Hur planterar man en häck – och sköter om den?

Vill du ha avskildhet, en fin trädgård och sätta karaktär till landskapet runt ditt hus? Att plantera en frodig häck är bland de mest givande projekten för din trädgård. Med noggrann planering och ordentlig skötsel har häckar förmågan att förvandla din trädgård till en vacker oas. De är inte bara trevliga att titta på, utan de hjälper till att dämpa buller, filtrera vind, locka till sig fåglar och lägga till en naturlig charm till din trädgård.

Den här omfattande nybörjarguiden tar dig igenom allt du behöver veta för att säkerställa att din nya häck växer och frodas som bäst. Genom att följa våra tips lägger du en bra grund för flera år av enkelt underhåll och njutning i din trädgård. Du får insikt i hur du:

 • Förbereder planteringsplatsen noggrant för bästa möjliga tillväxt och framgång för häckarna.
 • Sköter om dina häckar korrekt för att säkerställa god tillväxt.
 • Tar hand om nyplanterade häckar genom att ge dem rätt skötsel och uppföljning.
 • Klipp och underhåll av häcken för att säkerställa en sund tillväxt och utseende.

Genom att följa stegen i den här guiden bygger du upp den kunskap och det självförtroende som behövs för att plantera, och ta hand om, en blomstrande, frodig häck. Detta kommer att förvandla din trädgård till en avslappnad oas, skyddad från omvärlden.

Gör klart var du vill plantera din häck

För att få din häck att växa sig frisk och stark från start är god planering och ordentlig förberedelse av området viktigt. Välj en plats som får solljus på morgonen och under dagen till halvskugga på eftermiddagen. De flesta häckar klarar sig bäst när de får minst 4-6 timmars direkt solljus varje dag, speciellt på morgonen.

Kontrollera om jorden dränerar bra genom att gräva ett litet hål och fylla det med vatten. Det ska rinna av helt inom 12 timmar. Om inte kan du förbättra dräneringen genom att lägga till kompost eller andra lösningar innan du planterar.

Ta bort allt ogräs, växter och döda löv/kvistar från området där du ska plantera häcken. Ogräs tar vatten och näring som de nya häckarna behöver för att växa.

Gräv diket för din häck

För att göra plantering enklare och effektivare kan du gräva diket till din häck i förväg. Markera en rak linje för att säkerställa att diket är plant. Gör diket 1,5 – 2 gånger bredare och djupare än häckens rötter. Detta ger tillräckligt med lös jord runt häcken. Om möjligt, fyll diket från båda sidor för att underlätta plantering. Om det behövs, tillsätt dräneringsmaterial innan du fyller det med jord. Fördela den nya jorden jämnt runt diket och blanda med den naturliga jorden för att ge bättre näring och för att behålla fukten.

För häckar som kommer från öppna fält, gräv ett dike cirka 1,5 till 2 gånger bredare och djupare än häckens rötter. Gör anpassningar i jorden som nämnts tidigare. För bon i krukor, gör en dike dubbelt så bred som krukorna.

Testa och justera jorden

De flesta häckar gillar jord som är lätt sur och har massor av näringsämnen. Du kan använda en ph-mätare för att kontrollera hur sur din jord är och hur mycket näringsämnen den har. Vid behov kan du justera jorden genom att tillsätta kompost eller gödsel för att få den perfekta balansen. Du kan till exempel blanda näringsrik krukjord och din befintliga jord i lika delar, 50/50.

Låt oss plantera din häck

När din häck kommer från vår plantskola och allt är klart i din trädgård med både diket och jorden är det dags att börja plantera. Följ dessa tips för att säkerställa att din häck får en bra start:

 1. Var försiktig i hanteringen

Var noga med att hantera de nya häckarna försiktigt när du flyttar dem till din valda plats. Var försiktig så att du inte skadar rötterna. Lägg inte häckarna plant i direkt solljus.

 1. Sätt häcken i marken

Se till att du placerar roten strax under ytan med ca. 2-5 cm ner i jorden, så de kan växa bra. Placera häckarna där du vill ha dem, låt rötterna vidröra varandra för att täcka området väl. Ta bort krukorna, men låt eventuellt omslag ligga kvar. Se till att häckarnas finaste sidor är vända utåt.

 1. Kontrollera jord och fukt

Om jorden behöver näring, blanda ny krukjord med den befintliga jorden. Sätt häckarna på plats när det finns lite plats i diket, så att det blir lättare att hantera dem. Justera vid behov placeringen för att få den jämn. Kontrollera att de inte planteras för djupt. När du är klar, fyll på helt och tryck försiktigt jorden runt häckarna.

Du kan lägga till en droppande trädgårdsslang för att stabilisera jorden. Ett lager av barkkompost ovanpå jorden förhindrar ogräs och håller kvar fukten. När du följer dessa steg noggrant medan du planterar, kommer din häck att få en sund start. Du kanske också vill överväga att installera en timer på din trädgårdsslang för att göra vattningen mer effektiv.

 

Hur sköter du din häck?

För att säkerställa att häcken blir tjock och frisk det första året efter plantering är det några viktiga saker att komma ihåg. Följande råd är avgörande under den period då rötterna etableras.

Vattna häcken försiktigt

Försök att hålla jorden fuktig, men inte blöt, under de första två månaderna efter plantering. Kontrollera jordfuktigheten runt rötterna på flera ställen innan du vattnar. Du kan överväga att använda en trädgårdsslang med dropp med timer för att säkerställa jämn vattning varannan natt.

Ta bort ogräs

Ta bort ogräs så fort det blir uppenbart att det stjäl vatten och näring från häcken. Ta helst bort allt ogräs innan du planterar din häck. Lägg till ny kompost regelbundet för att ytterligare förhindra ogrästillväxt.

När ska man gödsla häcken?

I allmänhet innehåller krukjord tillräckligt med näringsämnen för att stödja nya planteringar under det första året. När du planterar en ny häck i din trädgård som kommer från en kruka har jorden oftast allt som häcken behöver det första året. Men vid långsam tillväxt eller onormal bladfärg kan ett balanserat, organiskt gödningsmedel ge fördelaktig styrka.

En liten beskärning efter ett år

Ge de nyplanterade häckarna tid att växa starka rötter det första året genom att begränsa hur mycket du klipper dem. Du behöver bara ta bort några vissnade eller sjuka grenar som växer inåt för att forma häckarna.

När ska man klippa häcken?

När häcken väl har etablerat sig efter 1-2 års tillväxt kräver den regelbunden klippning och underhåll för att förbli frodig, fyllig och inom önskad storlek:

Årlig beskärning på våren

I början av våren, innan ny tillväxt startar, klipp av grenar eller skott precis ovanför där du ser ny tillväxt spira. Tunna ut sidorna nerifrån och upp.

Håll extra koll på häcken under sommaren

Se till att leta efter grenar som växer utanför området där buskarna eller plantorna normalt växer under sommaren. Använd trädgårdssax för att klippa bort dessa extra grenar och trimma sidorna snyggt.

Rensa upp nedfallet

Använd en kratta för att regelbundet ta bort löv och grenar som fallit av antingen efter klippning eller naturligt runt häcken. Detta håller det snyggt och förhindrar skadedjur.

Kontrollera om det finns skadedjur och sjukdomar

Se till att regelbundet kontrollera häckarna för tecken på typiska problem som lövfjärilar, kvalster, sjukdomar eller järnbrist. Om du upptäcker något är det viktigt att agera snabbt för att hålla din häck frisk och motståndskraftig mot sjukdomar.

Vanliga frågor

När kan man plantera en häck?

Målet är att plantera häckar i krukor från tidig vår till mitten av hösten när jorden är tillräckligt varm för att rötterna ska växa bra. Om du har häckar utan jord runt rötterna (kala rothäckar), är det bäst att plantera dem när de är vilande på senvintern eller tidig vår. Det kan vara utmanande att plantera sådana växter i Norden utan problem. Men häckar med jord runt rötterna (rotklumpshäckar) kan planteras på våren eller hösten.

Plantera en häck mot en granne

När du planterar en häck mot grannen är det viktigt att välja lämpliga häckar och placering för att säkerställa avskildhet och en god relation med grannen. Välj en häck som växer jämnt och skapar en tät barriär utan att invadera din grannes fastighet. Håll ett lämpligt avståndsmått från gränsen för att undvika framtida konflikter, vanligtvis rekommenderas ett avstånd på runt halva häckens fulla bredd. Kommunikation med grannen om val av häckar och placering kan också vara viktig för att säkerställa en gemensam förståelse och undvika missförstånd.

Vilken häck ska jag välja?

När du står inför valet av vilken häck du ska plantera, öppnar vårt utbud av häckväxter upp ett antal fantastiska alternativ. Oavsett om du föredrar den eleganta och täta naturen av avenbok, den snabbväxande karaktären av tuja, eller den frodiga och gröna atmosfären som bokhäcken skapar, har vi den variation du behöver.

Syrenhäcken doftande blommor, idegranshäckens robusthet, lagerhäckens glansiga blad och ligusterhäckens mångsidighet är också bland våra rekommendationer. Varje val har sina egna unika fördelar och skötselbehov, så välj noga och överväg din personliga stil, klimatet och behoven i din trädgård för att hitta den perfekta häcken.

Plantera en häck i en sluttning

När du planterar en häck i en sluttning är det viktigt att förbereda terrängen och välja häckar som passar sluttningen. Börja med att rensa området från ogräs och lossa försiktigt jorden för att säkerställa god dränering. Välj häckar som trivs i sluttningar och som även kan bidra till att minska erosion. Placera dem på rätt avstånd för att säkerställa god tillväxt och etablering.

Efter plantering, håll jorden fuktig och lägg gärna på ett lager kompost för att bevara fukten och skydda rötterna. Regelbundet underhåll och vård kommer att säkerställa en hälsosam och vacker häck som gradvis kommer att fylla sluttningen med grön skönhet.

Viktiga slutsatser och tips

För att skapa en frodig och vacker häck är det viktigt att följa några enkla steg.

 • Förbered platsen där du ska plantera genom att ta bort ogräs och förbättra jorden.
 • Plantera på rätt djup och håll rätt avstånd mellan varje häck baserat på vilken typ du väljer.
 • Ge de nya häckarna mycket vatten tills de är ordentligt rotade.
 • Klipp växterna årligen när de har växt och efter behov.

Genom att följa dessa steg kommer du att kunna skapa en vacker, välskött häck som kommer att förbättra utseendet på din trädgård med tiden. Planering, korrekt plantering och skötsel är nycklarna till att skapa en elegant, väldefinierad häck som kommer att glädja dig i många år framöver.

}

Vill du ha avskildhet, en fin trädgård och sätta karaktär till landskapet runt ditt hus? Att plantera en frodig häck är bland de mest givande projekten för din trädgård. Med noggrann planering och ordentlig skötsel har häckar förmågan att förvandla din trädgård till en vacker oas. De är inte bara trevliga att titta på, utan de hjälper till att dämpa buller, filtrera vind, locka till sig fåglar och lägga till en naturlig charm till din trädgård.

Den här omfattande nybörjarguiden tar dig igenom allt du behöver veta för att säkerställa att din nya häck växer och frodas som bäst. Genom att följa våra tips lägger du en bra grund för flera år av enkelt underhåll och njutning i din trädgård. Du får insikt i hur du:

 • Förbereder planteringsplatsen noggrant för bästa möjliga tillväxt och framgång för häckarna.
 • Sköter om dina häckar korrekt för att säkerställa god tillväxt.
 • Tar hand om nyplanterade häckar genom att ge dem rätt skötsel och uppföljning.
 • Klipp och underhåll av häcken för att säkerställa en sund tillväxt och utseende.

Genom att följa stegen i den här guiden bygger du upp den kunskap och det självförtroende som behövs för att plantera, och ta hand om, en blomstrande, frodig häck. Detta kommer att förvandla din trädgård till en avslappnad oas, skyddad från omvärlden.

Gör klart var du vill plantera din häck

För att få din häck att växa sig frisk och stark från start är god planering och ordentlig förberedelse av området viktigt. Välj en plats som får solljus på morgonen och under dagen till halvskugga på eftermiddagen. De flesta häckar klarar sig bäst när de får minst 4-6 timmars direkt solljus varje dag, speciellt på morgonen.

Kontrollera om jorden dränerar bra genom att gräva ett litet hål och fylla det med vatten. Det ska rinna av helt inom 12 timmar. Om inte kan du förbättra dräneringen genom att lägga till kompost eller andra lösningar innan du planterar.

Ta bort allt ogräs, växter och döda löv/kvistar från området där du ska plantera häcken. Ogräs tar vatten och näring som de nya häckarna behöver för att växa.

Gräv diket för din häck

För att göra plantering enklare och effektivare kan du gräva diket till din häck i förväg. Markera en rak linje för att säkerställa att diket är plant. Gör diket 1,5 – 2 gånger bredare och djupare än häckens rötter. Detta ger tillräckligt med lös jord runt häcken. Om möjligt, fyll diket från båda sidor för att underlätta plantering. Om det behövs, tillsätt dräneringsmaterial innan du fyller det med jord. Fördela den nya jorden jämnt runt diket och blanda med den naturliga jorden för att ge bättre näring och för att behålla fukten.

För häckar som kommer från öppna fält, gräv ett dike cirka 1,5 till 2 gånger bredare och djupare än häckens rötter. Gör anpassningar i jorden som nämnts tidigare. För bon i krukor, gör en dike dubbelt så bred som krukorna.

Testa och justera jorden

De flesta häckar gillar jord som är lätt sur och har massor av näringsämnen. Du kan använda en ph-mätare för att kontrollera hur sur din jord är och hur mycket näringsämnen den har. Vid behov kan du justera jorden genom att tillsätta kompost eller gödsel för att få den perfekta balansen. Du kan till exempel blanda näringsrik krukjord och din befintliga jord i lika delar, 50/50.

Låt oss plantera din häck

När din häck kommer från vår plantskola och allt är klart i din trädgård med både diket och jorden är det dags att börja plantera. Följ dessa tips för att säkerställa att din häck får en bra start:

 1. Var försiktig i hanteringen

Var noga med att hantera de nya häckarna försiktigt när du flyttar dem till din valda plats. Var försiktig så att du inte skadar rötterna. Lägg inte häckarna plant i direkt solljus.

 1. Sätt häcken i marken

Se till att du placerar roten strax under ytan med ca. 2-5 cm ner i jorden, så de kan växa bra. Placera häckarna där du vill ha dem, låt rötterna vidröra varandra för att täcka området väl. Ta bort krukorna, men låt eventuellt omslag ligga kvar. Se till att häckarnas finaste sidor är vända utåt.

 1. Kontrollera jord och fukt

Om jorden behöver näring, blanda ny krukjord med den befintliga jorden. Sätt häckarna på plats när det finns lite plats i diket, så att det blir lättare att hantera dem. Justera vid behov placeringen för att få den jämn. Kontrollera att de inte planteras för djupt. När du är klar, fyll på helt och tryck försiktigt jorden runt häckarna.

Du kan lägga till en droppande trädgårdsslang för att stabilisera jorden. Ett lager av barkkompost ovanpå jorden förhindrar ogräs och håller kvar fukten. När du följer dessa steg noggrant medan du planterar, kommer din häck att få en sund start. Du kanske också vill överväga att installera en timer på din trädgårdsslang för att göra vattningen mer effektiv.

 

Hur sköter du din häck?

För att säkerställa att häcken blir tjock och frisk det första året efter plantering är det några viktiga saker att komma ihåg. Följande råd är avgörande under den period då rötterna etableras.

Vattna häcken försiktigt

Försök att hålla jorden fuktig, men inte blöt, under de första två månaderna efter plantering. Kontrollera jordfuktigheten runt rötterna på flera ställen innan du vattnar. Du kan överväga att använda en trädgårdsslang med dropp med timer för att säkerställa jämn vattning varannan natt.

Ta bort ogräs

Ta bort ogräs så fort det blir uppenbart att det stjäl vatten och näring från häcken. Ta helst bort allt ogräs innan du planterar din häck. Lägg till ny kompost regelbundet för att ytterligare förhindra ogrästillväxt.

När ska man gödsla häcken?

I allmänhet innehåller krukjord tillräckligt med näringsämnen för att stödja nya planteringar under det första året. När du planterar en ny häck i din trädgård som kommer från en kruka har jorden oftast allt som häcken behöver det första året. Men vid långsam tillväxt eller onormal bladfärg kan ett balanserat, organiskt gödningsmedel ge fördelaktig styrka.

En liten beskärning efter ett år

Ge de nyplanterade häckarna tid att växa starka rötter det första året genom att begränsa hur mycket du klipper dem. Du behöver bara ta bort några vissnade eller sjuka grenar som växer inåt för att forma häckarna.

När ska man klippa häcken?

När häcken väl har etablerat sig efter 1-2 års tillväxt kräver den regelbunden klippning och underhåll för att förbli frodig, fyllig och inom önskad storlek:

Årlig beskärning på våren

I början av våren, innan ny tillväxt startar, klipp av grenar eller skott precis ovanför där du ser ny tillväxt spira. Tunna ut sidorna nerifrån och upp.

Håll extra koll på häcken under sommaren

Se till att leta efter grenar som växer utanför området där buskarna eller plantorna normalt växer under sommaren. Använd trädgårdssax för att klippa bort dessa extra grenar och trimma sidorna snyggt.

Rensa upp nedfallet

Använd en kratta för att regelbundet ta bort löv och grenar som fallit av antingen efter klippning eller naturligt runt häcken. Detta håller det snyggt och förhindrar skadedjur.

Kontrollera om det finns skadedjur och sjukdomar

Se till att regelbundet kontrollera häckarna för tecken på typiska problem som lövfjärilar, kvalster, sjukdomar eller järnbrist. Om du upptäcker något är det viktigt att agera snabbt för att hålla din häck frisk och motståndskraftig mot sjukdomar.

Vanliga frågor

När kan man plantera en häck?

Målet är att plantera häckar i krukor från tidig vår till mitten av hösten när jorden är tillräckligt varm för att rötterna ska växa bra. Om du har häckar utan jord runt rötterna (kala rothäckar), är det bäst att plantera dem när de är vilande på senvintern eller tidig vår. Det kan vara utmanande att plantera sådana växter i Norden utan problem. Men häckar med jord runt rötterna (rotklumpshäckar) kan planteras på våren eller hösten.

Plantera en häck mot en granne

När du planterar en häck mot grannen är det viktigt att välja lämpliga häckar och placering för att säkerställa avskildhet och en god relation med grannen. Välj en häck som växer jämnt och skapar en tät barriär utan att invadera din grannes fastighet. Håll ett lämpligt avståndsmått från gränsen för att undvika framtida konflikter, vanligtvis rekommenderas ett avstånd på runt halva häckens fulla bredd. Kommunikation med grannen om val av häckar och placering kan också vara viktig för att säkerställa en gemensam förståelse och undvika missförstånd.

Vilken häck ska jag välja?

När du står inför valet av vilken häck du ska plantera, öppnar vårt utbud av häckväxter upp ett antal fantastiska alternativ. Oavsett om du föredrar den eleganta och täta naturen av avenbok, den snabbväxande karaktären av tuja, eller den frodiga och gröna atmosfären som bokhäcken skapar, har vi den variation du behöver.

Syrenhäcken doftande blommor, idegranshäckens robusthet, lagerhäckens glansiga blad och ligusterhäckens mångsidighet är också bland våra rekommendationer. Varje val har sina egna unika fördelar och skötselbehov, så välj noga och överväg din personliga stil, klimatet och behoven i din trädgård för att hitta den perfekta häcken.

Plantera en häck i en sluttning

När du planterar en häck i en sluttning är det viktigt att förbereda terrängen och välja häckar som passar sluttningen. Börja med att rensa området från ogräs och lossa försiktigt jorden för att säkerställa god dränering. Välj häckar som trivs i sluttningar och som även kan bidra till att minska erosion. Placera dem på rätt avstånd för att säkerställa god tillväxt och etablering.

Efter plantering, håll jorden fuktig och lägg gärna på ett lager kompost för att bevara fukten och skydda rötterna. Regelbundet underhåll och vård kommer att säkerställa en hälsosam och vacker häck som gradvis kommer att fylla sluttningen med grön skönhet.

Viktiga slutsatser och tips

För att skapa en frodig och vacker häck är det viktigt att följa några enkla steg.

 • Förbered platsen där du ska plantera genom att ta bort ogräs och förbättra jorden.
 • Plantera på rätt djup och håll rätt avstånd mellan varje häck baserat på vilken typ du väljer.
 • Ge de nya häckarna mycket vatten tills de är ordentligt rotade.
 • Klipp växterna årligen när de har växt och efter behov.

Genom att följa dessa steg kommer du att kunna skapa en vacker, välskött häck som kommer att förbättra utseendet på din trädgård med tiden. Planering, korrekt plantering och skötsel är nycklarna till att skapa en elegant, väldefinierad häck som kommer att glädja dig i många år framöver.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.