Barrväxter är ofta de första växterna man tänker på när man tänker på häckväxter. Det i sig är ett bevis på den status som barrträd har som utmärkta växter för just häckplantering. De flesta barrträden är inte inhemska i Skandinavien, men det gör dem inte mindre lämpade som häckalternativ, snarare raka motsatsen. Barrträd är bland de vanligaste häcksorterna i Europa.
Alla plantor växer inte snabbt. Och det är bra! När man vill forma en hög häck är det såklart perfekt om en planta växer snabbt. På så sätt kan du njuta av avskildhet och insynsskydd i trädgården snabbt. Önskar du istället en tät och låg häck? I så fall är långsamväxande häckväxter ett bättre alternativ.
Trädgårdsdesign som ger en lättskött trädgård blir allt mer populärt. Trädgårdsentusiaster älskar att arbeta i trädgården, men har inte alltid tid att hålla allt tipptopp. Andra gillar helt enkelt inte att arbeta i trädgården men vill ändå njuta av en vacker, grön trädgård.
Lövfällande häckväxter är växter som – åtminstone i vår del av världen – fäller sina löv under hösten eller vintern. Detta gör lövfällande växter till raka motsatsen till vintergröna växter, som behåller sitt blad under hela året. Att de tappar bladen betyder dock inte att lövträd och buskar inte kan passa bra som häckväxter.
Vissa häckväxter växer snabbare än andra. Det betyder inte att den ena sorten är bättre än den andra, det beror helt på vad du ska använda dina växter till. Medan långsamväxande växter är utmärkta för låga kompakta häckar och figurklippning, är snabbväxande häckväxter utmärkta för alla som snabbt vill ha insynsskydd
Vintergröna, eller helt enkelt vintergrönt, är växter som behåller alla eller näst intill alla sina blad under vintern. Deras lövverk är nästan helt resistent mot kyla och förlust av fukt, vilket förhindrar att bladen vissnar. Därför har vintergröna växter gröna blad under alla fyra årstiderna. Vissa vintergröna växter har barr snarare än blad, även om det inte finns någon signifikant biologisk skillnad mellan dem, annat än formen.
Hur avenbok ser ut på vintern är en av många frågor kunder har när de funderar på att köpa avenbok. Svaret ser du på denna sida. (+12 andra fakta du kanske inte känner till)
Bok (Fagus Sylvatica) är en välkänd sort och kallas även vanlig bok. Denna art används också i stor utsträckning till häck. De vackra bladen skiftar till hösten till en vacker gul eller orange färg, och sitter kvar hela vintern.
Vilken Idegranshäck passar dig bäst? Med eller utan bär? Snabbväxande eller långsamt?
Lagerhägg som häck blir alltmer populärt nu när vintrarna blir mildare. Den är vackert vintergrön och växer snabbt. Vilken passar bäst i din trädgård? Lär dig allt om hur du bäst kan njuta av en vacker, buskig och tät lagerhäck i din trädgård.
Liguster är sedan länge en väldigt populär häckplanta i Skandinavien. Det finns 2 sorter, den bredbladiga ligustrum ovalifolium och den ”vintergröna” småbladiga ligustrum vulgare. Vilken sort passar bäst i din trädgård?
Få saker är så starkt förknippade med svensk försommar som ljuvlig syrendoft och vackra klasar med syrenblommor. Det är svårt att motstå syrenernas färgstarka skönhet och gammaldags charm. Visst skulle det vara härligt att ha en egen syrenhäck i trädgården? Det är faktiskt lättare än du tror!
Ok så du har bestämt dig för en thujahäck? Smart val. Men hur väljer du mellan de olika thujasorterna? Läs artikeln nedan, inom 5 minuter vet du allt om sorternas fördelar, men även nackdelar (som leverantörer vanligtvis inte informerar dig om)
Att plantera häck blir mer och mer populärt. Det är det perfekta sättet att få avskildhet om man inte vill ha ett staket utan man föredrar en grön häck. Vilka sorters buskar kan du välja mellan?
Tips för häcktrimning. Att klippa häcken med en elektrisk häcksax är ofta väldigt smidigt, så länge du vet när och hur du bäst tar dig an denna uppgift.
Det finns häcktyper som passar utmärkt att plantera i lerjord. I den här artikeln kommer vi att berätta allt om det.
Tuja är ett populärt val för häckplantering och hålla din trädgård frisk och grön. Det här är en guide för hur man bäst planterar och underhåller "livsträdet" Tuja
Genom att vattna regelbundet förblir dina växter friska och växer bra!
Vi ser ofta att samma misstag görs och det är synd, för dessa misstag kan förebyggas. Med tipsen i den här bloggposten kan du lära dig av de misstag som andra har gjort. Använd dig av dem!
Tips för bevattning av liguster
Häckväxter Ligusterhäck
Liguster är en traditionell häckväxt, trots att alla sorter inte är inhemska. Dess popularitet som häckväxt är främst baserad på dess anmärkningsvärt snabba tillväxt och täta lövverk, som båda är utmärkta egenskaper för häckändamål. Dess mjuka, mörkgröna blad och dess tolerans mot (extrema) föroreningar har dock också bidragit till dess status som en av de mest populära häckväxterna i världen.
Ligustrum vulgare 'Atrovirens'
Trots att den inte är vintergrön kommer en ligusterhäck bara att fälla sina blad till följd av extra kalla vintrar. Om så är fallet kommer dock de nya bladen att växa ut igen under våren. Ligustern är helt enkelt en elegant, tålig och anpassningsbar häckväxt.
Den traditionella karaktären hos ligusterhäckar beror sannolikt på att de har funnits ganska länge. Dess användning som häckväxt går tillbaka till viktoriansk tid, då den var mycket populär bland människor som bodde i de större städerna. Stadslivet tillåter inte ett omfattande val av häckar, men ligustern är en tuff, tolerant och kravlös häck med tätt växtsätt. Den enda nackdelen med tillväxttakten och kraften hos denna växt är att den kräver regelbunden beskärning. Helst beskär man ligusterhäckar två gånger om året under sommaren. Som tur är klarar liguster hård beskärning, så chansen att skada växten är mycket liten.
Även om det finns några ligusterarter som är inhemska i Europa, kommer de flesta sorter från Östasien. Eftersom dessa arter också växer i bergskedjorna i Himalaya är liguster mycket tolerant mot det kallare europeiska klimatet. Så var dock inte alltid fallet. När växten först fördes till Europa på 1700-talet hade den första arten som introducerades betydande problem med att överleva våra vintrar. Den inhemska vilda ligustern kan fortfarande hittas i naturen, men den används också ofta som häckväxt. Även om vi nu har många andra sorter tillgängliga som också är väl lämpade för häckplantering.
Ligusterhäckar producerar klasar av små vita blommor under sommaren, följt av svarta bär, vilket gör dem ganska dekorativa. Blommorna av formellt beskurna häckar faller vanligtvis offer för sommarbeskärningen, troligen för att deras doft anses vara ganska obehaglig. Det kan vara anledningen till att blommorna inte ofta nämns, trots att de faktiskt är ganska vackra. Om dessa blommor dyker upp är de värdefulla för vilda djur. Fjärilar och insekter lockas till dem. Bladen äts av larver och de svarta frukterna är en matkälla för vissa fågelarter. En växt kan producera tusentals av dessa bär. Människor bör dock hålla sig borta från bären, eftersom de är milt giftiga och sannolikt kan orsaka magbesvär.
Ironiskt nog används de kinesiska ligusterbladen för att behandla magsår, diarré och kroniska tarmproblem, samt såriga munnar och halsar. Dess bark och blad kan göras till ett bittert te som hjälper till att förbättra aptiten och matsmältningen för patienter som går igenom kemoterapi. I vår del av världen är de dock vanligast i prydnadssammanhang, typiskt som häckar, men också som gatuträd eller som en del av blomsterarrangemang. På grund av sin snabba tillväxt anses liguster ofta vara en invasiv växt, eftersom den kan tränga undan inhemska växter på grund av sin anpassningsförmåga. Liguster har också mer praktiska tillämpningar – de mycket flexibla grenarna på en liguster kan användas som snören för surrning.
Särskilt två ligustersorter används i stor utsträckning som häckväxter över hela Skandinavien: den vilda ligustern (ligustrum vulgare) och den ovalbladiga ligustern (ligustrum ovalifolium). Den senare av dessa är den vanligaste, eftersom den är mer benägen att behålla sina löv hela vintern och har en mer formell karaktär än den vilda ligustern. Den anses också vara något härdigare. Om du föredrar utseendet på den vilda ligustern finns det dock alltid den närbesläktade ligustersorten 'atrovirens', som behåller mer av sina blad under hårda vintrar. Medan liguster mestadels förknippas med snyggt klippta, formella häckar, är det även möjligt att skapa en mer informell häck med liguster. Liguster 'Atrovirens' är ett bättre val för blandade häckar, eftersom de ofta ses på landsbygden.
Den ovalbladiga ligustern utmärks på sina ovala blad, medan den vilda ligustern har lansformade blad och ett buskig utseende. Båda arterna är lövfällande eller snarare halvt vintergröna, vilket innebär att de kan tappa några eller alla sina blad under kalla nordiska vintrar, beroende på vilken sort som väljs. Liguster kommer att trivas praktiskt taget var som helst – vilken väldränerad jord som helst, fuktig (men inte vattensjuk) jord. Liguster växer kraftigt även på kalkrika, tunga, fattiga och förorenade jordar. En plats i sol eller halvskugga är perfekt, men helskuggakugga är mindre fördelaktigt. Den tolererar en utsatt position eller kustnära platser.
Liguster kan användas för att skapa en utmärkt insynsskyddande häck på grund av dess täta växtsätt. Om du inte har tid eller tålamod att vänta på att din liguster ska växa sig hög går det även att köpa liguster som färdighäck. Se bara till att jordmånen för din ligusterhäck är ordentligt dränerad så belönas du med en stark, tolerant och lättskött häck med tätt växtsätt som kan nå en höjd av max 4 meter. Tillväxthastigenheten är ca 30 centimeter per år. Det är också osannolikt att du lyckas skada din ligusterhäck genom hård beskärning eftersom den kommer att återhämta sig från nästan allt du gör med den. En ligusterhäck är helt enkelt en elegant häck som erbjuder en mängd olika möjligheter.
Hej! Therese här 👋 Hur kan jag hjälpa dig?
0 varor
Inga produkter i varukorgen.
0 kr