Maj månad är en perfekt månad att plantera! Sista leveransveckan innan sommaruppehållet: 24

Välj snabbväxande häckväxter och få snabbt en hög häck

Vill du ha en häck som växer snabbt och är otålig på att vänta tills du har en frodig hög häck i din trädgård? Det har vi full förståelse för och därför har vi sammanställt en översikt över fyra snabbväxande häckväxter som växer sig imponerande höga i en lika imponerande takt. Vi ger dig också flera bra tips för plantering, beskärning och placering av en hög häck – för att undvika granntvister och nedslående resultat!

En hög häck som växer fort

Många önskar sig en hög häck som växer snabbt och tätt för att de vill skydda sitt privatliv eller skilja sin egendom från grannens. En häck är verkligen ett utmärkt sätt att skydda mot insyn. Som sagt, det tar tid att få en bra och tät häck även om du väljer de snabbast växande sorterna. Det finns dock flera häcktyper du kan välja för att lägga den bästa grunden för en häck som växer snabbt.

Fyra snabbväxande häckväxter

Liguster

Liguster växer cirka 20 cm det första året efter plantering och upp till 50 cm varje efterföljande år. Den kan bli upp till 3 meter hög. Bladverket är frodigt och växer tätt. Du får även en häck som är lättskött och som du kan klippa till önskad form.

Thuja

Thuja är en extremt populär och mångsidig häckväxt som du kan plantera i din trädgård. Det är enkelt att plantera thuja, och du kan med fördel plantera thujaplantorna nära varandra. Resultatet är en massiv vintergrön vägg som skärmar mot nyfikna ögon och håller buller ute. En thujahäck kan bli upp till 7 meter hög.

Svart fläder

Svartfläder växer snabbt både på bredd och höjd – den kan bli upp till 5 meter hög och skyddar därför bra mot nyfikna ögon. Du måste dock vara medveten om att denna häckväxt kräver ett rejält beskärningstillfälle varje år just för att den växer sig stor på bredden. Svartfläder är annars lätt att plantera och sköta genom årstiderna.

Avenbok

Avenbok är en av våra stora favoriter. Det är en lövfällande häckväxt som växer snabbt, kan formklippas och förblir frodig och grön hela sommaren.

Läs också: Goda råd när du ska plantera en häck för insynsskydd

Noggrant placerade häckväxter i en trädgård.
Det är viktigt att tänka på placering när man planterar häckväxter.

 

Hur man planterar snabbväxande häckväxter

Jord

Det är viktigt att använda näringsrik, naturligt gödslad planteringsjord när du ska plantera en snabbväxande och hög häck. Detta ger häckväxten de bästa förutsättningarna att trivas och växa i den takt du förväntar dig. Men kom ihåg att inte gödsla direkt i planteringshålet utan snarare runt häckplantan. Du bör gödsla två till tre gånger per säsong efter att du har planterat.

Placering

Det är viktigt att rötterna får gott om plats att rota sig. Därför bör du placera häckplantan i ett dike som är djupt och där det inte är mycket grus eller stora stenar.

Vattning

Efter att du har planterat häcken är det viktigt att ge den mycket vatten. Du måste sedan vattna den regelbundet flera gånger i veckan under en period efter plantering. Från och med nästa år kan du minska vattningen.

Läs också: Så väljer du rätt gödsel för din trädgård

Hur beskär man en hög häck?

Att beskära en häck beror på häcktypen då det finns variationer i när och hur det rekommenderas att beskära häcken. Därför är det klokt att prata med någon av våra specialister när du köper häckplantan. Våra engagerade medarbetare är kunniga och ivriga att dela sina erfarenheter med dig. Som sagt, vi har några allmänna rekommendationer till dig:

Beskär häcken det första året

De flesta häckar bör beskäras redan första växtåret så att den blir tät och hög. Det lönar sig därför att beskära den hårt efter första året och sedan beskära mindre omfattande.

Börja med de yttersidorna

De yttre sidorna är ett bra ställe att börja. Klipp yttersidorna, inte mellan häckplantorna, och arbeta därifrån. Detta bidrar till att häcken växer sig tätare från insidan. Håll koll på häcken tills den blivit så bred som du vill ha den och därifrån måste du behålla formen med regelbunden trimning varje säsong.

Vänta med toppen

Klipp inte toppen av häckplantan förrän den nästan har nått den höjd du vill ha. När häcken har vuxit sig tillräckligt hög kan du klippa toppen. Detta ger extra utrymme för täta toppskott att sätta fart.

Trädgårdshäck med information om höjdbegränsningar.
Det finns regler för hur hög din häck får vara.

Lagar och regler för placering av häck

Att placera en häck är inte bara en fråga om skugga och solförhållanden, det finns också juridiska konsekvenser. Om häcken placeras mellan din fastighet och grannens gäller gränsstaketslagen. Om den placeras någon annanstans på din fastighet reglerar grannskapslagen vad du får och inte får göra.

I allmänhet bör grenar och rötter från häcken och busken inte sträcka sig ut på grannens fastighet. Om de gör det kan grannen enligt grannlagen beskära tillväxten från gränslinjen. Som sagt, man kan plantera en häck på fastighetsgränsen, och juridiskt sett anses det vara ett staket. Det gör att häcken eller häckstaketet, som det heter, kan växa max en halvmeter in på grannens fastighet.

Diskussion mellan grannar om plantering av en häck.
Prata med din granne innan du planterar en häck som skiljer fastigheterna åt.

 

Hur hög häck kan grannens ha?

En häck som inte anses vara ett staket kan vara upp till 2 meter hög. Tvåmetersregeln innebär alltså att man ska beskära häckar som blir högre än 2 meter om inte häcken placeras på gränslinjen. Det finns inga fasta gränser i lagen för hur högt ett häckstaket får vara.

Visa hänsyn till din granne

Det finns många fördelar med att välja snabbväxande häckväxter, men det gäller att vara uppmärksam på var du placerar dem i förhållande till grannen och fastighetsgränsen. Vi strävar efter att undvika granntvister och är därför fokuserade på att planera planteringen så att vi kan hålla en god stämning. Börja med att prata med din granne och dela dina planer. En öppen dialog från start lägger den bästa grunden för att du ska kunna njuta av häcken i många år framöver.

Välj en färdigvuxen häck

Häckväxter finns i många olika storlekar och du kan välja mellan mindre häckväxter som precis planterats eller fullvuxna häckväxter. Du kan till exempel välja barrotsväxter som är det enklaste och billigaste sättet att skapa en ny häck. Vill du inte vänta på att häcken ska växa och bli hög? Välj en färdighäck som direkt skapar insynsskydd redan från start.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.