vintrar. Vi har även inkluderat den besläktade prunus lusitanica eller portugisisk lagerhägg som den heter i kategorin lagerhägg då dess egenskaper som häckväxt inte skiljer sig så mycket åt, även om det faktiskt inte är en art eller variant av lagerhägg. Detta betyder inte att det inte finns några skillnader, portugisiska lagerhäckar är mer formella, har långsammare tillväxt, mindre invasiva, mindre giftiga, något segare, mer toleranta mot utsatta platser och lättare att klippa, men de tål inte kalla vintrar särskilt bra. så du måste täcka dem under vintern. Lagerhägg bör inte utsättas för hårda vindar eller i kustområden.
Förutom att vara vackra och tolerera de flesta väldränerade jordar, är lagerhägg också känd för att vara ganska tålig, även i Skandinavien. Sorterna 'Genolia' och 'Etna' kan till och med klara av vintertemperaturer på långt under -25 °C. Andra sorter kräver vintrar som är något varmare, men som fortfarande presterar beundransvärt under den genomsnittliga skandinaviska vintern och kommer vanligtvis att överleva vintern bara de är täckta. De flesta tillgängliga sorterna klarar 20 graders frost utan alltför mycket besvär. När du är osäker är det bäst att skydda din häck med säckväv under de kalla vinterperioderna. Lär dig mer om lagerhägg vintertid i vårt blogginlägg om vinterskydd för häckar.
Lagerhäggens elegans är praktiskt taget oöverträffad, vilket är anledningen till att så många år efter att arten ursprungligen introducerades i europeiska trädgårdar (under senmedeltiden) är populariteten för lagerhäggen fortfarande enorm. Dess prydnadsvärde är dock knappast den enda anledningen till att lagerhägg är en så välbekant syn bland europeiska trädgårdar än i dag; lagerhägg har helt enkelt många egenskaper som gör den extremt lämplig för häckplantering.
Dess exceptionellt snabba tillväxt garanterar insynsskydd och dess mångsidighet gör lagerhäggen till ett välkommet tillskott i nästan vilken trädgård som helst. Om din trädgård inte är tillräckligt stor för den populära sorten Novita kan du alltid överväga några av de mer kompakta sorterna, som är speciellt utvecklade för mindre trädgårdar. Naturligtvis betyder det inte att dessa inte kan planteras även i rymliga trädgårdar. Om du vill lära dig mer på djupet om de olika sorterna vi erbjuder i Skandinavien, se till att kolla in vår lagerhäggsguide här.
Förfina dina sökresultat
Hej! Therese här 👋 Hur kan jag hjälpa dig?
0 varor
Inga produkter i varukorgen.
0 kr