Maj månad är en perfekt månad att plantera! Sista leveransveckan innan sommaruppehållet: 24

Vilket gödsel ska jag använda?

Du står i startgropen att börja gödsla och det är många frågor som dyker upp.

  • Vilket gödsel ska jag använda?
  • Hur gödslar jag på bästa möjliga sätt?
  • Varför gödslar jag?

Du kommer att få svar på alla dessa frågor här.

När du gödslar din trädgård beror typ av gödselmedel och metod på vilka växter du ska gödsla. Därför har vi samlat allt du behöver veta om att gödsla blommande buskar, häckar och gräsmattor i den här guiden. Läs vidare och få våra allra bästa tips för att gödsla din trädgård.

Vad är gödsel?

Gödselmedel tillför näring till jorden som häcken, gräsmattan eller blommorna behöver för att växa. Växterna tar upp näringen när de växer och blommar. Det gör att näringen påverkar alla aspekter av tillväxten och att jorden så småningom kommer att tömmas på näring om man inte gödslar med jämna mellanrum.

Vilket gödsel ska jag använda?

Vilken typ av gödsel du ska använda beror på vad du gödslar. Det finns specifika gödselmedel avsedda för gräsmattor, trädgårdar och andra olika användningsområden.

Skillnaden mellan organiskt gödsel och konstgödsel

Det finns både ekologiska och konstgjorda näringsämnen som bidrar till ökad växttillväxt. Organiskt gödsel består av kompost, gödsel och andra organiska material, medan konstgödsel tillverkas industriellt. Skillnaden är att organiskt gödningsmedel tillför näring till jorden och förbättrar levnadsvillkoren för alla växter, medan konstgödsel endast riktar sig mot den enskilda växten. Därför rekommenderar vi att du använder organisk naturgödsel.

Grundläggande råd för gödsling

Innan vi kommer till specifika råd för gödsling av gräsmattor och häckar finns det några grundläggande fakta du behöver känna till innan du börjar gödsla.

Hur ofta ska jag gödsla?

Du bör gödsla lite och ofta. Att använda för mycket gödsel på en gång gör att växterna inte kan ta upp näringen, och det kommer bara att sköljas bort med nästa regn.

När ska jag gödsla?

Det är bäst att gödsla när det regnar. Om det inte regnar bör du vattna ordentligt under tiden. Vatten hjälper till att lösa upp näringsämnena i gödselmedlet snabbare och du undviker brännskador.

Viktigt! Gödsling bör ske en tid efter plantering. Du bör vänta minst 4 veckor innan du gödslar. Detta förhindrar att rötterna bränns. Rötter kan också brännas om man lägger gödsel direkt i planteringshålet, så detta måste undvikas.

Du bör gödsla regelbundet under sommaren.
Du bör gödsla regelbundet under sommaren.

Utrustning för gödsling

  • Handskar
  • Hink
  • Bevattningsutrustning
  • Gödselmedel – naturgödsel, trädgårdsgödsel eller gräsmattegödsel beroende på vad du ska använda det till.

Gödsla växter i trädgården

Växter är en bred kategori och består av både blommande buskar, krukväxter och perenner. Du kan till exempel använda helgödsel eller trädgårdsgödsel, som är ett allsidigt val och kan användas på de flesta växter. Det finns även speciella gödselmedel utvecklade för att ge rätt näringsinnehåll för olika växtgrupper.

Rosor, rhododendron eller andra blommor

Använd gärna specialgödsel avsett för varje växtgrupp. Det finns till exempel rosengödsel på marknaden, men även kogödselkompost fungerar bra. Kogödsel kompost innehåller många mikronäringsämnen, vilket ger ett bra komplement till växterna om du inte hittar rätt specialgödsel. Du kan blanda det med vanlig planteringsjord. Men om du har en rhododendron måste du välja gödsel speciellt utvecklad för den. Det är en surjordsplanta och bör därför inte gödslas med vanlig trädgårdsgödsel.

Perenner

Helgödsel eller trädgårdsgödsel är avgörande för att perenner ska börja växa. De behöver lite gödning men frekventa applicerat var 4 – 5 vecka under sommaren. Fördelen med perenner är att de kommer tillbaka år efter år och är därmed ett tacksamt val när du ska välja växter till din trädgård.

Blommor och växter i krukor

Krukjord med gödselmedel med långsam frisättning är utmärkt för blommor planterade i krukor och lådor. Denna typ av gödselmedel frigör näringsämnen över tiden, så du behöver inte tillsätta mer under säsongen.

Läs också: Åtgärder du kan vidta för en (nästan) underhållsfri trädgård

Applicera gödselmedlet lätt på plantorna.
Applicera gödselmedlet lätt på plantorna.

Gödsla häck

Häckväxter, liksom buskar och träd, behöver bra jord och gödsel för att växa och trivas. Ofta vill du att häcken ska växa snabbt så att du kan njuta av fördelarna den ger, inklusive avskildhet och ljudisolering. Grunden läggs genom att välja rätt gödningsmedel och rätt gödslingsmetod.

Vad och hur ofta? Använd trädgårds- eller universalgödsel och gödsla två gånger under sommaren, till exempel tidigt på våren, slutet av maj och mitten av juli. Använd cirka en matsked per häckplanta.

Gödsla lövfällande häckar

Om du har planterat löv- eller barrträd som häck påverkar hur du ska gödsla. De olika häcktyperna har olika näringsbehov. Lövfällande häckar kan gödslas mellan april och juli. Använd 25 gram gödsel för 15 meter eller högre häckar under båda gödslingstillfällena och 15 gram för mindre häckplantor.

Gödsling av thuja, idegran och andra barrträd

Vi rekommenderar att gödsla vintergröna barrträd som tuja och idegran under maj och igen under juli och augusti. Du bör anpassa mängden gödsel baserat på storleken på häcken. För stora häckväxter över 15 meter till exempel, använd 20 gram gödsel per kvadratmeter i maj och dubbla den mängden vid nästa gödsling.

Läs också: Använd häck för insynsskydd

Sprid ut gödsel jämnt på gräsmattan.
Sprid ut gödsel jämnt på gräsmattan.

Gödsla gräsmattan

Att gödsla gräsmattan är nödvändigt för att den ska vara grön och vacker – och framför allt vara fri från mossa. Du bör gödsla gräsmattan på våren när jordtemperaturen är minst 6 grader. Tänk på att sprida jämnt för att undvika att gräset bränns. Slå på en sprinkler direkt efter gödsling eftersom vatten hjälper till att lösa upp näringsämnena snabbare.

Vad och hur ofta? Du bör använda gräsgödsel speciellt utvecklad för att minska mossa. Helgödsel och trädgårdsgödsel är bra alternativ om du redan har dessa till hands. Du måste upprepa gödslingen var 4-5 vecka fram till slutet av juli eller början av augusti. Regelbunden klippning av gräset förväntas, men detta hjälper också till att hålla mossa i schack!

Gödsling är nyckeln till framgång med din trädgård

Oavsett vilken typ av gödsel du använder så är poängen med att gödsla att fylla på näringen i jorden som försvinner med växterna och genom naturlig omvandling. Först när jorden har tillräckliga mängder näring kan växterna växa, frodas och blomma – därför är det viktigt att lägga tid och energi på att gödsla varje år.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.