Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)

Ligusterhäck

Den klassiska och eleganta ligusterhäcken med det stilrena latinska namnet Ligustrum vulgare har länge varit ett inslag i svenska trädgårdar. Ligustern är delvis lövfällande, vilket gör att den kan behålla många av sina blad om vintern inte är för hård. Dessa blad ändras från en levande grön till en djupare, mörkare nyans under de kallare månaderna. Även när frosten kommer och många andra växter står kala erbjuder ligusterhäcken ofta ett betydligt mindre kalt intryck till din trädgård.

25 växter

Vintergrön Liguster Rotklump 150cm

Kvalitet: Väl Grenad

708 kr
Vintergrön Liguster Rotklump 175cm

Kvalitet: Väl Grenad

1164 kr
Vintergrön Liguster Kruka 200cm

Kvalitet: Väl Grenad

564 kr
72 kr
78 kr
158 kr
192 kr
378 kr
492 kr
720 kr
780 kr
Vintergrön Liguster Rotklump 200cm

Kvalitet: Väl Grenad

1320 kr
Vintergrön Liguster Kruka 60cm

Kvalitet: Väl Grenad

296 kr
2640 kr
3000 kr
3480 kr
Vintergrön Liguster Kruka 80cm

Kvalitet: Väl Grenad

336 kr
Vintergrön Liguster Kruka 100cm

Kvalitet: Väl Grenad

414 kr
Vintergrön Liguster Kruka 125cm

Kvalitet: Väl Grenad

456 kr
Vintergrön Liguster Kruka 150cm

Kvalitet: Väl Grenad

504 kr
3900 kr
Vintergrön Liguster Kruka 175cm

Kvalitet: Väl Grenad

540 kr
Vintergrön Liguster Rotklump 80cm

Kvalitet: Väl Grenad

264 kr
Vintergrön Liguster Rotklump 100cm

Kvalitet: Väl Grenad

300 kr
Vintergrön Liguster Rotklump 125cm

Kvalitet: Väl Grenad

540 kr

Köp ligusterhäck för din trädgård och dina behov

I Plantinavias trädgård av häckväxter till bra priser sticker ligusterhäckar klart ut. Med passion och professionell skicklighet erbjuder vi ligusterhäckar, speciellt utvalda för det skandinaviska klimatet och den svenska jorden. Vad du än letar efter sträcker sig vårt sortiment från unga krukväxter som drömmer om att smälta in i ditt landskap, till magnifika mogna häckväxter som omedelbart kommer att pryda eller avskärma din trädgård.

Liguster: en traditionell, envis och mångsidig häckväxt

Att ligusterhäcken verkar “traditionell” hänger nog ihop med att de har funnits här länge. Ligustern användes först som häckväxt på drottning Victorias tid, där den snabbt blev oerhört populär.

Ligustern är en tuff och tolerant häck som inte kräver mycket arbete för att växa tätt. Den bär spikar av små vita blommor på sommaren, och dessa följs av svarta bär. Vanligtvis ryker blommorna vid beskärning när de används som häck. Det är en naturlig förutsättning när man klipper häckar, men de luktar inte särskilt gott heller, så det kanske inte är så illa. Kanske är det därför det inte ofta pratas om ligusterblommor, trots att de är ganska vackra.

Ligusterhäcken har en positiv inverkan på vilda djur, med blommorna som lockar till sig fjärilar och insekter, löven äts av tusenfotingar och de svarta frukterna är en matkälla för vissa fågelarter. En enda planta kan bära tusentals bär. Men människor bör hålla sig borta från dem eftersom de är lätt giftiga och sannolikt kan leda till mag- och tarmproblem.

Ironiskt nog kan bladen från kinesisk liguster användas för att behandla magsår, diarré och kroniska tarmproblem. Dessutom är den också bra mot halsfluss eller halsont.

Dess bark och blad kan användas i ett bittert te som stärker aptiten och matsmältningen hos kemoterapipatienter. I vår del av världen används dock liguster mest för dekorativa ändamål, typiskt som häckar.

När klipper man ligusterhäckar?

Liguster är en snabbväxande häckväxt. Den har en fenomenal tillväxttakt, vilket innebär att den måste beskäras regelbundet. Helst ska ligusterhäckar beskäras två gånger under sommaren.

Du bör klippa din ligusterhäck två gånger om året, varav den första ska vara i juni efter första tillväxtperioden och igen i slutet av augusti. Detta säkerställer en tät och kompakt tillväxt. Vill du ha en väldigt välskött och formad häck kan du klippa den två gånger till under sommaren.

Beskärning är en annan sak som ligustern är väldigt tolerant mot, så det finns nästan ingen risk att skada plantan. Undvik dock att beskära häcken för sent på hösten, eftersom de nya skotten inte hinner mogna ordentligt innan vintern. Även om det är en tålig växt kan detta göra den sårbar för frostskador.

Ligusterhäcken förknippas ofta med snyggt klippta och formella häckar, men det går också att skapa en mer avslappnad häck med liguster.

För att säkerställa att din häck trivs och utvecklas optimalt, rekommenderar vi dig att utforska vår detaljerade ligusterguide, där vi fördjupar oss i de bästa metoderna för plantering, skötsel och beskärning.

När planterar man ligusterhäckar?

Alla arter av liguster trivs nästan var som helst – i väldränerad men fuktig jord är lämplig. Liguster kommer att växa kraftigt även i jordar som är kalkhaltiga, tunga, dåliga eller förorenade.

En plats i solen eller halvskugga är bra, men total skugga är inte att föredra. Den trivs både på inlandet eller nära kusten.

Även om det är en tålig växt som inte ställer stora krav på jorden den står i, finns det ändå vissa perioder under året då den bör planteras för att få de bästa förutsättningarna.

Det rekommenderas att du antingen planterar liguster på våren eller hösten. Om du väljer våren är den perfekta tiden att börja från april till juni. Jorden är ofta fuktig på våren, vilket hjälper till att hålla rötterna återfuktade. Dessutom får plantan en hel växtsäsong, under vilken den kan dra nytta av säsongens varma temperaturer och hinna etablera sig inför den kommande vintern.

Om hösten passar bättre in i kalendern för häckplantering av liguster är september till november den självklara tiden. Jorden är fortfarande varm efter sommaren och det faller ofta tillräckligt med nederbörd för att plantan ska kunna njuta samtidigt som den hinner slå rot innan vintern. Det ger dig också bättre förutsättningar för att ha en häck redo inför kommande sommar.

Att välja liguster – välj Plantinavia

Plantinavia är en exklusiv aktör inom ligusterhäckar. Vi förstår ligusterns mångsidighet och dess förmåga att skapa både täthet och charm i en trädgård. Det är därför vi erbjuder ett brett utbud av lösningar som kan möta allas behov och budget.

Förutom att vi levererar kompletta ligusterhäckar direkt från våra växande fält i Nederländerna, har vi även individuella ligusterstammar med rotklump eller i kruka för de som letar efter specifika alternativ eller en mer begränsad omfattning.

Med Plantinavia är du garanterad toppkvalitet i varje anläggning, och vi säkerställer direktleverans, utan mellanhänder, direkt till din dörr. Oavsett om din önskan är storslagen eller något mindre är Plantinavia redo att skapa vackra miljöer i din trädgård.

 

 

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.