Ligusterhäck

Liguster är en traditionell häckväxt, trots att alla sorter inte är inhemska. Dess popularitet som häckväxt är främst baserad på dess anmärkningsvärt snabba tillväxt och täta lövverk, som båda är utmärkta egenskaper för häckändamål. Dess mjuka, mörkgröna blad och dess tolerans mot (extrema) föroreningar har dock också bidragit till dess status som en av de mest populära häckväxterna i världen.

Vintergrön Liguster

Ligustrum vulgare 'Atrovirens'

fr. 59 kr

Ligusterhäck är ett populärt val för häckplantering och har många fördelar

Trots att den inte är vintergrön kommer en ligusterhäck bara att fälla sina blad till följd av extra kalla vintrar. Om så är fallet kommer dock de nya bladen att växa ut igen under våren. Ligustern är helt enkelt en elegant, tålig och anpassningsbar häckväxt.

Den traditionella karaktären hos ligusterhäckar beror sannolikt på att de har funnits ganska länge. Dess användning som häckväxt går tillbaka till viktoriansk tid, då den var mycket populär bland människor som bodde i de större städerna. Stadslivet tillåter inte ett omfattande val av häckar, men ligustern är en tuff, tolerant och kravlös häck med tätt växtsätt. Den enda nackdelen med tillväxttakten och kraften hos denna växt är att den kräver regelbunden beskärning. Helst beskär man ligusterhäckar två gånger om året under sommaren. Som tur är klarar liguster hård beskärning, så chansen att skada växten är mycket liten.

Liguster – en mångsidig häckväxt

Även om det finns några ligusterarter som är inhemska i Europa, kommer de flesta sorter från Östasien. Eftersom dessa arter också växer i bergskedjorna i Himalaya är liguster mycket tolerant mot det kallare europeiska klimatet. Så var dock inte alltid fallet. När växten först fördes till Europa på 1700-talet hade den första arten som introducerades betydande problem med att överleva våra vintrar. Den inhemska vilda ligustern kan fortfarande hittas i naturen, men den används också ofta som häckväxt. Även om vi nu har många andra sorter tillgängliga som också är väl lämpade för häckplantering.

Ligusterhäckar producerar klasar av små vita blommor under sommaren, följt av svarta bär, vilket gör dem ganska dekorativa. Blommorna av formellt beskurna häckar faller vanligtvis offer för sommarbeskärningen, troligen för att deras doft anses vara ganska obehaglig. Det kan vara anledningen till att blommorna inte ofta nämns, trots att de faktiskt är ganska vackra. Om dessa blommor dyker upp är de värdefulla för vilda djur. Fjärilar och insekter lockas till dem. Bladen äts av larver och de svarta frukterna är en matkälla för vissa fågelarter. En växt kan producera tusentals av dessa bär. Människor bör dock hålla sig borta från bären, eftersom de är milt giftiga och sannolikt kan orsaka magbesvär.

Ironiskt nog används de kinesiska ligusterbladen för att behandla magsår, diarré och kroniska tarmproblem, samt såriga munnar och halsar. Dess bark och blad kan göras till ett bittert te som hjälper till att förbättra aptiten och matsmältningen för patienter som går igenom kemoterapi. I vår del av världen är de dock vanligast i prydnadssammanhang, typiskt som häckar, men också som gatuträd eller som en del av blomsterarrangemang. På grund av sin snabba tillväxt anses liguster ofta vara en invasiv växt, eftersom den kan tränga undan inhemska växter på grund av sin anpassningsförmåga. Liguster har också mer praktiska tillämpningar – de mycket flexibla grenarna på en liguster kan användas som snören för surrning.

Liguster som formell och informell häck

Särskilt två ligustersorter används i stor utsträckning som häckväxter över hela Skandinavien: den vilda ligustern (ligustrum vulgare) och den ovalbladiga ligustern (ligustrum ovalifolium). Den senare av dessa är den vanligaste, eftersom den är mer benägen att behålla sina löv hela vintern och har en mer formell karaktär än den vilda ligustern. Den anses också vara något härdigare. Om du föredrar utseendet på den vilda ligustern finns det dock alltid den närbesläktade ligustersorten 'atrovirens', som behåller mer av sina blad under hårda vintrar. Medan liguster mestadels förknippas med snyggt klippta, formella häckar, är det även möjligt att skapa en mer informell häck med liguster. Liguster 'Atrovirens' är ett bättre val för blandade häckar, eftersom de ofta ses på landsbygden.

Den ovalbladiga ligustern utmärks på sina ovala blad, medan den vilda ligustern har lansformade blad och ett buskig utseende. Båda arterna är lövfällande eller snarare halvt vintergröna, vilket innebär att de kan tappa några eller alla sina blad under kalla nordiska vintrar, beroende på vilken sort som väljs. Liguster kommer att trivas praktiskt taget var som helst – vilken väldränerad jord som helst, fuktig (men inte vattensjuk) jord. Liguster växer kraftigt även på kalkrika, tunga, fattiga och förorenade jordar. En plats i sol eller halvskugga är perfekt, men helskuggakugga är mindre fördelaktigt. Den tolererar en utsatt position eller kustnära platser.

Att välja ligusterhäck

Liguster kan användas för att skapa en utmärkt insynsskyddande häck på grund av dess täta växtsätt. Om du inte har tid eller tålamod att vänta på att din liguster ska växa sig hög går det även att köpa liguster som färdighäck. Se bara till att jordmånen för din ligusterhäck är ordentligt dränerad så belönas du med en stark, tolerant och lättskött häck med tätt växtsätt som kan nå en höjd av max 4 meter. Tillväxthastigenheten är ca 30 centimeter per år. Det är också osannolikt att du lyckas skada din ligusterhäck genom hård beskärning eftersom den kommer att återhämta sig från nästan allt du gör med den. En ligusterhäck är helt enkelt en elegant häck som erbjuder en mängd olika möjligheter.

 

 

 

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 varor

Inga produkter i varukorgen.